Bjørn Johannessen (45) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.

 

Vignett-kondiskommentaren.jpgPå 1970-tallet kom joggebølgen fra USA. Med den oppstod også mosjonsløpene og førte til at mange begynte å trene regelmessig og kom i bedre form. Selv om det alltid finnes noen unntak, så mente i alle fall de aller fleste at dette var en positiv ting å «importere» fra våre venner på andre siden av Atlanterhavet. 

Men de siste årene er det en «kjøpebølge» som har skyllet over Atlantern og rammet vårt langstrakte land bosatt av altfor kjøpelystne nordmenn. 

Nylig opplevde vi «Black Friday». Dette er en årlig handledag som i USA finner sted dagen etter høytidsdagen Thanksgiving. Thanksgiving har vi ingen tradisjon for å feire i Norge, men vi har isteden tatt til oss det påfølgende hamstringsgildet med åpne armer og fullt trykk. Her i landet skal det gjerne overdrives og gjøres litt «bedre» enn opprinnelsen, så i mange forretninger var det «Black Friday» hele uka etter først en massiv reklame- og markedsføringskampanje ukene i forveien.

Og når helga var over, var det klart for «Cyber Monday» - enda en nylig innført amerikansk trend som markerer starten på julehandelen over Internett - og resulterer i enda mer hamstring av ting vi kjøper bare fordi det er «billig», men som vi absolutt ikke har bruk for.

(Video: NTB Scanpix)

Alle disse «kjøpegildene» kommer på toppen av vår tradisjonelle julehandel. Og for dem som ikke får hamstret nok før jul, så kommer det garantert muligheter for mer både under «romjulssalget» og «nyttårssalget». I mellomtiden kan vi benytte anledningen til å kvitte oss med alt det som vi på samme tid i fjor gikk til innkjøp av, men som fremdeles ligger ubrukt og uåpnet i forpakningen og snart får selskap av årets feilkjøp. Visstnok skal nordmenn i snitt ha 359 plagg i klesskapet. Hvert femte brukes ikke. 

Hovedorganisasjonen Virke anslår av nordmenn vil bruke totalt 56,3 milliarder kroner i løpet av jula. Det er nesten 11 000 kroner hver. 
– Hvis alle hadde levd som nordmenn, hadde vi trengt tre jordkloder, uttalte miljøorganisasjonen «Framtiden i våre hender» til TV2

Invester heller i venner
– I motsetning til mye annet forgjengelig rundt oss er det verdt å investere i venner. Fordi de ikke taper seg i verdi. Tvert imot. De koster bare tilstedeværelse, har Ellen Arnstad sagt. 

I jula har de fleste av oss fri og tid til andre ting enn det vi ellers fyller hverdagen med. Hvorfor ikke benytte anledningen til å finne fram den gamle treningsjakka og be venner og bekjente med på en sosial trimtur i skog og mark framfor enda mer julehamstring på kjøpesenteret?