- for kondis.no på Ringerike Kjell Vigestad -
 
Knut Aalien, Ringerikes Friidrettsklubb hadde to NM-sølv og en NM-bronse på maraton før lørdagens NM, som var innlagt i Ringeriksmaraton. Nå ville han ha gull og ga alt og litt til. I 28 varmegrader uten et vindpust og med en steikende sol, ble det en tøff dag både for maratonløpere og stafettløpere i den krevende løypa. Kristen Aaby, Modum holdt godt følge med Knut, som ville mest denne dagen og var ett minutt og 40 sekund foran Kristen i mål. Men han var også tilsvarende mer gåen. Han kom seg så vidt over målstreken før han la seg rett ut i nærmeste skygge i noen minutter. Seiersintervjuene måtte bare vente.
 
2.32.42 er ingen imponerende vinnertid. Persen til Knut er på 2.22.08, men lørdagens løp er trolig enda bedre. Ringeriksmaraton er på ingen måte blant de letteste med netto stigning mellom start og mål i en krevende løype som går på alt fra asfalt til smale skogsstier gjennom et kupert landskap.
 
Bak tetduoen falt de andre forhåndsfavorittene av en etter en av. Tore Bye brøt etter ca. 25 km og Egil Skarpsno småjogget til mål etter han ”ga seg”. Dermed var det duket for en outsider på bronseplass. Det ble Jan Helgesen, BUL som tok den siste medaljen drøye ti minutter bak gullvinneren.
 
Kristen Lie, Royal Sport ble suveren vinner for damer. Hun slapp å ta ut alt og vant suverent på 3.13.22.
 
Ingen stafettrekord
Hytteplan hadde samlet sammen en rekke skistjerner supplert med noen sterke Vidarløpere og annonserte nye rekorder både for damer og herrer. Anders Aukland startet meget sterkt på åpningsetappen, og etter at Terje Næss og Petter Antonsen fulgte opp med sterke løp på andre og tredje etappe, lå de foran rekordskjemaet. Men etter at Tore Ruud Hofstad var ferdig med 6. etappe var det klart at det likevel neppe ble ny rekord. Det ble likevel en sterk sluttid, 2.15.42, bare 45 sekunder bak fjorårsrekorden.
 
Også Hytteplans damelag med blant annet Gunn Margit Andreassen og Vibeke Skofterud kom noen minutters bak sitt rekordskjema til 2.44, mens vant likevel en klar seier med 2.48.43.
 
Det var en liten oppgang både i antall stafettlag med 153 lag i mål og noen som kollapset underveis, og i antall deltakere på parmaraton og maraton i forhold til fjoråret. Det betyr at ca. 1400 løpere var i aksjon i Ringerikes store løpsfest.
 
Den eneste kritikken vi noterte var en for dårlig beredskap i forhold til den sterke varmen. Arrangørene var klar over problemet, men økte likevel ikke antallet drikkestasjoner. Og den første drikkestasjonen gikk tom for drikke slik at et tjuetalls maratonløpere og noen parmaratonløpere ikke fikk drikke før etter over 10 km.
 
7 drikkestasjoner er i minste laget i de fleste maratonløp, og på en så varm dag burde det vært nesten dobbelt så mange. Uansett må det være ekstra drikkestasjoner på de siste 10-15 km. Ringeriksmaraton har lange tradisjoner med varmt sommervær. Det bør derfor ikke være antall etapper i stafetten som bestemmer antall drikkestasjoner, men maratonløpernes behov. I Kongsvinger Maraton, som gikk i nesten like varmt vær for 14 dager siden, var det 12 drikkestasjoner. Det var både maratonløpere og stafettløpere som kollapset i løypa lørdag, slik at både stevnelege og sanitetspersonell fikk en langt travlere dag enn normalt.
 
Alle resultater
 
Flere bilder
Klar for start:
Ringeriksmaraton går gjennom alle kommunene på Ringerike med start i sør i Vik i Hole kommune og ender opp lenger nord og øst i Jevnaker sentrum i nabofylket Oppland. Her er 15 NM-deltakere klar til start rett foran 30 parmaratonløpere og nærmere 160 stafettløpere rett ved Hole Herredshus.
Vinnere av parmaraton:
Mons Bale (t.v.) og Espen Gjøs ble suverene vinnere blant 24 lag i klassen for menn. De løp på 2.40.49. 47 år gamle Mons Bale løp hele distansen alene i Stockholm på 2.35 i juni. I Ringeriksmaraton holdt han følge med de beste NM-løperne på første halvdel av distansen og kunne kanskje kapret en NM-bronse om han lørdag hadde valgt full distanse. Hans beste NM-plassering er 5. plass i Drammensmaraton for noen år siden da han løp på 2.26.
Overraskelse på bronseplass:
Jan Helgesen, BUL var ikke blant forhåndsfavorittene, men klarte likevel 3. plass med 2.43.35. Etter perioder med skader er han på vei tilbake til tidligere nivå, men han hadde heller ikke selv trodd på en så god plassering før start.
Betuttet Benoumma:
Mounir Benoumma, Vidar ble nr. 4 i NM drøye 3 minutter for sent til en bronsemedalje. Han hadde store problemer med hold underveis og klarte å holde unna for Jan Helgesen i kampen om bronsen..
Hytteplans kvinner:
7 skijenter og en skiskytter hadde Hytteplan samlet for å sette stafettrekord for damer. Planen var 2.44. Sluttida ble 2.48.43, og bare siste sesongs skikomet, Vibeke Skofterud, som løp siste etappe, fant vi i målområdet. Resten dro direkte etter løpingen til skirenn på Raufoss.
En tungvekter:
Knut Amundsen og Lars Ohren ble nr. 2 i parmaraton på gode 2.53.38. Sterkt ikke minst tatt i betraktning de 100 kg ankermannens forflyttet i 21 km fra veksling på Hønefoss til mål på Jevnaker. Han antydet at neste oppgave ble Stoltzekleiven Opp. Der har de egen klasse for tungvektere over 90 kg.
Gull og sølv:
Knut Ålien, Ringerike (t.v.) og Kristen Aaby, Modum er begge født og oppvokst i Sigdal, så det ble både hjemmeseier for Ringerike og dobbeltseier for Sigdal i årets NM i maraton.
Stafettspesialister:
Hytteplan hadde planen klar. Med fem skistjerner og tre Vidargutter på laget skulle de sette rekord i maratonstafetten. Det gikk nesten. Med 2.15.42 var de 45 sekunder bak fjorårsrekorden. Laget lå lenge foran skjema, men sprakk på 6. etappe. Her er lagets tre stafettspesialister fra Vidar, som også var med på å dra land stafettseieren i St. Olavsloppet en drøy måned tidligere: f.v.: Petter Antonsen, Terje Næss og Carlos Silva de Britos. Skistjernene kom aldri til målet på Jevnaker. De øvrige på laget dro videre etter sin etappe til skirenn på Raufoss
 
Flere bilder