Olav Engen (67) er deltidsansatt i Kondis med utviklingsoppgaver og vikarierer også noen ganger som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør (Romerike) for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.


 

Vignett-kondiskommentaren.jpg

Hva er vel bedre enn å avslutte kondisjonsåret med å løpe nyttårsløp

Jeg er av av de som synes konkurranser er mer spennende enn trening, og at treningen bare er et steg på veien mot neste konkurranse. Helt siden jeg la vekk røyken høsten 1977 har gleden ved å konkurrere og komme sammen med andre på løp vært hovedmotivatoren for meg.

Joda, det var viktig å løpe fortest mulig, fokus på tider var jo enda sterkere på 70-80-tallet enn det er i dag. Men jeg konkurrerte så mye at det helt sikkert ødela for enda bedre resultater.

Det kjedeligste jeg visste var lange perioder uten konkurranser - og en hel uke var en lang periode! Innen o-sporten vokste jeg opp med nyttårsløp 1. januar, men av ikke nevnelige årsaker passet det gjerne dårlig for meg. Hvorfor var det ikke løp 31. desember?

Det var faktisk det, blant annet Nyttårstrimmen i Skien som startet opp med 62 deltagere (2 kvinner) i 1975, fortsatte med 123 deltagere (2 kvinner!) året etter og vokste til 2275 deltagere (665 kvinner) i 1991. De siste årene har dette løpet stabilisert seg på 1000 deltagere.

Men altså, dette var jeg ikke kjent med i 1984 - men samme året hadde jeg debutert i Varvet (1:18) - og fikk en invitasjon til Sylvesterløppet i Göteborg 31.12.  Jeg reiste dit, løp og og reiste hjem - en tur i snøstorm, og en vert som kom til eget nyttårsselskap to timer etter at gjestene hadde ankommet. Denne episoden minner kona meg på med jevne mellomrom - på dårlige dager!

Sylvesterloppet ble altså mitt bekjentskap med nyttårsløp, men det skulle gå ytterligere noen år før vi i Osloregionen fikk noe lignende. SK Vidar og en pizzasponsor slo da på stortromma og inviterte til 10 år med nyttårsløp fram til milleniumsskiftet. Første året med over 2000 deltagere og målgang i Oslo Spektrum, senere enklere og arrangert fra plassen foran Østbanen. Det ble bare arrangert disse 10 årene, og jeg løp dette sammen med barna hvert år.

Året var altså 2000, og fram til forrige nyttårsaften ble det ikke arrangert nyttårsløp i Oslo, men noen fine nyttårsløp andre steder i Norge. I desember 2016 skrev jeg denne forhåndsomtalen på kondis.no:  Skal du løpe ett av de 11 nyttårsløpene?

Jeg skrev innledningsvis:
- Det er ingen stor tradisjon for å arrangere nyttårsløp i Norge, og i hovedstaden har vi ikke hatt nyttårsløp siden århundreskiftet. Av store sentrumsløp har vi foreløpig bare løpene i Porsgrunn-Skien og Fredrikstad, begge veldig populære løp med lang tradisjon.

Kondis tok ballen selv
På et stabsmøte i Kondis i 2017 fant vi ut at vi like godt tok ballen selv; vi bestemte oss for å arrangere et Nyttårsløp. Forsiktig satsing første året, og med en drøm om å gjøre dette til en stor løpsfest om noen år.

Som med andre arrangører i store byer fikk vi kjenne på en del arrangørproblematikk som kanskje ikke løperne tenker på, det skal jeg ikke dvele ved, men dette er årsaken til at løpet i år flyttes fra Skur 13 ved Aker Brygge til området her vi holder til på Ullevål stadion.

Et likt løp skal ikke bare være en konkurranse - for det er det jo også, men like mye en flott avslutning på kondisjonsåret for hvermansen. Her kan mor og/eller far løpe med barna, her er det lov å kle seg ut, her kan man bruke staver eller gåstol... jeg nærmer meg den siste selv - men jeg skal selvsagt være med. Jeg skal vært sluttløper i år som i fjor - et oppdrag jeg abonnerer på så lenge jeg klarer å holde følge med siste løper/gåer.

I kjølvannet av fjorårets nyttårsløp har jo også Kopndis startet opp med treningsgruppe i Oslo. Slike aktiviteter ønsker vi å få til også andre steder i Norge, men da må andre enn oss i administrasjonen stå for arrangementet... det er drømmen, og deler du drømmen må du gjerne ta kontakt med oss for å diskutere mulige opplegg.

Hilsen Olav
gjogger

Omtale og bilder fra Kondis' Nyttårsløp 2017