Guttetur i Perskindol Swiss Epic og familieferie i Zermatt - den perfekte kombinasjonen

http://swissepic.com
http://www.zermatt.ch/en

av Sven Kilander

For mange er sykkelturer i utlandet synonymt med guttetur. Jeg har opplevd bratte flytstier med helt utrolig utsikt i frodig alpeterreng, hyggelige mennesker og god mat i Swiss Epic tidligere. I år ville jeg dele dette med familien min så jeg tok dem derfor med til Zermatt en langhelg før rittet startet.

 

Zermatt – perlen av alpelandsbyene
Zermatt er den mest kjente fjellandsbyen i Sveits, mye takket være at den ligger på 1650 meters høyde ved foten av Matterhorn. Byen er preget av stolte fjelltradisjoner som de er opptatt av å ta vare på. Selv om Zermatt har vokst kraftig er byen fortsatt bilfri, alle hus er bygget i gammel stil og gamle bygninger er ekstremt godt vedlikeholdt. Rundt byen og opp i fjellene går kuer med store bjeller og holder landskapet åpent og vakkert.

Aksel i Zermatt.jpg
Aksel på sykkeltur i alpene med Monterrosa massivet i bakgrunnen (privat foto).

Familieparadis for den aktive familien
Jeg oppfatter at Zermatt bevisst har valgt å profilere seg som et sted for aktiviteter som går i harmoni med gamle tur-, klatre- og skitradisjoner fremfor det å markedsføre seg som et sted for adrenalinjunkies. I løpet av de tre hele dagene vi hadde sammen i Zermatt, valgte vi å utforske noen av de 400 km turstiene både med terrengsykkel og til fots. Med hjelp av heissystemet som kjapt tar deg opp tre fjell på godt over 3000 moh. er det uendelig med muligheter for alle nivåer. Det er foreløpig få av stiene som er bygget for sykling, men det er også noe av sjarmen: Man kan sykle ubegrenset i høyfjellterreng på naturlige flytstier med en uslåelig utsikt. Når man blir sulten er det aldri langt til en fjellrestaurant med sjel. For en aktiv familie som er glad i å bevege seg i genuin alpeterreng er Zermatt et paradis. 

Zermatt er nok kjent som et eksklusivt sted, men man finner hoteller i alle prisklasser og om sommeren er det mye billigere enn om vinteren. Når man kjøper togbillett fra en flyplass er det halv pris om sommeren på heiskort for voksne og gratis for barn opp til 16 år.

Klara tur Matterhorn1-1 (640x476).jpgKlara på tur i fjellene ovenfor Zermatt (privat foto).

Perskindol Swiss Epic – verdens beste stisykkeleventyr
Jeg har syklet mange plasser og flere av verdens største etapperitt, men de naturlige stiene man sykler i Perskindol Swiss Epic er det beste jeg har opplevd. Til tross for at jeg har syklet rittet to ganger tidligere er alle stiene nye for meg i år. Selv om det ofte er bratt og vi ofte sykler 3000 høydemeter per dag er stiene så fine at vi nesten aldri må gå av sykkelen. Det mest unike med Perskindol Swiss Epic er definitivt de superfine stiene høyt oppe i Europas vakreste alpeterreng med 4000-meterstopper rundt deg på alle sider.

Rittet starter i Zermatt og avsluttes i Verbier seks dager senere. Hverdagen hjemme blir veldig fjern og i én uke lever man en drøm hvor man starter dagen med å spise litt for mye av den gode sveitsiske frokosten, nyter utrolige flytstier i spektakulær alpeterreng og blir kjent med hyggelige terrengsykkelentusiaster, inkludert verdenseliten. En annen fin ting er at man må gjennomføre rittet sammen med en makker slik at man kan dele opplevelsen med en venn både under og etter rittet.

To klasser: Flow og Epic
Jeg har alltid deltatt i Epic-klassen. Det innebærer at man sykler i stort sett like mye opp som ned. Når det er sagt har arrangøren gjort rittet litt mindre ekstremt og i år tok vi heisen opp til en fjelltopp hvor starten gikk på to av etappene slik at man syklet ca. 1500 høydemeter mer ned enn opp på de etappene. Utrolig kult! De har også lagt inn en kortere etappe på 45 km og kun 1500 høydemeter stigning en av dagene. 

Epic Flow innebærer at man tar heien/ buss opp de verste stigningene slik at man typisk sykler 3500 høydemeter ned og 1500 høydemeter opp. Tiden stopper når man tar heis og buss. Detter er et unikt konsept og en egen vri på den alt mer populære Enduro-trenden. Forskjellen er at man her også må være rask oppover for å få en god plassering. Jeg tenker at dette må være det perfekte konkurranseformatet for veldig mange stisykkelentusiaster i Norge.

Perskindol Swiss Epic er en unik pakketur hvor alt er perfekt organisert og absolutt alt er inkludert i løpet av hele uken. Til og med daglig massasje og vedlikehold/ reparasjon av sykler er inkludert i prisen. Selv om påmeldingskontingenten kan fremstå som noe høy har derfor mange nordmenn anledning å prioritere dette.

Sven og Nicolas Lemyre ved målgang i Leukerbad.jpg
Nicolas Lemyre og Sven Kilander ved målgang i Leukerbad (privat foto).

Når jeg nå sitter på flyet hjem til familien min i Norge tenker jeg med glede på alle opplevelser jeg har fått i Zermatt med familien og i Periskindol Swiss Epic sammen med makker Nicolas Lemyre. Kanskje jeg får med barna til Swiss Epic en dag. Det hadde vært kult! 

Aksel og Andreas på tur.jpg
Aksel og Andreas i Zermatt med Matterhorn i bakgrunnen (privat foto).