Vignett-kondiskommentaren.jpg
Snart vår

Når jeg skriver «snart vår» kan nok det oppfattes ulikt ut fra hvor man bor i landet. Sjøl bor jeg litt nord for Oslo, og der er det fortsatt vinter, og selv om det er varslet kaldt vær neste uke er våren ubønnhørlig på vei.

- Heldigvis, sier vi som er mer glad i å løpe enn å gå på ski.
- Dessverre, sier de som foretrekker skigåing framfor løping.

Uansett er det slik at de fleste forbinder våren med noe positivt, uansett hvor i landet man bor. Våren er starten på en vakker vei mot sommeren – og sommeren er tiden da det er som flottest å løpe ute, ikke minst i vakker norsk natur.

-Slik sett er vi heldige i Norge, heldige som ikke har sommer (eller vinter) hele året!

Vi kan glede oss til den årstiden vi elsker mest, og kontrasten mellom årstidene er jo noe ganske annet her i nord enn f.eks. på Spania-kysten.

Joda, jeg skal på fjelltur og gå en del på ski ut på våren – det gleder jeg meg til. Men enda mer gleder jeg meg til våren og barmark i skogen her hjemme. Når skiføret skranter på hjemmebane og veiene er isete og stiene ennå ikke løpbare, da er det litt tungt å motivere seg for å trene nok. Sjøl motiveres jeg da av at jo mer jeg trener under litt dårlige forhold, jo bedre er formen da jeg igjen kan boltre meg på barmark og helst i skogen.

Det å trene handler jo mye om å være motivert for å trene, hver gang. Har du egentlig ikke lyst til å trene i dag, men bare trener for å gå ned i vekt, for å få noe registrert på Strava, for å nå en eller annet målsetting langt der framme eller andre ting som ikke handler om dagen i dag, da er det på tide å stille seg selv noen spørsmål.

Hvorfor skal jeg trene i dag?
Har jeg lyst til å trene i dag?
Hvis svaret på det siste er nei; hva skal til for at jeg skal ha lyst til å trene i dag?
Kan jeg droppe en treningsdag?
Kan jeg trene annerledes enn planlagt?

Sjøl har jeg i utallige år hatt en plan for treninga, men etter noen tiår ble jeg veldig god til å endre planene og improvisere. Endringer som gjorde at jeg gledet meg til å komme ut på trening, selv om det ikke var helt slik det var planlagt i utgangspunktet. Jeg skulle ønske jeg hadde lært dette i mye yngre alder!

Det er så utrolig mange flere treningsdager enn det er dager der treninga skal gi resultat i form av en konkret målsetting. Da er det flott å kunne være motivert til alle disse treningene slik at treningen er det man gleder seg til. Dersom man når det langsiktige målet er det en flott bonus, men dersom man ikke når det har man hatt mange herlige treningsdager på veien.

Jeg var så heldig å ha en av Norges beste ultraløpere, Didrik Hermansen, som gjest på klubbens årsmøte og klubbtreff sist helg, og han snakket også om hvordan man kunne motivere seg for å nå sine mål. Han fokuserte mye på samspillet mellom venstre (logisk) og høyre (kreativ) hjernehalvdel. Superforenklet kan vi putte treningsplanene inn i venstre hjernehalvdel og improvisering i høyre. Didriks budskap var å spille på lag med begge hjernehalvdelene, ikke låse seg fast til det han kalte «valgte sannheter» og ikke minst søke en best mulig tilstand.

Han ba oss stille oss spørsmålet:
- Hvilket tilstand bør jeg være i for å nå målet jeg har satt meg?

Da er jeg tilbake på dette med å være motivert for treningen, hver gang. Er du oppriktig motivert for treningsturene vil det ganske sikkert øke muligheten for at du lykkes. Da må du kanskje gjøre noe annerledes enn opprinnelig planlagt, men det kan være så enkelt som f.eks. å bytte om på to treningsøkter eller finne noen å trene med på den spesifikka økta. Eller droppe en trening!

I dag hadde jeg planlagt å gjennomføre en langtur på de lokale veiene, men underlaget frister ikke veldig mye. Da reiser jeg heller 15 kilometer til en skogssti jeg vet er opptråkket hele vinteren, og det er det som skal til for at jeg gleder meg til dagens trening. Til at jeg er motivert for treninga også i dag.

Hadde det vært i går kunne jeg hektet med på Kondistreninga Årnes, og nettopp dette med å trene en del sammen med andre er også godt for motivasjonen – det er noe dere helt sikkert har kjent på mange ganger.

I morgen har jeg også planlagt en langtur, men det er meldt ”møkkavær” så da tror jeg at jeg velger ei intervalløkt på det lokale treningssenteret. Så tar jeg heller langturen den dagen jeg hadde tenkt intervalløkta.

-Lykke til med våren, enten den for lengst har kommet, er på vei eller er et stykke unna.

Og bli gjerne med på Kondistreninga som nå arrangeres i Oslo, Heimdal, Årnes, Skien, Risør, Gran og Moelv. Nye steder kommer til etter hvert.

Olav

Olav Engen (68) er deltidsansatt i Kondis med ulike oppgaver i tillegg til redaksjonelt arbeid i kondis.no.  Fra tid til annen vikarierer han også som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør (Romerike) for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.