Olav Engen (66) er deltidsansatt i Kondis med utviklingsoppgaver og vikarierer også noen ganger som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.

 

Vignett-kondiskommentaren.jpgHvorfor arrangeres det ikke flere terrengløp vinterstid i Norge?

Svarene på arrangørhold på hvorfor det nesten ikke arrangeres terrengløp i Norge midtvinters kan henge sammen med forhold som:

- Det er jo ikke sesong for løpskonkurranser!
- Tenk om det kommer snø, eller det blir isete forhold?
- Vi må lade batteriene til ny sommersesong.

Mest handler det antagelig om tradisjon. Rundt omkring arrangeres det mange løpskaruseller vinterstid, men det er ikke mange terrengløyper å finne der. For de fleste av disse karusellene henger det sammen med at disse arrangeres i områder hvor det vanligvis ikke er særlig løpbart i terrenget vinterstid.

For enkeltløp er det lettere å improvisere og eventuellt flytte løpene dit det er løpbart, og dersom det likevel kommer for mye snø kan man bruke en alternativ trasé på vei. Det behøver jo heller ikke være 100% snø- og isfritt. Løping på stier med 10-15 snø er ikke noe problem, og joggesko med pigg er snart allemannseie blant de som trener ute vinterstid - så litt is er heller ikke grunn til å avstå fra å arrangere vinterløp i terrenget.

Denne vinteren er det ett eneste langt løp på terminlista i perioden desember-februar, det er ChampagneUltra på Sessvollmoen som har vært arrangert i desember tre år på rad. Dette er ikke i et typisk snøfritt område, selv om det akkurat i år var snøfritt (en del is) - men selv med en del snø gikk det helt greit å avvikle løpet de to foregående årene.
 

Rita_Steinsvik.jpg
Nesten snøfritt, noe is - likevel helt greie løpsforhold i ChampagneUltra like før jul. I fjor og forfjor var det en del centimeter snø, det gikk greit det også (foto: Bjørn Hytjanstorp).
 

Utenom ChampagneUltra er resten av vinterterrengløpene 5,6 km eller kortere, og løpskarusellen på Torvastad (Karmøy) er den eneste som holder på terrengløypene gjennom hele vinteren.

Årsaken til at det ikke arrangeres terrengløp vinterstid kan ikke være forholdene i skogen. Selv her på Romerike hvor undertegnede bor er det flott å løpe i skogen en masse steder, og det er ikke så veldig spesielt lenger. Det skjer ikke hver vinter, men stadig oftere - slik er det bare. Reiser jeg en time sørover, til et av mine yndlingsområder for løping, er det masse flott løpsterreng i Østfold. På andre siden av Osloforden, og videre langs kysten på sør og sørvestlandet er det også mange flotte terrengområder der man stort sett hver vinter kan løpe i terrenget. 
 

PC302444.jpg
Snøfritt terreng ved Tomteråsen på Nes Romerike i romjula (foto: Olav Engen)

P2254226.jpg
Langs Aagardselva nord for Sarpsborg februar 2016 (foto: Olav Engen).
 

Det er selvsagt ikke bare jeg som løper i terrenget vintertid, men hvor er løpskonkurransene? Med frost i bakken og eventuelt et lite snølag er løpsforholdene faktisk bedre enn sommerstid mange steder. Snø behover heller ikke være noe hinder. Jeg husker en fantastisk treningstur i Treungen for 4 år siden, i skuterpakket terrengløype med fantastiske løpsforhold selv om det var en meter snø i terrrenget ved siden av.

Er det lov å drømme om og forvente at det blir flere norske terrengløp vintertid?

 

Terrengløp i Kondis terminliste desember-februar:

DES:      
1.12. Kristiansand VABIK - Refleksløpet -                  4,000
3.12. Sarpsborg Torsdagsløpet, Sarpsborg løp 37                    5,100
6.12. Karmøy Løpskarusell, Torvastad - 3. løp    2,500 - 5,000 
10.12. Sarpsborg Torsdagsløpet, Sarpsborg løp 38                    5,100
17.12. Sarpsborg Torsdagsløpet, Sarpsborg løp 39 juleløpet                    5,100
17.12. Fredrikstad Borredalen Rundt - Juleløp (OBS! Lørdag)                 5,600
18.12. Ullensaker ChampagneUltra                        50,000
24.12. Sarpsborg Torsdagsløpet, Sarpsborg løp 40 juleløp (2)                    5,100
JAN:      
3.1. Karmøy Løpskarusell, Torvastad - 4. løp    2,500 - 5,000 
FEB:      
7.2. Karmøy Løpskarusell, Torvastad - 5. løp    2,500 - 5,000 


P2274396.jpg
Litt snø gjør jo ikke noe, Tunevannet Rundt januar 2016 (foto: Olav Engen)

P2114095.jpg
Men mange steder er det altså slik som her i Skjebergmarka forrige vinter. Noen som kjenner at det kribler i bena? (foto: Olav Engen).