Marianne Røhme (52) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.


Vignett-kondiskommentaren.jpg

«Vi vil gjerne hjelpe,
men trenger selv hjelp til finansieringen.»


Av Marianne Røhme

Hvis du har foreldre med høyskole- eller universitetsutdanning er det en stor sjanse for at du får flere år her på jorda enn om de avsluttet utdanningen etter grunnskolen. Det samme gjelder hvis du bor i sentrale strøk med mange tilbud til fysisk aktivitet, eller foreldrene dine er av det slaget som holder sammen i gode og onde dager akkurat som de lovet da de giftet seg, da har du en større sjanse for et langt liv enn om du vokser opp i distrikts-Norge. 

Vi i Kondis ønsker å være med på å snu denne statistikken. Vi vil ikke sitte stilltiende og akseptere at færre tilbud og mindre utdanning skal gjøre at barn og unge på landsbygda i Norge ofte blir mer overvektige enn unge i urbane strøk, slik forskningen viser. Overvekt kan skade barns fysiske og psykiske helse, og det er godt dokumentert at konsekvensene kan bli diabetes type 2, kardiovaskulære sykdommer, angst, depresjon og atferdsproblemer. Overvekt blant barn og unge assosieres også med dårlig selvtillit og generelt dårligere livskvalite. Overvekt kan føre til fedme, og fedme kan føre til redusert livslengde.   

Vi ønsker å gjøre en innsats slik at de som vokser opp i distrikts-Norge skal få like høy levealder som de som vokser opp i bynære strøk. Ettersom det å ha et sunt kosthold og drive fysisk aktivitet er viktig for folks helse og levealder, ønsker vi å prøve ut et pilotprosjekt der målet er å gi unge i kommunen den kompetansen og selvtilliten som er nødvendig for å bli trygge på det å drive egentrening. I prosjektet ønsker vi å bygge kompetanse rundt både trening og kosthold. 

Vi har fått med oss Midtre-Gauldal kommune i prosjektet, og nå forbereder vi oss på å utforme detaljene i prosjektbeskrivelsen slik at vi kan søke om midler til finansieringen. Vi i Kondis sitter på masse kompetanse rundt trening, kosthold og sunn livsstil, men vi har ikke den økonomien i ryggen for å sette i gang slike prosjekter. Vi vil gjerne hjelpe, men trenger selv hjelp til finansieringen. 

Vi ser for oss at vi etter å ha oppsummert og evaluert prosjektet, vil sitte med gode verktøy som vi kan bringe videre til enda flere kommuner i Distrikts-Norge. Sammen skal vi aktivisere Norge og sørge for at alle som ønsker det kan få lagt til flere år på sin livslengde.