Ryan Hall dro fra resten av feltet med en stråldende første mile på 4.36, og derfra og inn løp 24-åringen fra Big Bear i California helt alene. Tida var også ny løyperekord - med 2.24 - og den niende beste i verden gjennom alle tider.

- Jeg trener i høyden, fortalte Hall da han ble spurt om bakgrunnen for den store rekordforbedringen.

- Jeg så at jeg hadde mile-passeringer på ca. 4.30 og tenkte - "dette kan jeg klare", forklarte Hall som løp sin første halvmaraton.

En så sterk løper som sølvvinneren fra maraton i OL i 2004, Meb Keflezighi, ble slått med over to og et halvt minutt og ble nummer tre på 1.02.22, to sekunder bak etiopieren Fasil Bizuneh.

Temperaturene var fine for langdistanseløping med drøye 10 grader. På maraton ble Ingrid Kristiansen en løyperekord fattigere da 21 år gamle Dire Tune fra Etiopia løp på 2.26.52. Det var 59 sekunder fortere enn det Kristiansen gjorde for 23 år siden.

Også i herreklassen ble det etiopisk seier ved Feyisa Tusse som løp på 2.11.39. Damenes halvmaratonløp, som også var amerikansk mesterskap, ble vunnet av Elva Dryer på 1.11.42. I fjor ble Annie Bersagel, som for tida bor i Oslo og trener med Tjalve, amerikansk mester på distansen.

Houston Marathon er det store vintermaratonløpet i USA og hadde denne gangen mer enn 18.000 deltakere fordelt på maraton, halvmaraton, 5 km og et barneløp.

Resultater og reportasje på heimesida til Houston Marathon

Oversikt over verdens beste halvmaratontider i godkjente og ikke-godkjente løyper