Kondismedlem Sponset innhold
Per Gunnar Kvenseth og Nikolai Vogt-Andersen Kvenseth har nådd toppen på verdens hardeste trappeløp i Sveits.

Per Gunnar Kvenseth og Nikolai Vogt-Andersen Kvenseth har nådd toppen på verdens hardeste trappeløp i Sveits.

Norsk klasseseier i verdens lengste og bratteste trappeløp

Verdens bratteste og lengste trappeløp går i Niesen i Sveits under navnet Niesenlauf. I år gikk løpet 10. juni og Per Gunnar Kvenseth fra Vågstranda i Møre og Romsdal vant klassen 60 pluss. Neste år går trappeløpet 2. juni og arrangementet finner sted bare en halv times kjøring fra Bern

Per Gunnar forteller i reisebrev fra turen:
- Løpet går langs Niesenbanen, der det vanligvis kjøres vogner a la Fløybanen i Bergen. Det er laget en trapp av naturstein, betong og strekkmetall som går ved siden av skinnegangen. Løpet starter nede i dalen ved Mülenen stasjonen og går gjennom skoger og i andre halvdel gjennom et fantastisk fjellandskap opp den sveitsiske Pyramiden, som Niesenfjellet også kalles. På slutten er det en fantastisk panoramautsikt over Alpene. 

Banen er stengt den tiden løpet pågår. Starten går mellom halv åtte og åtte på morgenen, slik at en unngår den verste varmen. Løpet går som enkeltstart, der tre og tre løpere starter sammen med 20 sekunder til neste gruppe. Av sikkerhetsmessige grunner er trappen stengt 364 dager i året og er kun åpen denne ene dagen for Nisenlauf, noen timer denne formiddagen.

Trening i trappene er derfor ikke mulig. Men det er flere flotte turstier i området, og det går også en sti som slynger seg gjennom landskapet fra nedre stasjon og helt til toppen. Anbefalt tidsforbruk på stien i vanlig gangfart er ca 5 timer.

Starten er på 693 m over havet med mål på 2.362 m over havet, som også er toppstasjonen for Niesenbanen. Arrangøren reklamerer med at dette er den lengste trapp i verden med 11.674 trinn og en høydeforskjell på 1.669m. Mellomstasjonen Schwandegg ligger sånn ca. midt i løypa, både når det gjelder høyde og lengde. Her må en passere innen en time etter start, ellers blir det cut off.

Niesen – den Sveitsiske pyramide, er et fjell i Sveits som rager 2362 meter over havet. På toppen kan en skue ut over Thunersjøen og de sveitsiske alpene etter en påkjenning av de sjeldne, etter som en har tatt seg opp trappene til fots. Antall trinn i Niesen Treppenlauf tilsvarer syv ganger opp Empire State Building i New York. 

Totaldistansen på løpet er ikke stort mere enn 3,5 km, men med en høydeforskjell på drøyt 1670 meter gir det en frisk stigning på 55 % i gjennomsnitt. På det bratteste er stigningen opp mot 65%. Her må en bruke både armer og bein for å klore seg fast.

Med erfaring fra norske løp som Skåla Opp, Styrkeprøven Rett Vest og Molde7topper hadde vi litt peiling på hva vi gikk til, da en ivrig svigersønn entusiastisk etter Skåla Opp i 2016 meddelte at han hadde funnet et løp i Sveits – Niesenlauf – som skulle være verdens bratteste trappeløp. Påmelding ble ordnet og en la seg i trening.

Men Niesenlauf er litt annerledes enn andre motbake- og trappeløp. Etter en innledende strekning på et par hundre meter på strekkmetall og kun 20-30% stigning der det faktisk er mulig å løpe, er det brutalt så å treffe stein og murtrapper med opp til 60% stigning. Her er det umulig å løpe, her må en gå og krabbe, dra seg frem langs rekkverket der slikt finnes og forsere løpere ved å ta seg inn i selve traseen for Niesenbanen. Når en ville passere løpere foran, så ga en beskjed om det ved å si «treppe» tror jeg de sa, da trakk de hyggelig inn til siden, smilte og ga deg gjerne en vennlig puff på rompa, ryggen eller der de måtte treffe, idet du passerte.

Flere matstasjoner med rikelig utvalg av både vått og tørt sørget for påfyll underveis, men også i form av oppildnende hurrarop.

Damene våre tok banen opp tidlige om morgenen, godt synlig med norske flagg. Før løpet startet ble det servert champagnefrukost. Damene meldte tilbake til startområdet at det var svimlende bratt oppover, men det fikk stå sin prøve. Damene fikk rikelig oppmerksomhet fra aviser, radio, TV og ivrige fotografer. Vi som løp hadde anskaffet Kondis sin Norges-drakt. Dette ga godt med positiv oppmerksomhet bl.a. i billedreportasjen – totalt ca. 300 bilder - fra arrangementet (niesenlauf.ch – Galerien).

Det er to klasser for damer, og tre klasser for menn. Beste herre, i den yngste klassen, under 40 år ble, Jonathan Schmid fra Adelboden, som kom opp på 01:00:20. Per Gunnar Kvenseth fra Vågstranda og Norge  i klasse over 60 år kom inn på 1:29.15 og vant klassen.

På tross av at dette var beinhardt – var det også gøy og inspirerer til gjentakelse. Påmelding for neste års deltakere er allerede sendt fra oss – og det ser ut til at vi også får med flere nye deltakere fra Norge.

Som leverandør av råstoff – Norsk oppdrettslaks - til verdens mest eksklusive røkelaks – Balik, Tsar Nicolai, som har produksjonen sin oppe i fjellene en times kjøring fra Zurich – brukte vi fredagen til å besøke produksjonen. Vi ble vist rundt og traktert på beste måte med Balik røkelaks og kaviar fra deres oppdrettede stør i Frankrike. En suveren opplading til løpet dagen etterpå. Som takk for omvisning, lunch og gjestfrihet, fikk de overrakt Kondis sin Norges singlet.

Heldigvis stod svigersønn, Nikolai, for det meste av kjøringen. I Sveits er trafikken tett, går raskt unna og det foretas raske filskift. Det var jeg som satt i baksetet og slappet av denne gang. Som takk for plettfri kjøring – ble han slått i trappene av sin mere enn 40 år eldre svigerfar. -

Mer info og påmelding på løpets hjemmeside
 

Tidene på klassevinnere i 2017

Klasse

Alder

Navn

Sted

Tid

Damer 1

 17-39 år

Graser Melanie,

Sveits

1.28.02

 

 

 

 

 

Damer 2

40-60 år

Zeller, Corrinne

Sveits

1.16.16

 

 

 

 

 

Menn 1

17-39 år

Scmid, Jonatan

Adelboden

1.00.20

 

 

 

 

 

Menn 2

40-60 år

Christen, Daniel

Stativer

1.05.17

 

 

 

 

 

Menn 3

60 + år

Kvenseth, Per Gunnar

Norge

1.29.15

 

Her er noen bilder fra toppen og fra løypa som viser utsikten og stigningen på trappeløpet:

Utsikt_1

Utsikt

Utsikt_2

Gutta_flagg
På toppen