Heming Leira (57) har vært medlem av Kondis siden 1983 og startet i 1998 opp kondis.no. Før det har han jobbet 23 år i Postverket. Leira er initiativtaker til Sognsvann Rundt Medsols, Motbakkeløpene i Maridalsalpene og Øyakarusellen. Som løper har han notert resultater på alt fra 100 m til maraton hvor bestetiden er 2.34.24

 
Vignett-kondiskommentaren.jpg
Norsk helsevesen best i verden?
For et års tid siden hadde jeg et nokså annet inntrykk av Norsk helsevesen enn jeg har i dag. Jeg trodde, antakelig i likhet med de fleste andre her i landet at vi var blant de beste i verden, og dersom du skulle være så uheldig å få en alvorlig kreftdiagnose, ville du være i de beste hender og ting ville gå på skinner.

Etter å ha fulgt en av mine nærmeste det siste året har dette inntrykket endret seg kraftig. Ting vi trodde var selvfølgelige, som oppfølging av medisiner, undersøkelser osv måtte pasienten i stor grad passe på selv. Det at det finnes et gratis treningstilbud for alle kreftpasienter, var det heller ingen som opplyste om, men etter et halvt års tid fant vi en brosjyre om dette og ba om henvisning fra lege.

Treningstilbud

Vardesentrene rundt om på de ulike sykehusene som har et treningstilbud som kalles for Pusterommet, drevet av Aktiv mot kreft. Her kan du bli med på en rekke treningsaktiviteter som sirkeltrening, styrketrening og yoga. Du kan også bestille time med treningsveileder slik at du kan få et skreddersydd treningsopplegg for egentrening utenom gruppetimene. Dette burde åpenbart vært opplyst om fra sykehusets side, for tilbudet er godt og det er gjort en rekke studier som viser at trening har  positive helsefordeler for kreftpasienter.

 

Vi har alle hørt at røyking øker risikoen for lungekreft. Men vi har hørt mindre om den direkte sammenhengen mellom overvekt og kreft, men det å være overvektig øker risikoen for ulike kreftformer. På Kreftforeningens nettside står det: “Å unngå overvekt og fedme er noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere din egen risiko for mange helseproblemer og sykdommer, blant annet kreft. Det er en klar sammenheng mellom overvekt og kreft når det gjelder kreft i tykk- og endetarm, spiserør, nyre, bryst (etter overgangsalder), bukspyttkjertel og livmor”.

 
Sunn livsstil når du er syk

Likevel opplevde vi at legene ikke var interessert i å snakke om verken trening eller kosthold.

Under cellegiftkurene blir pasientene bydd på smurte lefser og søte yoghurter. På Lovisenberg sykehus kom de inn på rommet til alle kreftpasientene med kake daglig, Jeg har også deltatt på to foredrag om kosthold og kreft. Fokus lå begge ganger på å hindre vekttap og hvordan lure inn både sukker og fett i maten. For en rekke kreftpasienter handler det om å gå ned. Fokus på denne problemstillingen er det lite av. Sukker er det ingen restriksjoner på, selv om det innrømmes at fedme naturligvis ikke er bra. Som kreftpasient eller for å ikke havne i risikogruppen gjelder det derfor dessverre å ta grep selv. Det optimale er å være normalvektig, og prioritere trening og variert og sunn mat. Sukker er ikke sunt for noen, så å gjøre et stort poeng ut av at det ikke er farlig for kreftpasienter finner jeg noe underlig.

 

Rehabilitering underveis og etterpå
Det finnes også egne rehabiliteringsteder for de som er ferdigbehandlet og for de som er under aktiv behandling, der det finnes tilbud innenfor trening og kosthold. Et av disse er Montebellosenteret ved Lillehammer. Dette er heller ikke kommunisert fra legene. Så dersom du har kreft eller kjenner noen som har det, kan det være verdt å tipse dem om disse mulighetene. Som alltid gjelder det at noe bevegelse i hverdagen  er bedre enn ingen bevegelse også når man er alvorlig syk, En tur i parken eller skogen eller å bli med på et mosjonsløp har altså vitenskapelig god effekt for kreftpasienter. Det er å håpe at dette blir en mer integrert del av kreftbehandling i framtiden.