Kl. 12:30 torsdag går startskuddet. Da begir de 200 deltakerne seg ut fra Haukeliseter fjellstue. Løypa krysser Hardangervidda og gir deltakerne en 100 km-utfordring.

-- Åsnes Expedition Amundsen er den ultimate utfordringen. Det er definitivt en ekspedisjon med startnummer på brystet, og en kan aldri vite helt hva som venter der ute. Det blir garantert et eventyr, sier ekspedisjonsfarer Aleksander Gamme, som presiserer at småbarnstilværelsen har satt sitt preg på treningsgrunnlaget.
 

Fredag ventes første deltaker i mål på Maurset i Eidfjord, mens siste utøver er forventet å nå målet i løpet av lørdag 24. februar

Åsnes Expedition Amundsen kalles ofte «verdens hardeste ekspedisjonsløp». Den dag i dag benyttes den aktuelle ruta til forberedelser for ekstreme polarekspedisjoner. Deltagerne krysser Hardangervidda med pulk, enten alene eller som lag med to eller tre deltagere. Ruta er verken merket eller oppkjørt, men deltagerne må innom sjekkpunkter underveis.


2017_telt_i_natten_foto_Kai_Melau.jpg

Alt av nødvendig utstyr – mat, klær, kart og kompass må deltagerne selv frakte med seg i pulken som veier minimum 40 kg. Ønsker man å hvile må man etablere leirplass og sove i telt. Ingen assistanse blir gitt underveis i løpet, bortsett fra i nødstilfelle.

Thomas_Andersen_foto-Joachim-Hellenes_Xtremeidfjord.jpg
Thomas Andersen jubler for sin femte seier i 2017. (Foto: Joachim Hellenes / Xtremeidfjord).

Best i fjor var Trygve Bendixen og Håvard Hansen i lagkonkurransen mens Thomas Andersen kom like bak.
Han vant individuell klasse for femte gang. Ragne Elise Berre vant kvinneklassen

Foreløpige prognoser for været viser at i år kan deltagerne vente seg en fin tur over vidda med lett vind, oppholdsvær og temperaturer ned mot ti minusgrader. Men Hardangervidda kan være lunefull på denne tiden av året og været skifter fort. Tidligere utgaver av løpet har utsatt deltagerne for sterkt snøfall, kraftig vind og full storm med orkan i kastene. Det gjelder å være forberedt på alt!

HER kan du lese om tidligere Expedition Amundsen.

Tom_Remmans_lag_640.jpg
Hardtrening for håndballproffene og triatlonstjerna

Håndballproffer med triatlonstjerne som lagleder
De tidligere håndballproffene Frank Løke og Andreas Aaberg stiller for første gang. Med seg som lagfører får de Tom Rennan som tidligere har deltatt i Expedition Amundsen og har flere bravader bak seg i Norseman.
Den siste tiden har de ligget i hardtrening på Geilo. 

Løpefrelst
Når du gir deg proffidrettsutøver med bare 27 år på baken, bør det være rom for mer. Og mer har det blitt for håndballspiller Frank Løke. Han har blitt løperfrelst. Vi har hørt om håndballsprillere som har blitt løperfrelste tidligere, men da har det gjerne vært unge løpere. Som Silje Bæra Hørthe, som vi sjøl hadde gleden av å "oppdage" i Kanada Rundt for 10 år siden da hun hadde løping som bihobby ved siden av håndballen. Men med løyperekord i Kanada Rundt ble det mer løping fremover. Nå sist kunne vi lese i Kondis at Julie Larsen, en av de fremadstormende jentene i Sarpsborg, har en syv år lang karriere bak seg som håndballspiller, men nå er det løping som gjelder!

Men tilbake til Løke. Først deltok han på 10 km, så ble det halvmaraton, maraton, ultraløp og på slutten av fjoråret Bislett 24-timers. Der ble han nr. 9 og var nære ved å ta medalje i NM, fjerdeplass ble det på Løke i NM. Nå har han lyst på både Sahara Marathon og Norseman. På disse konkurransene har han foreløpig ikke fått plass. Fra å være en solid kar har han gått ned i vekt med 27 kg fra 115 kg til 88 kg. Han ønsker å gå ned ytterligere 10 kg. Da vil han ha en vekt på 78 kg fordelt på sine 195 cm.

Hva er målsettinga til gutta? 
Det varierer nok litt innad i laget. Det viktigste blir å komme seg over med en god erfaring. Mye kan skje med utstyr og kropp, og ikke minst må vi ta høyde for været, sier Remman, som var med på den sagnomsuste EXA13 da en rekke deltagere ble liggende værfast i fjellet. Åsnes Expedition Amundsen er en «smal greie», men samtidig en kraftprøvelse av dimensjoner! Gutta gleder seg til å måle krefter med fjellet og seg selv.

- Og hva er navnet de har gitt til laget sitt? Team Gjøken, Løken og den avskyelige snømannen.

Les mer om Expedition Amundsen:

Nettside

Facebook