Kondismedlem Sponset innhold
Maria Jansson har grunn til å feire etter at hun er blitt kåra til årets utøver av Det internasjonale ultraforbundet. (Foto: Olav Engen)

Maria Jansson har grunn til å feire etter at hun er blitt kåra til årets utøver av Det internasjonale ultraforbundet. (Foto: Olav Engen)

Svenske Maria Jansson - verdens beste ultraløper i 2016

Det internasjonale ultraforbundet (IAU) har kåra verdens beste kvinnelige og mannlige ultraløper i 2016. Prisen gikk til svenske Maria Jansson og japanske Hideaki Yamauchi.

Maria Janssons fremste meritt i 2016 var å vinne EM og samtidig sette europeisk rekord på 24-timersløp. Under EM i Albi i Frankrike løp hun 250,647 km, noe som var en forbedring av Edit Bérces gamle rekord med 541 meter. Bak seg på rankingen hadde hun 100 km-spesialisten Kirsten Bull fra Australia og terrengultraløperen Caroline Chaverot fra Frankrike. 

- Det var jo fantastisk gode løpere som var nominert, så det var ikke noe feil med konkurransen, forteller en glad vinnner i et intervju med friidrott.se

Maria Jansson er født i 1985 og har en allsidig bakgrunn som idrettsutøver. I tillegg til å løpe har hun drevet med blant annet skiskyting, langrenn og triatlon. 

- Jeg har aldri vært bra på noe. Da jeg gjorde unna verneplikten, skjønte jeg at det kanskje var det jobbige som jeg var best på. Å gå langt, bære tungt, sove og spise lite, forteller hun i intervjuet.

Hun begynte med ultraløping i 2008 og har etter hvert fått 24-timersløping som sitt spesiale. Hun tok bronse i VM i 2015, og har i år VM som det store målet. Det går i Belfast i Nord-Irland 2. juli.

Den fremste meritten til Hideaki Yamauchi var VM-gullet på 100 km. Da løp han på sterke 6.18.22, noe som gir en gjennomsnittlig km-tid på 3.47. På plassene bak japaneren i rankingen fulgte Luis Alberto Hernando fra Spania og Dan Lawson fra Storbritannia. 


Mer om kåringen hos IAU

Maria_Jansson_Bislett_foto_Olav_Engen.jpgMaria Jansson var så suveren da hun vant Bislett 24-timers i 2014 at hun kunne ta seg tid til å kommunisere med omverdenen. (Foto: Olav Engen)