Se også: Kondis fulgte rekordstort Oslo Maraton


"Det å sitte foran og se alt og alle, kjenne vinden i ansiktet, kunne se på så mange mennesker som ropte og var glade, ja føle på energien gjennom gatene, synes jeg er helt fantastisk. Jeg er en av de alle, noe som jeg aller mest ønsker meg."


Katarina_1 (960x1280).jpg

Katarina Næss Wabø har hatt Angelmans syndrom siden fødselen. Det innebærer en kraftig funksjonsnedsettelse, men lysten til å gjøre det samme som funksjonsfriske har alltid vært til stede. Under årets Oslo Maraton kunne Katarina være med på halvmaraton sammen med tusener av andre, takket være en helt spesiell løpestol og to gode hjelpere.

Den som "regisserte" det hele var mamma Elisabeth Næss, akkurat som for 10 år siden da vi skrev om 11 år gamle Katarina som kom sist - men vant - 3-kilometeren i Oslo Maraton:

Katarina+og+Elisabeth+stod+for+en+stor+prestasjon+da+de+sammen+fullf%F8rte+3+kilometeren+i+Oslo+Maraton.+%28Foto%3A+Bj%F8rn+Hytjanstorp%29+
For 10 år siden:
Det ble kåret mange vinnere under årets Oslo Maraton. Men en "vinner" kan være så mangt. Noen deltagere føler seg sikkert som vinnere uten at det synes særlig godt på resultatlisten. 11 år gamle Katarina Næss Wabø brukte 46.59 på 3 km gjennom Oslos gater, men den som kjenner historien, skjønner at vi her snakker om en prestasjon ut over det vanlige.
(Foto: Bjørn Hytjanstorp)​

Les hele saken her: Kondis 2009: Katarina - en vinner i Oslo Maraton

Debuterte på halvmaraton i 2018
- Vi har fått løpestolen «Team Tvilling Edition» som første i Norge og med spreke assistenter har Katarina deltatt på Sentrumsløpet tre ganger og halvmaraton i Oslo for første gang i 2018, forteller mamma Elisabeth Næss. I år var det klart for en ny deltagelse.

I en blogg på siden til Made for Movement har Elisabeth skrevet om nå 21 år gamle Katarina - og om løpestolen som gir henne mulighet til å gjøre ting som ellers hadde vært helt umulig. 

 

En strålende dag på årets Oslo Maraton
Elisabeth Næss forteller:
Årets Oslo maraton ble en strålende dag. Vi hadde brukt en del tid i forkant på utstyret. Dekket foran var punktert og slange måtte bestilles fra Danmark. Vi hadde en «back up terrengvogn», og kjørebøylen på den hadde knekt..... Fredag kveld var alt iorden..... Løpestolen har tynne racerdekk, så de punkterer veldig lett. Vi reiste til Oslo med sekken full av pumper og slanger til løpestolen.

Underveis (1280x960).jpgTeamet med Lars Martin Pedersen (NIMI) og Vetle Bjerke Spurkland ​​(Studio Fysio AS) og Katarina er klare til start.... 

Mange venner møtte opp, og vi fordelte oss så Katarina, Lars og Vetle kunne bli heiet gjennom flere steder.
Vi fant plassen vår i Pulje 4 og alt gikk greit. Vi ble så bedt om å stille i pulje 3 bakerst og det var en stor pulje!
Starten gikk bra, Vetle dyttet løpestolen og Lars var «hare».Første del av løpingen gikk greit, mange ropte og heiet på Katarina og Lars og Vetle fikk god energi av det. 

Det ble ganske varmt for løperne, mens Katarina hadde det veldig bra i løpestolen......
"Det å sitte foran og se alt og alle, kjenne vinden i ansiktet, kunne se på så mange mennesker som ropte og var glade, ja føle på energien gjennom gatene, synes jeg er helt fantastisk. Jeg er en av de alle, noe som jeg aller mest ønsker meg. 

Noen ganger gikk det litt sakte for meg i oppoverbakkene, men jeg skal si at  Vetle og Lars tok det igjen i nedoverbakkene. Der er det nemlig jeg som styrer de. Farten vi har en da rundt 20 km/time, mens oppover mellom 5 og 8 km/t. Lars og Vetle sier at de får energi ved å løpe med meg, men jeg får også veldig mye energi og glede ved at de løper med meg.


Etter 2:08 kom de i mål. Der ble de intervjuet om løpet og kom på storskjermen, gøy! De er alle tre veldig fornøyd med løpet, selv om  de ikke løp så fort som de gjorde i 2018 (1:58).  Den plutselige varmen satte nok litt spor...

"I år er det 10 år siden jeg deltok på Oslo maraton for første gang, dette betyr sååå mye for meg." 
Hilsen Katarina


Aker_Brygge (1280x1008).jpg
På vei fra Aker Brygge og langs bryggen på Rådhusplassen etter 12 km.

Mot_mål (1280x960).jpg
Rett før start, ble de bedt om å stille i pulje 3 bakerst. Her er de i gang.

Ved_Rådhuset (1280x934).jpg
Målstreken passeres.

Opp_mot_StHanshaugen (1280x946).jpg
Opp mot St. Hanshaugen.

Katarina_3 (1054x1280).jpg
Godt med noe å tygge på etter målgang.

Team_Katarina_2 (1280x960).jpg
Team Katarina har fullført og også mottatt velfortjente blomster og medaljer.