Kondismedlem Sponset innhold
anders_nordberg_ingress

Nordberg går for NM gull

Anders Nordberg tar mål av seg til å forsvare fjorårseieren når Blodslitet i år har NM-status. Kanskje blir det Nordberg i begge seniorklassene?

 

 

Siden 1968 har Blodslitet stått på terminlisten i Norge.

Med god kvalitet i alle ledd av arrangementet, toppet med et velfylt premiebord til de beste. Langløpet i Fredrikstad en tradisjonsrik og verdig avslutning på orienteringssesongen i Norge.

- Blodslitet er kanskje det aller fineste arrangementet vi har i orienteringsnorge, selv om jeg av og til ikke har vært i kjempeform på høsten er det alltid artig å løpe Blodslitet i Fredrikstad, sier fjorårsvinner i herreklassen, Anders Nordberg.

- Blodslitet er et artig løp. At det er NM-status på løpet i år gir det enda er prestisje, istemmer landslagsløper Øystein Kvaal Østerbø som etter to seire på rad, i 2008 og 2009, er å betegne som en Blodslitet-spesialist.

I år får imidlertid Nordberg og Kvaal Østerbø kamp om seieren av fjorårets verdensmester, Olav Lundanes.

Etter at sykdom og andre prioriteringer har holdt ham borte fra Blodslitet de første seniorårene er han klar for seniordebut i langløpsklassikeren i Fredrikstad på lørdag.

- At det er NM-ultralang hever statusen på Blodslitet i år. Samtidig må jeg vinne Blodslitet for å ha mulighet til å vinne Craft Cupen sammenlagt. På den måten er løpet viktig, sier 23-åringen som kan skilte med to seire fra juniorklassen i Blodslitet.

For at fjorårets vinner i NM-ultralang, Lundanes, skal gjenta den bedriften under Blodslitet i morgen må han holde unna for en topp motivert Nordberg.

- Etter dårlige mesterskap, som VM i år, blir jeg ofte mer motivert. I hele høst har jeg derfor vært motivert og trent bra. Jeg tror formen er veldig bra om dagen, så jeg er optimistisk med tanke på morgendagen, hilser fjorårsvinneren.

Med to seire og til sammen fem pallplasser i Blodslitet vet Nordberg hva det handler om.

- Jeg kommer til å åpne relativt friskt. Det er viktig å være med fra starten, og vanligvis skjer det lite på den siste runden som er felles, så en må posisjonere seg på de tre gaflede rundene i starten.

Hva gjør at du vinner i morgen?
- Jeg er blant de aller beste o-løperne i feltet, sier Nordberg ærlig uten å hovere, før han gir suksessoppskriften.

- En god o-løper i bra form, som gleder seg, og er topp motivert til å løpe et artig løp på tampen av sesongen.

Landslagskollegaene gleder seg også til å løpe ut i den 100 mann store fellesstarten i morgen formiddag.

- Jeg er litt spent på formen, og kommer kanskje ikke til å knallåpne. Men samtidig er det viktig med bra fart i starten, for å bli kvitt en del løpere på de gaflede sløyfene. Det viser seg ofte at den gruppen som løper felles ut på sisterunden stort sett alltid kommer samlet til mål, sier Lundanes før de drøyt 23 kilometerne som venter.

- Jeg har hatt litt problemer i høst. Etter VM gikk jeg en måned med vondt i ryggen. Det var først rett før verdenscupen i Tsjekkia jeg kunne begynne å trene skikkelig igjen. Formen var ikke på topp da, men Blodslitet er et spesielt løp, hvor det gjelder å holde trøkket hele veien selv om en ikke føler seg i kjempeslag fra start, sier Kvaal Østerbø.

Veteranen Nordberg, med seier i Blodslitet både i 2007 og 2010, flagger høyest ambisjoner av landslagstrioen før start.

- Jeg må være med å kjempe om seieren. Om jeg ikke er med i kampen på slutten er jeg ikke fornøyd. Jeg vet at det ikke er sikkert jeg vinner om det blir en kamp mellom mange løpere. Men jeg bør i hvert fall være i posisjon til å kunne vinne når det begynner å dra seg til, sier mannen som ristet av seg konkurrentene lenge før avslutningen i fjor.

- Jeg har kanskje hatt mer selvtillit og vært tryggere foran Blodslitet tidligere. For meg blir det viktig å komme gjennom de gaflede rundene på en god måte, slik at jeg er «med» ut på sisterunden. Om jeg er «med» i feltet når det nærmer seg avslutningen av løpet, er jeg i en situasjon hvor jeg er komfortabel, da kommer jeg til å selge meg dyrt, skisserer Kvaal Østerbø.

- Fungerer kroppen greit gjennom hele løpet, samtidig som o-teknikken sitter, kommer jeg til å prøve meg før vi kommer helt til avslutningen, advarer Lundanes.

Det er til sammen nesten 400 løpere i de seks NM-klassene under morgendagens Blodslitet i Fredrikstad.

Totalt antall påmeldte i Blodslitet nærmer seg 2 000.

Du følger NM-ultralang live: her

Hjemmesiden til Blodslitet finner du:her

Kilde: PM Norsk orientering