Marianne Røhme (53) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.


Vignett-kondiskommentaren.jpg

«Det finnes nok av undersøkelser som viser at en kan legge til flere år av levetida si om en er fysisk aktiv sammenlignet med om en er inaktiv.»

 

Beskrivelsen av slike mennesker er gjerne at de har havnet i 40- eller 50-årskrisa, panikkalderen eller midtlivskrisa. Enten du kaller det det ene eller det andre så har det et snev av negativitet ved seg. Men hva er egentlig negativt ved å realisere drømmer eller ta vare på helsa si?

Det finnes nok av undersøkelser som viser at en kan legge til flere år av levetida si om en er fysisk aktiv sammenlignet med om en er inaktiv.  I følge LHL-sykehuset på Gardermoen vil fire timer lett aktivitet i uken reduserer dødeligheten med 35 % i forhold til om en er inaktiv. En økning i intensitet eller mengde ser ut til å halvere dødeligheten i forhold til mennesker som er inaktive, skriver de på sine nettsider.

De fleste av oss klarer å glede oss over venner og naboer som tar tak i livet sitt og bestemmer seg for at de vil ha en sunnere kropp med mindre sykdom og velger å ha et mer aktivt liv. Vi gleder oss når de kjøper sykkel og farer ut i terrenget eller når de vekselsvis går og løper på tur i noen fargerike, nyinnkjøpte løpesko av beste merke. Selv krysser jeg fingrene når jeg ser slike forandringer hos folk. Jeg håper de ikke biter over for mye til å begynne med slik at de mister motivasjonen og faller tilbake på gamle synder, og jeg håper de finner gleden av å kjenne at de blir i bedre form og alt det gode trening fører med seg.

Det er ikke småtteri en får i gave om en begynner å trene. I timene etter aktivitet, og opp mot et døgn etter aktivitet, synker blodtrykket markant sammenlignet med vanlig blodtrykk i hvile. Når du er i bevegelse, øker energiforbruket med en gang. Allerede ved å stå, sammenlignet med det å sitte, aktiviseres flere muskler og forbrenningen øker, skriver Helsenorge.no på sine nettsider.

I timene etter aktivitet, og opp mot et døgn etter aktivitet, synker blodtrykket markant sammenlignet med vanlig blodtrykk i hvile. Når du er i bevegelse, øker energiforbruket med en gang. Allerede ved å stå, sammenlignet med det å sitte, aktiviseres flere muskler og forbrenningen øker. ​ De viser også til økt utskillelse av endorfiner som gir en beroligende effekt både under og etter aktivitet.

Helsenorge.no viser til at en trettiåring kan få fem år med økt livskvalitet uten sykdom og med økt velvære, samt tre år ekstra leveår dersom han/hun er fysisk aktiv, sammenlignet med om vedkommende er inaktiv.

Trening er imidlertid ferskvare. Dersom du skal opprettholde effekten, må du fortsette å trene og holde deg i form. I følge LHL var dødeligheten blant mennesker som var aktive i 1972 og som 30 år senere var inaktive, like høy som blant mennesker som alltid hadde vært inaktive.

Hva skal vi så kalle det når nabo’n, venner eller familie begynner å trene midt i livet når de oppdager at kroppen har forfalt og det «å se bra ut» ikke lenger kommer av seg selv?

Jeg vil kalle en beslutning om å begynne å trene for en bevisstgjøring, erkjenning eller en viktig målsetting. En kan også beskrive vedkommende som handlekraftig, kompetent og utholdende (iallfall om vedkommende klarer å opprettholde kontinuitet i treningen sin). Når jeg møter vedkommende så vil jeg snakke opp treningen. Jeg vil spørre hvordan det går, vise interesse for tiltaket, og videre gi noen oppmuntrende ord på veien om jeg kan. Jeg vil gremmes over meg selv om det skulle ramle ut av meg en kommentar som: Hei, har du kommet i 40-årskrisa?

Selv om det skulle vært et forsøk på en lite gjennomtenkt spøk, så synes jeg det blir helt feil. Der er aldri noen krise å begynne å trene, og en skal vokte seg vel for å spre negative tanker hos de som er så handlekraftig at de tar tak i livet sitt på denne måten.