Bjørn Johannessen (45) er utdannet elektronikkingeniør, men etter åtte års jobb på Ericsson ble han i 2005 ansatt i Kondis med hovedansvar for terminlista og produkttesting. Han har vært innom det meste av kondisjonsidretter, men alltid med hovedvekt på løping. En treningsvilje adskillig større enn talentet har gitt  en pers på 32.35 på mila.

 

Vignett-kondiskommentaren.jpgDen godt brukte bilen min er nå 20 år gammel og har gått over 330.000 km. Selv har jeg i bilens levetid kun løpt halvparten av denne distansen. I tidligere perioder har jeg kunnet knappe innpå forspranget bilen min har hatt, men det siste året har den dradd kraftig ifra meg når det gjelder tilbakelagte kilometer. Ikke fordi jeg bruker bilen nevneverdig mye, men fordi det derimot har blitt svært lite løping. 

Forrige "langtur" jeg hadde i joggeskoa var på en kilometer og ble gjort unna på 7 minutter – før det stoppet helt opp og jeg bare måtte rusle hjem. Til sammenligning kunne jeg et drøyt år tidligere løpe mila på 35 minutter. 

En rekke diagnoser
For en uke siden fikk jeg diagnosen kuldeastma og måtte begynne med astmaspray (som for øvrig er den eneste mulige likhet mellom meg og en eliteløper i langrenn). Den påviste astmaen forklarer nok en del av det siste årets kondisjonsmessige forfall og årsaken til at jeg i lengre tid har hatt følelsen av å drive med høydetrening selv de gangene jeg har forholdt meg relativt inaktiv i lavlandet. Jeg har pustet som en flodhest og legen lurte på om jeg røyket (til opplysning har jeg aldri holdt i en sigarett).

At jeg det siste året i tillegg har gått på hjertemedisin, hatt forbud mot å trene med høy puls og blitt frarådet å trene alene – er nok også faktorer som ikke har slått direkte positivt ut på kondisjonen. Det hele krydret med en delvis avreven hamstringsmuskel, mykoplasmainfeksjon og andre spennende småskader som setter litt ekstra farge på tilværelsen. 

What doesn't kill you makes you stronger
Det går helt sikkert an å bli deprimert av mindre, men heldigvis (?!) var jeg for to år siden gjennom et samlivsbrudd/skilsmisse som tok hardt på. Hardere enn de fleste var klar over – meg selv inkludert. Selve jobben måtte jeg gjøre selv, men med god hjelp fra flere hold kom jeg meg gjennom denne perioden også.

Med dette som bakgrunn ble jeg samtidig godt nok rustet til at jeg ikke har hatt noen problemer med å takle de helsemessige utfordringene som kom i kjølvannet og som jeg har vært gjennom det siste året.
 
Nye veier
Tilbake til min gamle, trofaste bil. For i likhet med denne, så er det heldigvis mange deler av meg som fremdeles fungerer. Og mange veier som fremdeles er uprøvd. Den siste måneden har jeg kun fått løpt 19 km. Tidligere var dette mitt daglige snitt gjennom flere år.

Men det finnes alltid mange andre spennende ting å oppleve. Dette gjelder også på treningsfronten. Jeg har aldri tidligere vært i nærheten av å trene så allsidig og variert som jeg har gjort det siste året. Alt fra yoga, pilates og isbading til klatring, spinning og sparkstøtting. Ingenting skal være uprøvd. 

Kondisjonen min er for tiden fint lite å skryte av, men alt sett under ett, så har nok formen min likevel aldri vært bedre enn den er i dag. Kanskje vil kondisjonen gradvis også bedres, slik at jeg igjen kan jogge en halvtime uten å måtte ta pause.