Vignett-kondiskommentaren.jpg

De veldig viktige nyhetene

Det er godt mulig at vi kondisjonister har en urealistisk forventning til hva pressen skal dekke av mosjonsarrangementer. Da tenker jeg både på folkehelsegevinsten og folkefesten. Sjøl har jeg forståelse for at det er så mye annet å skrive om.

Et eksempel på det siste er tre hele sider i VG i forrige uke om «helsprø prisforskjeller på chips». Tenk at Sørlandschips koster 5,40 mer på Coop Mega enn på Kiwi eller at Cheese Doodles koster 6,30 mer på Spar enn på Extra. Med slike sprøe tilstander i dagligvarebutikkene er det jo forståelig at dette må få stort oppslag i riksdekkende media. Selvsagt var det henvisning til de tre sidene også på avisens forside.

Jeg blir litt satt ut av slike begivenheter, men ærlig talt; Er det bare jeg som synes dette er like sprøtt som potetgull, eller er det bare i VGs redaksjon man har mistet fullstendig evnen til å vurdere hva som er interessant for leserne. Det ble noen fargerike sider, likevel er jeg bekymret hvis leserne synes dette er interessant.

Så kommer problemstillingen; er det mer interessant å lese om folkehelsetiltak?

Helt konkret tenker jeg på omtaler og reportasjer fra de mange store mosjonsarrangementene i Norge. Dette handler ikke om hvor fort deltagerne løper de 5 eller 21 kilometerne med eller uten tidtaking, det handler om enormt mange mennesker som motiveres til å trene og holde seg i god form for å kunne delta i disse arrangementene. Det handler om mulig enda mer om de som ikke har kommet skikkelig i gang enda – de som med pressefokus på potetgullnivå finner den ekstra motivasjonen som skal til. 

Konkurransen i seg selv og resultatlistene kan vi i Kondis og arrangørenes hjemmesider og facebook ta seg av, det er ikke interessant for avisleserne flest at Ola Nordmann løper 10 km på 32 minutter – selv om det er en god tid.  Derimot gir løpsfesten som spesielt de store arrangementene representerer, mulighet til å lage mye godt lesestoff før og etter arrangementene. 

F.eks. Hva betyr disse arrangementene i folkehelseperspektiv, som motivasjon for å ta vare på egen helse, som en festdag for både fysisk og psykisk helse. Selv for en riksavis må det gå an å lage like gode oppslag om Oslo Maraton, Birkebeinerløpet, Sentrumsløpet, Trondheim Maraton, Bergen Maraton, Stavanger Maraton, Midnight Sun Marathon og andre store mosjonsarrangementer.

Selv som løper forstår jeg faktisk at interessen for fotball er større enn interessen for løping blant folket og i sportsredaksjonene, men det er altså ikke sportssidene jeg tenker på. De lager i beste fall en liten omtale på hvem som vant, og igjen; jeg forstår at det er slik i en sportsfaglig vurdering. 

Derimot er det åpenbart plass i avisene som kunne vært påspandert mer spalteplass, saker som betyr noe for alle sett i et folkehelseperspektiv. Effekten bør kunne gjøre de store mosjonsfestene enda større (så lenge det er edruelige påmeldingspriser), men det aller viktigste er at slike omtaler vil motivere enda flere til å begynne å mosjonere eller mosjonere litt mer. 

Om jeg tror det skjer? Nei!

Du som leser Kondis eller kondis.no er så heldig at du får tilgang til mye omtale fra norske mosjonsarrangementer, men du er jo med stor sannsynlighet allerede mosjonist – så vi kan i beste fall oppmuntre deg til å fortsette å trene regelmessig. Rikspressen tilfang av ikke-aktive mosjonister har vi dessverre ikke, og det er der deres ansvar ligger.

Visste du forresten at du sparer 3 kroner og 70 øre på å kjøpe Kims French Fries på Extra i stedet for Meny? Det står i VG!

 

Olav Engen (67) er deltidsansatt i Kondis med utviklingsoppgaver og vikarierer også noen ganger som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør (Romerike) for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.