Vignett-kondiskommentaren.jpg
Mobilpause mens man trener; er det mulig?

Som gammel gubbe er man stemplet så fort man bringer teamet på banen, men likevel; jeg har lyst til å si noe om dette. Og - jeg er ikke prinsipielt negativ til bruk av mobil mens man trener, det avhenger av hva man bruker mobilen til. Gavner det treninga eller gavner det ikke treninga?

Det er jo slik nå, at en mobiltelefon er noe mye mer enn en telefon. Mobilen er den nye «CD-spilleren» vår, GPS-trackeren vår, treningsveilederen vår, stoppeklokka vår, radioen vår, TV’n vår og postkassen vår (les; sosiale medier), banken vår og alt mulig annet som bare fantasien kan sette begrensninger for.

Alt var så mye lettere i gamle dager (sa gammel’n). Da hadde vi ingen slik bærbar enhet å forholde oss til - i beste fall hadde vi en stoppeklokke med mellomtider. Den første mobiltelefonen min (1986) var heller ikke så mobil – den veide over 5 kilo og hadde egen bæreveske og en enorm antenne til å feste på biltaket. Nå i ettertid ser jeg jo at all trening var enklere før jeg hadde så mange duppeditter å forholde meg til. Jeg kunne trene fartsøkter på følelse, uten å lese av puls annet enn i intervallpausene da jeg tok en avsjekk med å telle pulsslag i 10 sekunder. Når jeg senere fikk pulsklokke ble nesten all trening etter gamlemetoden for hard eller lett, klokka hadde overtatt styringa uavhengig av hvordan kroppen kjentes ut. Vi fikk jo også bærbare CD-spillere for an mannsalder (?) siden - men den var det lettere å droppe for oss litt opp i åra – men musikk på øret er viktig for veldig mange.

Er mobiltelefonen viktig på løpetreningen?
Er det da så rart at mobilen med alle dens muligheter er sentral på treningsøktene til svært mange av oss (?). Nei, det er ikke så rart. Men er den viktig for treninga på samme måte som GPS-klokka?

  • Telefonen ringer!
    • Må jeg ta den?
    • Forstyrrer det treningsøkta?
    • Kan det vente til etter treninga?
  • Telefonen pling; sms, messenger, snap eller annet varsel
    • Må jeg lese varselet?
    • Forstyrrer det treningsøkta?
    • Kan det vente til etter treninga?
  • Musikk på øret!
    • Er treninga mer effektiv med musikk?
    • Forstyrrer det treningsøkta?
    • Hva med oppmerksomhet i trafikken og lyder i naturen?
  • Selfie og annen fotografering
    • Før, under eller etter treninga?

Dette er bare noen mulige problemstillinger, og det vil naturligvis være ulikt om man trener i terreng eller i trafikkerte områder, om det er fartstrening eller rolig trening, eller om det er innendørs. Det er ingen fasit på dette, annet enn at mange med stor sannsynlighet kan trene mer effektivt med redusert fokus på mobiltelefonen.

Dette er selvsagt ditt eget valg, men dersom målet er å bli god kan det være en idé å se på om mobiltelefonen kanskje er et forstyrrende element – og kanskje noe som bør ligge i ro mens treningen pågår. Mobilpauser er egentlig ganske all right.  100% fokus på treningen og kos med mobilen etterpå er også all right. Eller i alle fall begrense det til musikken dersom den er et must når du er på løpetrening!

Og til alle dere (de fleste?) som ikke er opptatt med mobiltelefonen under trening – jeg mener det er et riktig valg!

Egentlig var det et gjentagende syn på treningssenteret som fikk meg til å skrible ned noen tanker rundt det jeg litt frekt kan kalle «mobilavhengighet»:

  • Han eller hun som kommer bort til tredemøllene og umiddelbart starter å fikle med mobiltelefonen, som i beste fall har mølla på svært sakte gangfart mens de klargjør musikk eller tar seg av alt det viktige som skjer. Etter noen minutter er de i gang, men ganske snart ringer telefonen eller det plinger inn et varsel. Bena til siden mens mølla går og mer fikling med mobiltelefonen. Så litt løping og så litt chatting – og så er økta over etter en halvtimes tid og 1-2 kilometer løping eller gåing. Hva er poenget? Er jeg en dum gamling som ikke forstår hvor viktig dette er?
  • Jeg ser mange på det samme treningssenteret som er så utrent at de faktisk sliter med å orke 2 kilometer, men de prøver i alle fall – og de gjør så godt de kan. Det er flott å se på.

Er ikke det viktigste når man trener at man faktisk trener?
Hva er mobiltelefonens rolle i dette?

Sjøl har jeg med mobilen på alle utendørs treningsturer – i lomma eller i sekken – i tilfelle noe skjer og jeg må ha hjelp av et eller annet slag (har ikke skjedd ennå). Jeg har også GPS-klokke som er synkronisert med mobilen, slik at alle varsler vises på klokka – og jeg kan følge med hvis jeg vil. Men jeg vil vanligvis ikke – det viser seg jo etter treninga at alt med letthet kunne vente! Og jeg har aldri musikk på øret, det er jo så mange andre lyder å forholde seg til; mine egne løpesteg, lyder fra naturen, trafikken når jeg er i urbane strøk, eller praten med en venn på treningsturen.

Ha et fint løpeår i 2019
Og bruk ett minutt på å tenke over mobiltelefonbruken din på trening.
Olav 
 

Olav Engen (68) er deltidsansatt i Kondis med ulike oppgaver i tillegg til redaksjonelt arbeid i kondis.no.  Fra tid til annen vikarierer han også som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør (Romerike) for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.