De tre vinnerne av herrenes 10 Kilometer knivet fra start. Vinneren ble startnummer 320 Andreas Myhre Sjurseth, fulgt av nr. 218 Håvard Solberg  og 358 Kristian Karlsen. I midten ser vi vinneren av kvinneklassen, nr. 281 Ida Bergsløkken.
Flerebilder under tekst, resultater og deltakerutvikling.

Tekst: Jo André Aakvik
Bilder:  Gunvor Stenberg Aakvik

Aldri har så mange løpt så fort som i den fjerde utgaven av SkiLøpet.

Rundt 1100 store og små stilte til start da SkiLøperne arrangerte fjerde utgave av SkiLøpet. Hele 660 deltakere tok oppstilling for å løpe enten 5 eller 10 kilometer, mens rundt 300 barn stilte til start i de to barneløpene MiniSkiLøpet (cirka 400 meter) eller MiniSkiLøpet 2K (cirka 1,5 kilometer).

I tillegg til at Follo-folk i alle aldre stilte i løpeskoene, trakk SkiLøpet til seg både raske og kjente løpere og igjen ble arrangementet en folkefest som satte sitt preg på byen.

Både i herrenes 5 og 10 kilometer ble det satt løyperekorder. Andras Myhre Sjurseth fra SK Vidar tilbakela SkiLøpet 10 km på 31:47 minutter, mens Tore Hopen fra Tønsberg Triathlonklubb dunket gjennom SkiLøpets 5 km på 16:20.

På kvinnesiden var det også en profil fra SK Vidar som sikret seg seieren, Ida Bergsløkken dro gjennom SkiLøpets 10 km på 36:13 minutter. På den halve distansen,  SkiLøpets 5 km, var det BUL-løperen Lene Sandem som vant med 18:55 minutter.

Mange av de oppmøtte tilskuere merket seg nok også andreplassen på kvinnenes 5 kilometer – her var det Maja Ellefsrud fra Nesodden IF som løp inn på 19:15. Rett og slett imponerende, tatt i betraktning at Ellefsrud løp i klassen 12-13 år. På herresiden sikret for øvrig klubbkamerat Erik Olaussen seg 10. plassen med fire sekunder raskere tid. Også Olaussen konkurrerte i klassen 12-13 år.

Midt i valgkampen hadde flere politikere funnet plass til å delta i løpet. Den lokale ordførerkandidaten fra Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, stilte til start i SkiLøpets 10 km, mens Abid Raja fra Venstre kombinerte valgkamp i Ski med å være ledsager for en løper i SkiLøpets 5 km.

Nåværende ordfører Anne Kristine Linnestad startet alle de fire løpene. Samtidig takket hun for arrangementet, og håper på en femte utgave til neste år.

Løpssjef Janicke Bråthe Ekelberg i SkiLøperne drar foreløpig på det.

- Det er veldig mye arbeid å arrangere et så stort løp for en så liten forening. Akkurat nå skal vi bare nyte at vi har dratt i land et nytt vellykket arrangement, sier Ekelberg, og smiler litt lurt.

Speaker Knut Grotli konkluderte slik fra scenen under premieutdelingen:

- Det er det samme hvert år, de er slitne og vil ikke forplikte seg til et arrangement. Men, allerede i neste uke begynner det å krible, og så ser vi at nettsiden oppdateres med et nytt løp  til neste år.

659 tilsammen.
336 påmeldte på Barneløpet. Hvor mange som løp, er uvisst siden det ike er tidtaking i barneløpet, men tett på 1000 fullførende i årets Skiløp er et bra anslag.

INNBITT:

Nr. 668 Tore Hopen deltok tidligere i år i Norseman, men var tydeligvis innstilt på å gi gass fra start også i det kortere  SkiLøpet 5K. Hopen vant løpet med ny løyperekord. Jan Billy Aas – startnummer 695 – er en dreven maratonløper, men har slitt med skader i 2015. Likevel, han løp inn til en solid 4. plass på SkiLøpets 5 kilometer. Simen Nieuwlaat fra Rygge Sport gikk friskt ut fra start, men falt likevel noe tilbake. Men med en fascinerende spurt på oppløpssiden bykset han akkurat seg foran Tor Fauske, som på bildet er nesten skjult av Tore Hopen.

Stormer_frem_Maja_Ellefsrud_Bilde_3.jpgSTORMER FREM:

Maja Ellefsrud fra Nesodden IF kapret sølvet på kvinnenes 5 kilometer med tiden 19:15. Flere svært unge løpere noterte seg for veldig gode tider både på 5 og 10 kilometer.

Lene Sandem fra BUL hadde tid til å løfte hendene på vei inn mot mål. Med tiden 18:55 slo hun Maja Ellefsrud med 20 sekunder på kvinnenes 5 kilometer.

SPORT ER GØY:
Joar Markhus Rodal sykler for Follo Sykkelklubb, men synes også det er gøy å løpe. 36:57 på 10 kilometer holdt til 9. plass.

FRA BEIJING TIL SKI:
NRK-profil Jann Post kom nesten rett fra jobben som kommentator i friidretts VM i Beijing til deltaker i SkiLøpet. Han tilbakela 10 kilometer på 34:24, noe som holdt til 4. plass.

SAMMEN MOT MÅL:
Jentene fra Ås IL håndball 02 grep hendene til hverandre rett før mål, og løp samlet over målstreken på 27:20.

GØY OG SLITSOMT:
Løypesjef Stig Lima er glad og stolt over datteren Stine som ga alt  i sin første 5 kilometer.

TRANGT OM PLASSEN:
Da Andreas Myhre Sjurseth løp i mål på 10-kilometeren, måtte han styre unna noen av de yngste løperne fra 5 kilometeren. De hadde gitt alt de hadde, og noterte seg for tider rundt 20 minutter.

VINKET SEG FORBI:
Nummer 4065 Thoralf Johansen dro seg så vidt foran Arvid Herland i spurten, og sikret seg dermed andreplassen i klassen Menn 60-64 år.

LØPER OG PREMIEUTDELER:
Venstres Abid Raja fikk æren av å dele ut premien til Lene Sandem, vinneren av 5 kilometeren Raja selv løp. Mette Synnerstrøm fra SkiLøperne applauderer hjertelig.

«ON TIME»:
Ut fra start la nummer 101 Svein Arne Sølvberg fra Oppegård IL seg tett opp til ballongen som indikerte en fart på 40 minutter. I mål endte Sølvberg på  40 minutter og 34 sekunder. Nummer 126 Kenneth Breen  var enda nærmere med en  sluttid på 40:14.

HOLDER FORMEN:
Tidligere langrennsløper og nå massasjeterapeut Atle Aasterud fra Simonstranda holder formen ved like gjennom mosjonsløp. Etter en skadeperiode var målgang på 41. 13 mer enn godkjent godkjent. Startnummer  376  Hans Martin Lundeby falt litt tilbake, men endte likevel under 50 minutter - 49:52.

ALLE KAN MED:
De to barneløpene på 400 meter og 1,5 kilometer er en viktig del av SkiLøpet, og er med på å gjøre arrangementet til en familiefest.

SNART I MÅL:
Denne unge mannens innsats gir indikasjoner på en fremtidig idrettskarriere. Bak følger en ung jente i veldig god flyt. Heldigvis er det ikke mer enn 50  meter igjen til mål.