Følg løperne fra start til mål ved Skålatårnet på 1848 moh, og på festen etterpå.

Ingressbildet: Ahmet Arslan fra Tyrkia vant jubileumsløpet og satte løyperekord


Foto
: Christian Prestegård og Kjell Vigestad



Les også:
Full pott til Ahmet Arslan i Skåla Opp
Den aller største dagen....
Samleside: kondis.no-reportasjer fra i fjor og tidligere år




Start på 28 moh: 1130 trimmere startet fra Tjugen mellom kl. 7 og 9. Her går starten for konkurranseklassene med ca. 670 løpere på startstreken.


Fugleperspektiv: Bildet er tatt fra løypa ca. 850 m.o.h. hvor man kan se nærmest loddrett ned på starten på Tjugen. Elva ved starten fører vann fra Lovatnet hvor to av norgeshistoriens største ulykker har skjedd. I 1905 ble 61 mennesker tatt av en flodbølge og forsvant i vannet, mens det i 1936 omkom 74 mennesker. Flodbølgene ble utløst fordi store steinmasser fra Ramnefjellet raste ut og ned i vannet..


Hald til høgre: Først er det 100 meter helt flatt på asfalt. Siden blir det bratt og smalt.


Drikkestasjoner: Det er drikkestasjoner langs hele løypa som er godt bemannet.


Tjugen seter: Det er start på Tjugen, og her er vi etter 2,1 km og 385 moh kommet til setra til gårdene på Tjugen . Funksjonærene har ikke båret med seg all Powerade-drikken. Helikopter brukes til transporten.


Morgendemring: Vi er igjennom en tredjedel av løypa, men ennå ser vi ikke toppen av Skåla.


660 moh: Ny drikkestasjon.


Store stein og små løpere: Opp gjennom ura er det gjort store forbedringer av stien. Her det noen av de beste eliteløperne som er i ferd med å passere de sist startende trimmerne.


Fra en annen vinkel: Samme sted i løypa som forrige bilde. Her ser vi den nye stien inn i mellom de store steine.


Løpsgeneral: John Humborstad, ildsjelen fra Kristiansand som står bak Norges største løpskarusell, tar en rast til ære for fotografen. Det skjer ved dreneringen som er laget for å lede regnvann bort fra løypa.


Sett fra 900 moh: Ahmed Arslam, Tyrkia ligger 50 m foran John Sompol, Kenya etter ca. 3,5 km. John Sompol ble nr. 2 i 2010 og kom direkte fra Kenya i håp om å vinne en solid pengepremie også i 2011. Han ankom først seint kvelden før løpet etter 36 timers mer eller mindre kontinuerlig reise. Det var nok ikke den beste oppladningen. I tillegg løp Ahmed Arslam langt fortere enn Jonathan Wyatt gjorde året før. Dermed ble det altfor hard åpning for unge John Sompol og det endte med en total sprekk.


Over elva til.....

Ny veistandard


Autostrada: Arrangørene har med god grunn "fredet" løyperekordene til John Tvedt og Anita Håkenstad Evertsen fra før utbedringene av stien opp til Skåla ble startet opp for alvor. Her er det et parti som kunne vært lettløpt, - hadde det ikke vært for at løypa stadig er like bratt som før. Langt brattere enn det ser ut på dette bildet.


Lettere enn før: Det er bare noen få partier av løypa som ser slik ut som her. På en tørr og fin dag, som under Skåla Opp 2011, er det blitt vesentlig enklere å ta seg til topps enn for fem år siden. Men det er likevel en svært krevende tur for selv spreke mosjonister.


Tettere på: Sånn ser stien ut rett etter broa.


Normal ny standard:
Også her er stien utbedret, men "veistandarden" er ikke helt som på de forrige bildene.


Lang rekke: Her er det trimmere på den "nye stien" som er kommet ca. halvveis til topps. 


Ca. 800 moh: Nå er det like før teten i konkurranseklassen kommer.


Humøret er på topp.


Motbakkeinspiratoren: Christian Prestegård stilte i mosjonsklassen slik at han kunne ta bilder fra løpet. Flere av bildene hans er med i denne bildeserien.


Flott utsikt halvveis: Her ser vi rett ned på Loen. Helt i øverste i høyre hjørne ser vi Hotel Alexandra, som er løperhotell og sted for startnummerutdeling og premieutdeling.


På kanten av stupet: Trimmerne har tid til å nyte utsikten underveis.


Tjugen: Og her er det fri sikt rett ned på startstedet. De første bildene i bildeserien av startfeltet ble tatt her.


Rast: Trimmere som tar seg tid til å posere for fotografen

Eliten kommer


Racerne: Så kommer førstemann, den suverene vinneren Ahmed Arslan fra Tyrkia. Det er løyperekorden og kr 70.000 i ekstra bonus som er hans fokus. Utsikten kan han nyte på nedturen.


Nybegynner: Tomas Bereket, som representerer Larvik Turn, ble beste "norske" løper.  Han er asylsøker fra Eritrea og begynte med løpetrening først rett før jul i 2010. Etter 8 måneder med løpetrening tar han tredjeplassen. 
  

Den nye Stoltzen-kongen: Thorbjørn Ludvigsen blir nr. 10. Det er han kanskje ikke helt fornøyd med. I VM i "ultratrail" ble han nr. 4 bare fem uker i forveien.


Anne Nevin, trøndernes representant i eliten, blir nr. 7.


Toer: May Britt Buer tar andreplassen 3:40 minutter bak Confortola Wyatt,


Tredjeplasser: Kjersti Karoline Danielsen kom rett fra NM i friidrett i Byrkjelo og bronse på 10.000 m fredag ettermiddag til tredjeplass i Skåla Opp 16 timer seinere.


Det er også hard konkurranse i de yngre aldersklassene.


Maratonmester: Terje Hole i ulendt terreng. På 90-tallet tok han hele fire NM-titler
på maraton. Det hadde nok vært enklere for han om asfalt var underlaget, men det
ble likevel en 2. plass i klasse 50-54 år..



Klasse 65-69 år: Ludvig Karlsen, sprek veteran, ble nr. 5 i klassen.


1000 moh: Deltakerne er godt over halvveis.


Med ryggen til: Flott utsikt i de siste lange bakkene opp mot Skålavatnet om man
ser seg bak.



Bratt: Stien slynger seg oppover. Men det er ingen som fristes til å ta snarveien. Til det er det altfor bratt. Teleobjektivet bildet er tatt med fordreier perspektivet ganske mye. 500 høydemeter seinere vil deltakerne være kommet på oppsiden av fjellveggen vi ser i bakgrunnen.


1500 moh: Her har deltakerne kom godt forbi toppen av fjellveggen vi så på forrige bilde. Her er utsikten fra løypa aller mest imponerende.


Mot mål: Vinneren Ahmed Arslan nærmer seg mål.


Breen: Ikke evig snø, men de fleste år må dette snøpartiet passeres.


Skålatårnet: Selve symbolet for "Skåla 1848 m rett opp" er i sikte. Et fantastisk syn for alle slitne deltakere.


Andreplass: Jonathan Wyatt passerer målseilet som nr. 2


I ura: Noen er på vei opp, og mange er på vei ned Det ser litt kaotisk ut..


Bak fjellveggen: Der finner vi toppen av Skåla et sted.


Isvann: Fotografen har lurt noen barskinger på vei ned etter løpet til å ta et forfriskende bad i Skålavatnet. Vannet blir i august fortsatt stadig fylt opp av smeltende brevann og er bare noen få plussgrader kaldt selv på en flott og varm dag som under jubiléet for Skåla Opp nr. 10..  


Rne og pene: Med medaljene på plass etter isbadet.

Og etterpå var det premieutdeling og fest på Hotel Alexandra


Jubileumstaler: Arne Johannessen, kjent fagforeningsleder i Politiets Fellesforbund, er gjenganger som deltaker i Skåla Opp og er også en god talsmann for deltakerne på en slik stor jubileumsdag.


Veteraner 55-59 år: Anne Margrethe Tråve, som har gjort det sterkt i flere motbakke-VM for veteraner, blir gratulert med seieren av toeren Bente Morvik.


Suverent raskest: Magnor Rypdal fra Isfjorden vant klasse 50-54 år med nesten 5 minutters margin foran "nabo" Terje Hole fra Åndalsnes. Fra Isfjorden til Åndalsnes i Romsdal er det bare en kort kjøretur.


La Sportiva: Sko som premier fra løpets tittelsponsor.


Flere veteraner: May Bente Weng (th) og skotske Fiona Maxwell er meget gode veteraner som holdt følge det meste av veien mot toppen av Skåla. May Bente vant klasse 45-49 år og var noen få sekunder foran Fiona, som vant klasse 50-54 år. Det ga dem 5. og 6. plass uansett klasse!


100.000 i premie: Ahmed Arslan fikk kr 70.000 for løyperekord og kr 30.000 i førstepremie. Det ble litt mindre sjekker til Jonathan Wyatt (tv) og Tomas Bereket (th).


Grillfest: Christian Prestegård, initiativtaker til Skåla Opp, og dagens vinner, Ahmed Arslan, på grillbufféen etter løpet med Skålas 1848 m ruvende i bakgrunnen .


Trives i Loen: De utenlandske eliteløperne er samlet rundt et bord. De ser ut til å trives godt i flotte omgiveløser på luksushotellet Alexandria.