Kondismedlem Sponset innhold
DSC0243

Strålende start på Monolittløpet

Lørdag ble nyvinningen Monolittløpet arrangert i Halden. Løpet gikk i krevende terreng i området der granitten brukt i Vigelandparken er hentet fra.


Monolittløpets 9 km lange, kuperte og krevende terrengløype gikk fra Ystehede og inn til indre havn i Halden sentrum. Arrangementet gikk i fjor som turmarsj, men ble i år arrangert for første gang som mosjonsløp. 72 deltagere på startstreken var imponerende og må sies å være langt over forventet tatt i betraktning sparsommelig markedsføring og at løpet ble stablet på beina på relativt kort varsel. 

Bildet til høyre (trykk på bildet for stor utgave):
Monolittløpets vinner totalt ble Lennart Garnes, SK Vidar som brukte 42.03 min. Best blant kvinnene var Cicilia Idland, Halden CK på 49.06 min. (Foto: Bjørn Johannessen)

Løpet gikk på historisk grunn langs Iddefjorden og rett forbi steinbruddet der granitten som blant annet er brukt til Monolitten i Vigelandsparken ble tatt ut for snart 100 år siden. 

Løypa gikk til tider i svært så bratt og krevende terreng. "Vestlandsnatur i miniatyr" som Haldens ordfører Thor Edquist selv omtalte det som. Sammen med Idd Sportsklubb var Edquist initiativtager og arrangør av løpet. Haldens ordfører hadde også utfordret øvrige Østfold-ordførere til å delta. Hvilket også Spydebergs ordfører Knut Espeland og Eidsbergs Erik Unaas gjorde. Førstnevnte ble løpets beste ordfører, mens det ble spurtoppgjør mellom Unaas og Edquist som krysset mållinjen side om side. 

Strålende sol fra fullstendig skyfri og knallbål himmel gjorde sitt til at tidenes første utgave av Monolittløpet ble en flott opplevelse. Arrangementet var teknisk godt gjennomført, så løpet fortjener absolutt å bli arrangert også neste år slik arrangøren kom med løfter om at det ville bli. Med bedre markedsføring vil sannsynligvis også mange flere enn årets 72 mosjonister få gleden av å delta i 2014. 

Resultater
Arrangørens hjemmeside

Reportasje i Halden Arbeiderblad
Se også: Høyre tapte ordfører duellen

Kondis' selvutskremte medarbeider deltok i løpet, med kamera i hånden og fotografering underveis. Nedenfor følger en bildeserie fra Monolittløpet - fra start til mål gjennom vill og vakker Halden-natur. (Alle foto: Bjørn Johannessen)


Halden-ordfører og initiativtager til Monolittløpet, Thor Edquist (for anledningen i rødt, selv om han er høyre-mann) ønsker de 72 oppmøtte deltagerne velkommen og gir sine siste instrukser. Gjenstanden i midten av bildet er for øvrig løpets ganske så oppfinnsomme form for startpistol: en granittblokk med hammer og meisel. Startskuddet for Monolittløpet gikk i det meiselen ble slått mot steinen. 


Starten går for de 72 oppmøtte i Monolittløpet. Eidsberg-ordfører Erik Unaas (til høyre både på bildet og politisk) ser noe betenkt ut og lurer nok på hvordan dette vil gå.....


Løpets vinner Lennart Garnes er i ferd med å forsere første bakke etter en drøy kilometer. Adskillig flere og mer krevende bakker skulle komme...


Etter halvannen kilometer var det tid for fjellklatring opp et trangt skar. Øystein Johansen tett fulgt av Arne Chr. Folmer. 


Løpets beste kvinne og 4. plass totalt, Cicilie Idland viser gode klatreferdigheter. 


Kim-Andre Kristiansen. 
Daniel Engebretsen. 


God utsikt utover Iddefjorden og over til Sverige på andre siden av fjorden. Per-Arne Christoffersen løper oppover det som kalles "Elefantstien". 


Tom Jørgensen. 
Espen Nystad. 


Tom Jørgensen. 


Drikkestasjon. 


God utsikt over Iddefjorden for Catrine Moksness. Norge til høyre, Sverige til venstre. Bak til høyre skimtes Nexanstårnet som med sine 120 meter er Norges høyeste bygning
Lars Pettersson. 
Espen Nystad etterfulgt av Lars Pettersson. 


Etter 9 km i terrenget var det målgang i indre havn i Halden, med medaljeutdeling og drikke. Fredriksten Festning i bakgrunnen. 


Tom Roger De Flon. 


Stig Roar Martinsen. 
Dagens beste ordfører i Monolittløpet ble Spydebergs Knut Espeland (KrF) som kom i mål på 1.05.54. 


Tre Østfoldordførere samlet i Halden etter å ha løpt Monolittløpet. Fra venstre Erik Unaas fra Eidsberg, Knut Espeland fra Spydeberg og Haldens Thor Edquist. Stortingspolitiker Ingjerd Schou (nr. 2 fra venstre) var med som tilskuer og supporter.