Heming Leira (57) har vært medlem av Kondis siden 1983 og startet i 1998 opp kondis.no. Før det har han jobbet 23 år i Postverket. Leira er initiativtaker til Sognsvann Rundt Medsols, Motbakkeløpene i Maridalsalpene og Øyakarusellen. Som løper har han notert resultater på alt fra 100 m til maraton hvor bestetiden er 2.34.24

 
Vignett-kondiskommentaren.jpg
Løpsbølgen i hovedstaden er ikke over
Diskusjonen om vi har nådd toppen av løpebølgen har gått jevnt og trutt de siste årene. Når løp som Oslo Maraton og Sentrumsløpet, to av de store lokomotivene blant norske løp stangnerer, er ikke det så rart at en stiller spørsmålet. Noen andre løp har øket og noen har hatt tilbakegang.


Løpsbølgen målt i antall deltakere
Men i mitt arbeid med å assistere terminlistesjef i Kondis, Bjørn Johannessen med Vinterterminlista, kom det tydelig frem et annet perspektiv på løpsbølgen.
Det ene perspektivet en ofte bruker, er hvor mange som deltar, og det forteller selvfølgelig noe om hvordan ståa er med interessen. Men en kan også finne et annet perspektiv som også forteller noe om løpsbølgen.

Hvor mange løp kan en delta i?
Under gjennomgangen av terminlista kommer det frem at løpstilbudet i Oslo (som også er tilbud for svært mange flere enn de som bor i byen) er veldig bra og at de siste årene (nettopp i de årene hvor Oslo Maraton og Sentrumsløpet og flere av de andre store løpene har stagnert) har det kommet til veldig mange nye arrangementer.

Historisk oversikt 
Jeg har tatt for meg de siste fire årene og sett på hvilke løp som har kommet til.

2017
Tøyen Parkrun (19 løp)
Hedersløpet  
Kondis Nyttårsløp


2016
Silva Night Run
Rosa Sløyfe-løpet
Sommernattsløpet
DHL-Stafetten

 

2015
Kollen Opp
Winterrun
Ecotrail Oslo
Oslo Råeste Vinterbakkeløp
Barteløpet
Mærradalen Opp
Nydalsløpet
Tough Viking
Bjerkeløpet  (avlyst i år)

2014
Lillomarka Half marathon
Østmarka Trail Challenge
Lindøya Rundt
Barcode Challenge
Ekebergstafetten
Color med rad (avlyst i 2017)
Toughest

Kommentar
Det kom altså 7 løp til i 2014, 9 i 2015, 4 i 2016 og 21 i 2017 (to nye løp og en karusell med 19 løp.) Det betyr at Oslo har fått hele 41 nye løp de siste fire årene. I år var det 126 å velge mellom.

Hvis alle løpene som ble arrangert i år (og Bjerkeløpet kommer tilbake) ender vi opp med 159 løp neste år 
(da Tøyen Parkrun vil tilby 52 løp, mot 19 i år) .

Økning med 200 % på 11 år
For å sette det inn i en historisk sammenheng. For 10 år siden i 2007 hadde Oslo 54 løp å by, hvorav 39 var karuselløpene i Sognsvann Rundt Medsols og Ulsrudvann Rundt.
 

Fra 54 løp til 159 på 11 år! Løpsbølgen lever i Oslo. Vi er ganske sikre på at hovedstaden aldri har bydd på så mange løp som akkurat i år, og neste år vil det øke med 25 %, så sant en rekke løp ikke nedlegges. 

Hvilke nye løp får vi neste år? (utenom 33 nye Tøyen Parkrun)