​Vi oppsummerer den norske deltagelsen i en annen sak når alle løpere er i mål

Sondre mot Afrika
Det var et kjempesterkt felt med haugevis av afrikanske løpere i København Halvmaraton, og søndagens løp i herreklassen ble som ventet Sondre Norstad Moens kamp mot afrikanerne. Etter Sondre på 9. plass måtte vi vente over tre minutter før svenske David Nilsson løp inn som nest beste ikke-afrikaner på 21. plass.

Allerede  tidlig i løpet skapte fartsholderne stor fart og tetpulja ble mindre og mindre. Ved passering 5 km (13:51) var det likevel 18 løpere igjen i gruppa, 17 afrikanere og 1 nordmann, men ikke lenge etter var Sondre Norstad Moen en av de som måtte slippe tetgruppa. Det gikk i nesten verdensrekordfart, så det var nok et fornuftig valg å slippe teten.

Starten med Sondre Norstad Moen midt i bildet. (Foto: CPH Half 2019)

Geoffrey Kipsang Kamworor sololøp siste 10 km til ny verdensrekord
Halvveis i løpet - etter at sju løpere i en tetgruppe passerte 10 km på 27:32 - økte Geoffrey Kipsang Kamworor farten og løp fra konkurrentene, og plutselig ble det liv i den danske kommentatoren på livesendingen fra løpet. Med en fart på 2:45 min/km ble det stadig klarere at Kamworor kunne komme til å sette ny verdensrekord. Ved 15 km var estimert sluttid 57:44, og kenyaneren så sterk ut der han løp solo kun med selskap av følgesyklistene i tet og heiingen fra av publikum.

Geoffrey Kamworor stormet inn til ny verdenrsrekord, og klarte nesten å bryte 58-minuttersgrensen med sluttiden 58:01. Den tidligere rekorden på 58:18 som ble satt av kenyanske Abraham Kiptum i fjor ble altså slått med 17 sekunder.

- Jeg er veldig stolt og glad for min prestasjon. Jeg visste at jeg var i god form, og at jeg hadde mulighet for å sette verdensrekord. Det betød mye for meg å sette den her i København, hvor jeg første gang vant VM (2014), sa den glade vinneren og nå også innehaver av verdensrekorden på halvmaraton. Kamworor, vinner av de tre siste VM halvmaraton, var den store favoritten - som innfridde.

Landsmannen Benard Kipkorir Ngeno fulgte på 2. plass med 59:16 mens det ble etiopisk på tredjeplass ved Barehanu Wendemu Tsegu på 59:22.

Verdensrekord! (Foto: CPH Half 2019)

Sondre Norstad Moen  suverent beste ikke-afrikaner
Sondre Norstad Moen løp inn til sin nest raskeste halvmaratontid noensinne på 9. plass med tiden 1:00:20, bare 2:19 bak verdenrekorden og 1:04 bak Ngeno på 2. plass. Han var suverent beste ikke-afrikaner i et felt der vi måtte ned til 21. plass og tiden 1:03:48 for å finne neste europeer; svenske David Nilssen (S.rek. 1:02:09 i fjor).

Det var mange gode norske tider med Narve Gilje Nordås på 26. plass med 1:04:57, Thomas Fremo på 34. plass med 1:05:27, Andreas Sjurseth på 35. plass med 1:05:38 og Dadafo Dhaqabi på 37.plass med 1:05:42.

Sondre på pressekonferansen dagen før løpet. (Foto: CPH Half 2019)

Birhane Didaba best av 15 afrikanske løpere på topp
Også i kvinneklassen ble det sterke tider, selv om vinneren Birhane Didaba fra Etiopia kom inn 1:06 etter verdensrekorden. Hun vant på ny personlig rekord 1:05:57 foran kenyanske Evaline Chirchir som løp på 1:06:22. Det var 15 afrikanske løpere på topp, så samlet for herre- og kvinneklassen var det bare én ikke-afrikaner på topp 15.

Kenyanske Dorcas Tuitoek og Tabitha Wambui var på forhånd nevnt som de største favoritter i kvinnenes løp,  men det var altså to andre som overrasket og kom på de to første plassene, og både Dibaba og Chirchir perset med ca. 2 minutter. Birhane Didaba er likevel ikke et ubeskrevet blad, hun har blant annet  vunnet Tokyo Maratkhon.

På en flott 16.plass kom danske Maja Alm som debuterte som landeveisløper, og som vant det innlagte danske mesterskapet foran Anna Holm som har vært den beste danske på distansen noen år. Anna ble nummer 23 på 1:14:51 og fikk altså skikkelig juling av den 7-dobbelte danske verdensmesteren i orientering. - Det var så fedt at prøve! Jeg har jo aldrig prøvet noget lignende" sa Maja etter løpet.

Brihane Dibaba vandt kvindernes løb ved CPH Half. (Foto: CPH Half)
Birhane Didaba løper i mål som vinner i København. (Foto: CPH Half 2019)

Orienteringsløperen Maja Alm løper inn til suverent danske mesterskap etter 21 kilometer på asfalten. (Foto: CPH Half 2019)

Julie Frøslev Mathisen raskest av de norske
Raskest av de norske ble Julie Frøslev Mathisen - som løper for Aarhus Gymnastikforening - på en fin 28. plass med tiden 1:16:27. Halvveis lå hun et halvt minutt bak Hanne Maridal som da var beste norske på en 25. plass. Hanne løp inn til 1:17:06 og 33. plass. Ytterligere fem norske løp under 1:20. Det var Astrid Brathaug Sørset på 34. plass med 1:17:17, Heidi Pharo på 36. plass med 1:17:54, Hilde Aders på 40. plass med 1:18:27, Jessica Gunnarsson på 45. plass med 1:19:18 og Adele Henriksen på 46. plass med 1:19:45.

Utsolgt løp - 25000 påmeldt
København Halvmaraton eller CPH Half 2019 ble arrangert for 5. gang, og for første gang var løpet helt utsolgt med 25000 påmeldinger. På få år har løpet etablert seg som et av de største og viktigste halvmaratonløpene i verden. Det er interessant å se at de store arrangementene som fokuserer på en enkelt distanse tilsynelatende oppnår størst suksess - der man går "all in" med samme opplevelse for alle, og der logistikken blir så mye enklere.

Det var 23 027 løpere som startet og klokken 15:30 har 22 778 løpere kommer i mål.