Kondismedlem Sponset innhold
Ed Whitlock hadde alltid et smil på lur til både kjente og ukjente. (Foto: Runar Gilberg)

Ed Whitlock hadde alltid et smil på lur til både kjente og ukjente. (Foto: Runar Gilberg)

En løperlegende er borte - Ed Whitlock døde i går

Verdens kanskje beste veteranløper gjennom alle tider er gått bort. Britisk-canadiske Ed Whitlock satte et utall verdensrekorder fra han var 65 til han var 85 år. I går, ei uke etter at han fylte 86, sovna han stille inn.

Da var det gått bare et halvår siden han satte verdensrekord på maraton i klasse 85-89 år med 3.56.33. Tidligere på året hadde han satt flere andre verdensrekorder i klassen, akkurat som han hadde hatt for vane siden han fylte 65.

Ed Whitlock er den eneste over 70 år som har løpt maraton under 3 timer. Som 73-åring løp han på fantastiske 2.54.48. Men han var også eksepsjonell på kortere distanser, og som 80-åring løp han f.eks. 3000 meteren på 12.00,88. 

Det var imidlertid ikke bare som løper at Ed Whitlock imponerte. Han var et forbilde både på og utenfor banen. Han inspirerte gamle og unge og delte av sin erfaring med de mange som ville høre og lære.

Sjøl hadde jeg gleden av å intervjue han like etter at han hadde fylt 80 år - dagen før vi begge skulle løpe Rotterdam Marathon. Midt i oppladinga til løpet tok han seg god tid til å prate om både løpinga og livet ellers. Humoren var lun og spekka med britiske understatements. Da vi etterpå skulle ta bilder, tok han på seg den canadiske landslagsdrakten og løp fram og tilbake i sine velbrukte, slitte konkurransesko.

Det var derfor veldig trist å lese i går at han har løpt sine siste steg. Kreft er en sykdom som ingen kan gardere seg imot, og Ed Whitlock måtte gi etter for prostatakreften. 

Alan Brookes, løpsleder i Toronto Marathon, uttrykte tapet av løperen og vennen slik: 

"Vi sørger djupt over at Ed Whitlock er gått bort - mesteren, legenden. Dette er et stort tap for både Canada og hele det globale løpsfellesskapet. Vi i Canada Running Series sørger spesielt. Vi vokste opp med Ed. Han vant mange av sine nå over 20 år gamle sko i løpsserien vår på 1990-tallet, og på mange måter definerte han Toronto Waterfront Marathon. Han vil alltid være en vital del av identiteten og spiriten til løpet."

En av de tingene Ed Whitlock var mest kjent for, var at han løp så å si alle sine treningsturer rundt og rundt på en kirkegård i nabolaget der han bodde.

Nå er det hans tur til å hvile - i fred. 


Kondis' intervju med Ed Whitlock i 2011


Ed Whitlock - iført den canadiske landslagsdrakten - dagen før han løp Rotterdam Marathon i 2011. (Foto: Runar Gilberg)