Vi har mottat følgende reisebrev fra Per Gunnar:

Trappeøpet gikk i Niesen i Sveits, en halvtimes kjøring fra Bern. Det hadde deltakere fra 17 nasjoner. 374 løpere var påmeldt, og 263 deltakere fullførte og står oppført i den endelige resultatlisten. Trappene er laget av naturstein, betong og strekkmetall og går ved siden av skinnegangen på Niesenbanen. Løpet starter nede i dalen ved Mülenen stasjonen på 693 moh. Det starter i skogen, fortsetter i fantastisk fjellandskap opp den sveitsiske Pyramiden (som Niesenfjellet også kalles), før det ender i en panoramautsikt over Alpene, på 2.362 moh. 

Starten går mellom kl. halv åtte og åtte på morgenen, slik at en unngår den verste varmen. Løpet går som intervallstart, der tre og tre løpere starter samtidig med 20 sekunder avstand til neste gruppe. Det er også flere flotte turstier i området, og en sti slynger seg gjennom landskapet fra nedre stasjon og helt til restauranten på toppen. Anbefalt tidsforbruk i vanlig gangfart på denne turen er ca 5 timer. 

Arrangøren reklamerer med at dette er den lengste trapp i verden med sine 11.674 trinn og en høydeforskjell 1.669m. «Die lengste Treppe der Welt». Antall trinn i Niesen Treppenlauf tilsvarer syv ganger opp Empire State Building i New York.  Totaldistansen på løpet er ikke stort lenger enn 3,4 km, men med en høydeforskjell på 1.669 meter gir det en frisk stigning på 55 % i gjennomsnitt. På det bratteste er stigningen opp mot 65%. En må bruke både armer og bein for å komme seg til topps. 

Mellomstasjonen Schwandegg ligger midt i løypa, både når det gjelder høyde og lengde. Her må en passere innen en time etter start, ellers får en ikke fullføre løpet. 

Løpet har to klasser for damer, og tre klasser for menn. Beste herreløper i den yngste klassen under 40 år blei Lukas Von Kanel fra Reichenbach i Sveits på tiden 59.30.. Per Gunnar Kvenseth fra Norge i klasse over 60 år kom inn på tiden 1:29.03 og vant denne klassen, 18 sekunder foran nummer to. I år var det 17 påmeldte i denne klassen fra seks nasjoner. Per Gunnar vant også i 2017, med en tid som var 13 sekunder dårligere. Per Gunnar ble beste nordmann, ca to minutter foran Erik Eidsvåg fra Ranheim, i klasse under 40 år. 

Neste utfordring for oss er RedBull 3 K i Susa i Italia i slutten av juli. Her skal det løpes 10 km, med 3.000 m stigning (derfor 3K). Innkomsten er på 3.538 meter over havet. Dette er verdens eneste motbakkeløp med mere enn 3.000 høydemeter i et strekk. Det blir en ny opplevelse, kanskje i noe tynn luft. For å delta må en ha fersk legeattest. Attesten er på plass, og vi ser frem til nok en utfordring. 

Løpet Niesenlauf sin nettside med alle resultater
 

Niesen 7_960x720.jpgTo norske deltakere og en norsk tilskuer. Nicolai Kvenset til venstre og Per Gunnar Kvenset til høyre
 

niesensprint.jpgUnderveis i trappeløpet. Som vi ser er det vanskelig å passere en løper