Edinburgh Marathon Festival er et løpsarrangement som strekker seg over en helg med ulike barneløp/juniorløp, 5 km og 10 km på lørdag og halvmaraton, og maraton samt maratonstafett på søndag. Rundt 26500 deltok i år på en av de mange distansene hvorav det var henholdsvis 10964 og 7301 som løp halvmaraton og maraton.

Både maraton og halvmaraton har start ved Universitetsområdet i Edinburgh hvoretter løypene går ned mot kysten og følger denne, og fra Christian Aarstad Odgaard som løp maratonløpet i 2014 sakser vi denne beskrivelsen av løypa (*):

Løpet var forøvrig en veldig fin (men utmattende!) opplevelse. Totalt sett var det 8 622 løpere som fullførte helmaratonet. Maratonet gikk ut av byen og mest langs sjøen i en meget rask trasé! Mye fin natur og man passerte flere sjarmerende tettsteder med bra trykk fra de lokale! "Come on Norway" var en gjenganger da jeg løp med Norge-singlet'en! Var dessverre en del motvind frem til nesten 30 km (man løp ganske eksponert for vær og vind til tider)... Edinburgh er i seg selv en så fantastisk vakker og sjarmerende by at jeg av den grunn fort kommer tilbake for å løpe maratonet igjen.

(*) Nedoverbakkeløype ca. 90 meter fall

I årets maraton ble Kristoffer Lamøy fra Åsen IL beste norske med 2.35.11 og 7. plass mens Olger Pedersen fra Dimna kom på 11.plass med 2.36.12. (Note) Beste norske på kvinnesiden ble Janicke Bråthe fra Skiløperne med 3.20.56 og 5. plass i klasse K45-49 år. Maraton ble vunnet av kenyanske Ben Tanui på 2.30.13 og engelske Melanie Wilkins på 2.42.56.

Beste norske på halvmaraton ble Scott Macody Lund med 1.21.49 og 89. plass totalt, mens Lill Skovholt Wahlum ser ut til å ha blitt beste norske på kvinnesiden med 1.43.59. Noen norske kan også ha deltatt på 5 km og 10 km som hadde henholdsvis 1500 og 3353 deltagere uten at vi finner norske navn blant de fremste på listene.

Beste norske i Edinburgh Marathon Festival: Kristoffer Lamøy med 2.35.11 og 7. plass (Foto: privat)

Note: Resultatet til Kristoffer Lamøy ble dessverre oversett i første omgang.