For undertegnede har knærne vært problemet helt siden to meniskoperasjoner for tre år siden. Med først jumpers knee i høyre kne og nå diagnosen patellofemoralt smertesyndrom (fremre knesmerter) i begge knær, var det klart at noe måtte gjøres med treningen.

Ganske så  beleilig ble jeg invitert til et løpekurs, Enhance Running, (Forbedret løping), som er designet for å bidra til å identifisere og korrigere feil i løpeteknikk som kan sette ekstra stress på områder som knær, rygg og legger. En halvannen times kurs inkludert video av egen teknikk viste seg å gi mange nyttige input for undertegnede. Kurset inneholder drilløvelser i sju punkter til "sikker og lett løping":

  1. Holdning.
  2. Fotisett.
  3. Vinkel.
  4. Fotpendel.
  5. Kneløft.
  6. Frekvens.
  7. Armsving.
     

Video av min egen løpsteknikk - Terningen 16.04.2016:

  • Utfra analyse av video i etterkant, fikk jeg tilbakemelding om å jobbe med følgende punkter:
  • Holdning: Løft blikket litt og få hodet opp “over skuldrene”, ikke foran. 
  • Fotisett: Prøv å få foten mer under kroppen så reduserer du bremsekreftene.
  • Armsving: For optimal energi og minimere kroppsrotasjon lønner det seg å få litt mer bøy i albuen på høyre side. 

Jeg har i hele min aktive løpskarriere vært klar over den overdrevne armbruken på høyre side. Gjennom dette kurset fikk jeg en mulig forklaring på den uhensiktsmessige bevegelsen, nemlig mangel på strekk i hofta på venstre side. Dette gjør at jeg må bruke litt ekstra energi med motsatt arm for å kontre. Første steg for å jobbe med dette er øvelser som spesifikt sikter seg inn på fremsida av hofta og hoftestabilisering.

Kursholder og kiropraktor Yngve Rogstadkjærnet ga meg til slutt råd om ikke ikke å gjøre altfor mange endringer med én gang. Jeg har opparbeidet meg en del kompensasjoner over lengre tid som gjør at jeg tross alt kan løpe langt, så hvis jeg begynner å endre på alt på en gang kan det føre med seg flere problemer enn det forebygger. I første omgang har jeg grepet fatt i akkurat dette med stabilisering og tøying av hofta. Etter bare en måned tids er følelsen absolutt at det går riktig veg. Som i mange andre sammenhenger er det imidlertid viktig "å skynde seg langsomt".