For 41. gang arrangeres det som etter hvert har blitt det store kultløpet i Bergen, Stoltzekleiven Opp. De bratte og ujevne trappetrinnene fra Fjellveien til Sandvikspilen slutter aldri å utfordre omtrent alle som er i nærheten av å drive idrett i byen, og det er nå over 6000 navn på startlisten.

Gjennom to døgn vil det så lenge det er dagslys sendes ut en løper hvert tiende sekund fra startteltet i Fjellveien. «Stoltzen» er både en snakkis og en målestokk for alle som ønsker å holde seg i bra fysisk form og som trener for å nærme seg det målet.

Alle som deltar har sine egne mål og konkurrerer med egne bestetider eller med venner og kolleger. Men ekstra prestisje er det selvsagt for de som gjør dette til toppidrett og trener spesielt for å bli best i Stoltzen. Disse antatt beste er samlet i en seedet pulje som starter kl. 13 og utover på lørdag.

I fjor ble det en klar seier til Stoltzekongen Torbjørn Ludvigsen foran Stian Øvergaard Aarvik som vant året før, og det er naturlig å anta at toppkampen også vil stå mellom disse to i år. Stian Øvergaard Aarvik har hatt en god sesong med blant annet en sterk 2. plass i EM i motbakke som foregikk i Zermatt i sommer. Han vant også det siste løpet i motbakkecupen, i tillegg til at han vant årets Ulriken Opp. Torbjørn Ludvigsen ga en klart bevis på at motbakkeformen er god da han for to uker siden tok en klar seier i det nye trappeløpet til Ulriken, Oppstemten Opp. På andreplass i dette løpet kom den tidligere toppsyklisten Filip Eidsheim så kanskje han kan nærme seg de etablerte motbakkeløperne i Stoltzen. De tidligere Stoltzevinnerne Joel Dyrhovden og Stian Angermund-Vik vil også være løpere som vi må ha med blant favorittene.

I fjor ble det dødt løp på kvinnesiden mellom Karoline Holsen Kyte og Eli Anne Dvergsdal. Disse står også i startlistene i år, men Eli Anne står ikke blant de seedete løperne. Vi regner med at hun vil kunne bli flyttet inn her hvis hun har tenkt å delta. Begge disse er da favoritter i år også, men her må vi også holde et øye med motbakkespesialisten Anita Iversen Lilleskare. Rebekka Birkeland er også en interessant utøver, hun vant klart Oppstemten Opp og hun tok og også gullmedaljen på Knarvikmila Extreme 5km. Hun kan godt bli outsideren som setter en støkk i de etablerte løperne.

I tillegg er det flere løpere som også kan gå helt til topps hvis de får alt til å stemme: Sara-Rebekka Færø Linde, Hilde Fenne, Tine Alfstad Olsen, Emma og Anna Hanstveit.

Kondis kommer til å følge med ved målpasseringen når de beste kommer opp.

3J6A4452_1280.jpg
På premiepallen i fjor stod Karoline Holsen Kyte, Eli Anne Dvergsdal og Anita Iversen Lilleskare.

3J6A4479_1280.jpgDe tre beste herrer i fjor: Stian Øvergaard Aarvik, Torbjørn Ludvigsen og Joel Dyrhovden.

Se komplett startliste for Stoltzekleiven Opp 2019.