Les flere idrettsblogger her: KONDISBLOGGERNE
 

Andreas Grøgaard
https://www.kondis.no/andreas-groegaard.457161.nn.html

 

Løpsrapport:

Treningsfilosofi
«Ganske hardt, ganske langt, ganske ofte»

Som ivrig mosjonist er min treningsfilosofi basert på et ønske om å kombinere relativt mye løping med jobb, et sosialt liv og diverse aktiviteter. Det handler om å ”optimalisere kvalitetsøktene” så mye som mulig. Det vil si at treningen tilrettelegges inn mot 3-4 økter i uka, der jeg virkelig ønsker solid kvalitet i gjennomføringen. Målet er gjerne å få mange km (eller minutter) med relativt høy intensitet, men ikke så mange eller så harde at neste kvalitetsøkt blir skadelidende. Litt forenklet kan man si: ”Ganske hardt, ganske langt, ganske ofte”.

  1. Med ganske hardt mener jeg typisk pulssone 3, som defineres fra ca. 82-90% av makspuls. Dette er trening opp mot anaerob terskel, altså trening med en intensitet hvor kroppens melkesyrenivå holder seg konstant. Jeg søker å øke farten jeg makter å opprettholde uten at det hoper seg opp melkesyre i muskulaturen. Valget er gjerne 15x1000m relativt kontrollert fremfor 10x1000m med gassen i bunn. I ganske hardt ligger også tanken på å unngå såkalt ”lapskaustrening”, som defineres fra 73-82 % av makspuls (hverken fugl eller fisk; hverken rolig eller hardt).
     
  2. Med ganske langt mener jeg minimum 30 minutter i ønsket intensitet, men oftest og helst 40-60 minutter. Det handler om å få mange kilometer (eller minutter) i relativt høy fart, men ikke så mange eller så harde at neste kvalitetsøkt blir skadelidende. Økta avsluttes gjerne i bevissthet om at jeg kunne løpt litt lengre.
     
  3. Med ganske ofte mener jeg gjerne hardøkter annenhver dag, men jeg legger helst inn to rolige dager før de tøffeste nøkkeløktene. Er det åpning for det i kalenderen, hender det at jeg får lurt inn to hardøkter på samme dag.
     

I motsetning til en toppidrettsutøver, planlegger jeg aldri treningen flere uker frem i tid:

I inngangen til en ny uke tar jeg gjerne en titt i kalenderen etter de tidspunktene det kan passe og trene noen timer med kvalitet. Deretter plotter jeg inn i de øktene jeg ønsker å gjennomføre den bestemte uken. Resten av treningen tar jeg litt som det kommer. Tanken er å være fleksibel, slik at treningen kan tilpasses sosiale aktiviteter jeg ønsker å få med meg.

Kombinasjonen av de tre aksiomene ”ganske hardt, ganske langt, ganske ofte”, resulterer gjerne i følgende ukeplan:

Andreas_Grøgaard_tabell.jpg