Kondismedlem Sponset innhold
Mary Keitany hadde både mannen og barna med seg da hun mottok det prestisjefulle trofeet fra AIMS. (Foto: SEGAS AMA)

Mary Keitany hadde både mannen og barna med seg da hun mottok det prestisjefulle trofeet fra AIMS. (Foto: SEGAS AMA)

Mary Keitany og Eliud Kipchoge kåra til årets maratonløpere

AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) hadde i helga sin kåring av årets maratonløpere. To kenyanere - Mary Keitany og Eliud Kipchoge - gikk til topps.

Kåringen ble offentliggjort på en galla 10. november i forbindelse med Athen Marathon. Mary Keitany var til stede i Athen og mottok trofeet med famlien ved sin side. Keitany er blitt 35 år, og det var femte gangen at hun fikk denne utmerkelsen. 

Vinnerne blir kåra etter en avstemming blant mer enn 400 AIMS-medlemmer, og hovedgrunnen til å stemme fram Keitany var hennes meget sterke maratonløp i London i vår der hun vant på 2.17.01. Det er verdensrekord for kvinner i løp uten mannlig drahjelp. Hun ble også nummer to i New York Marathon forrige helg. Da var hun ikke helt i slaget og ble overraskende slått av amerikanske Shalane Flanagan. Samla sett har hun likevel hatt en strålende sesong. 

Det er også tilfelle for Eliud Kipchoge. Han vant Berlin Marathon på sterke 2.03.32, og i vår var han først i mål på Nikes sub 2-prosjekt. Ved hjelp av uautorisert drahjelp fra både følgebil og harer løp han da maratondistansen på 2.00.25. Kipchoge var ikke til stede under overrekkelsen, men uttalte følgende: 

- Det er en stor ære for meg for tredje år på rad å bli kåret av AIMS som verdens beste mannlige maratonløper. Jeg var på gallaen i Athen for to år siden, og det var en flott opplevelse. Dessverre kunne jeg ikke være til stede i år, men jeg takker AIMS for det gode arbeidet og den entusiasmen som de tilfører idretten. 

AIMS delte også ut sin "Lifetime Achievement Award", og den gikk denne gangen til portugisiske Rosa Mota. Hun ble verdensmester på maraton i 1987 og olympisk mester i 1988. Hun tok også en av sine tre EM-gull nettopp i Athen, i 1982. I alt fullførte Rosa Mota 21 maratonløp, og hun vant 14 av dem. 

Eliud_Kipchoge_Berlin_2017_foto_Dan Vernon_Global Sports.jpg
Eliud Kipchoge vant Berlin Marathon, og det var en av grunnene til at AIMS nå kåra han som årets maratonløper. (Foto: Dan Vernon / Global Sports)