NM-konkurransene  i maraton terrengsyklling for elite- og masterklassene var i år lagt inn som en del av det årlige Stomperudrittet som ble arrangert lørdag 17. august.

Forhåndsomtale: Sørum IL arrangerer NM terrengsykling, maraton

I eliteklassen for menn ble pallen nøyaktig lik fjorårets, med Ole Hem som vinner og med Emil Hasund Eid, Kloppa og Fredrik Haraldseth, Bærum OCK på henholdsvis sølv- og bronseplass. For Elisabeth Sveum, derimot, ble NM-gull en ny opplevelse. Her la Sunniva Dring, Sagene og Martine Stenbro, Frøy, beslag på de to neste plassene.

Forrige lørdag vant Elisabeth Sveum svenskenes gigantarrangement CykelVasan, en innbringende dag med 40 000 svenske kroner i premie. Uka før det igjen vant hun Grenserittet. Nå ble det NM-gull i et betydelig mindre startfelt, men alt i alt tre flotte helger på rad.

Krevende forhold
Mesterskapet gikk under krevende forhold. Vedvarende regn både natta i forveien og under hele rittdagen skapte tungt, glatt og til dels gjørmete underlag. Løypene var i utgangspunktet tunge, og de vanskelige forholdene medførte at de skilte enda mer enn forventet.

Sveum, for eksempel, passerte målstreken nesten et kvarter foran nærmeste konkurrent. I herreklassen skilte det ni minutter mellom toeren og treeren, og fjerdemann fulgte ytterligere nesten 16 minutter bak!

Dessuten ble det stort mannefall. I herreklassen fullførte bare 10 av 24 startende, i kvinneklassen fem av åtte. Blant de som måtte bryte var de to siste årenes vinner av norgescupfinalen for kvinner i de samme løypene, Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Molde. I herreklassen måtte sterke ryttere som Lars Granberg, Haugaland, Vidar Mehl, Raufoss & Gjøvik, Tormod Weydahl, Ottadalen og Eskil Evensen-Lie, Kloppa, takke for seg underveis.

Mistet synet – måtte stoppe
Herreoppgjøret ble et realt nappetak mellom tittelforsvarer Ole Hem og Emil Hasund Eid, som på sin side var ute etter revansj for fjorårets nederlag. Duoen skilte seg tidlig ut, skiftet på å dra og kjørte sammen i over åtti av de 91 kilometerne. Det lå an til en skikkelig spennende duell om NM-tittelen, kanskje et spurtoppgjør. Men, i den siste langesonen, rundt åtte kilometer fra mål, måtte Hasund Eid stoppe opp og rense øynene fordi gjørma i ansiktet gikk kraftig ut over synet.

– Jeg hadde slitt med dette en stund, og til slutt så jeg ingen ting. Det var kort og godt helt mørkt, og dermed var løpet kjørt, fortalte hadelendingen, tydelig skuffet, etter å ha trillet i mål drøyt to og et halvt minutt bak mesteren.

NM-herrepall.JPG
Pallen i herreklassen

Seier med bismak
– Veldig synd for Emil. Vi hadde inntil da hatt en real fight, med full gass hele veien, og vi var begge klare for å kjempe det vi hadde for å vinne duellen. Derfor ble det seier med bismak for min del. Jeg skulle gjerne ha avgjort den på en annen måte enn slik det til slutt endte, repliserte seierherre Hem, som var raskt frampå med noen trøstende ord til den uheldige hadelendingen etterpå.

– Ja, det var veldig kjedelig, for jeg følte meg bra foran avslutningen. I NM er det jo bare gull som gjelder, og det var ergerlig at det skulle glippe på denne måten, sa Hasund Eid, som også var uheldig under fjorårets NM. Da kjørte han feil underveis, og tapte avgjørende tid til mester Hem.

– Men da var Ole sterkere enn meg, så det nederlaget var greit å fordøye. Sjansen min for å slå ham var større i år, konstaterte Hasund Eid, som er godt kjent i Sørum-løypene etter å ha vunnet norgescupfinalen her de to siste årene.

Stor stas
Rivalens uhell til tross, gledet norgesmesteren seg stort over sin prestasjon.
– Klart det er stor stas både å forsvare fjorårstriumfen og få et år til i mestertrøya. Dessuten kjørte jeg jo så å si på hjemmebane, noe som også var ekstra morsomt, fastslo Ole Hem, som både kommer fra og bor i Sørums nabokommune Gjerdrum – når han ikke er opptatt med sin profftilværelse i utlandet.

Resultater NM terrengsykkel maraton herrer:

Menn 24 deltagere (10 fullførte):  
1   Ole Hem Romeriksåsen SK / Wilier 7C Force 4:15:19.7
2   Emil Hasund Eid Kloppa Off Road Klubb / Hard Rocx Swix 4:17:56.4
3   Fredrik Haraldseth Bærum OCK / Hard Rocx Swix 4:26:54.1
4   Fredrik Stephansen Drøbak-Frogn IL Sykkel / Hard Rocx Swix 4:42:39.4
5   Martin Røste Omdahl Raufoss & Gjøvik SK 4:46:51.7
6   Eirik Fiskvik Savalen SK / Team Ahlsell Cube 4:46:52.8
7   Marius Fjeld Asker CK / JHS Trefelling 4:50:34.1
8   Odd Erlend HansenBerg Raufoss & Gjøvik SK / Birk Sport Racing 4:58:17.0
9   Thomas WikstølJaerson CK Valdres / Team Skørn Offroad 4:58:54.8
10   Henrik Lunder Aalrust Asker CK 5:14:04.3



NM-kvinnepall-3.JPG
Pallen i kvinneklassen. (Foto: Jon Wiik)

Fikk det som hun ønsket
Også Elisabeth Sveum var kjempefornøyd med å sikre seg NM-tittelen, som for øvrig ble et punktum på en gjev trippel. Hun kom til Romerike som fersk vinner av både Grenserittet og sykkel-Vasan.

– Men det var i helt andre type løyper, med høy fart. NM-løypa i Sørum var langt tyngre og mer krevende, ikke minst teknisk med 75 prosent terreng. Det er noe jeg liker godt. Dessuten håpet jeg på regn, så jeg fikk det som jeg ønsket. Alt passet meg utmerket, fortalte den 30-årige Gjøvik-jenta etter den overlegne triumfen. Men visst tok hun sine forholdsregler på det vanskelige føret.

– Jeg kjørte kontrollert og tok ingen sjanser, særlig i utforbakkene. Dessuten fryktet jeg å få problemer med gearene i gjørma, men heldigvis gikk det bra, fastslo en glad norgesmester, før hun avsluttet med en spylejobb, både av sykkelen og seg selv.

Resultater NM terrengsykkel maraton herrer:

Kvinner 8 deltagere (5 fullførte):  
1   Elisabeth Sveum Kloppa Off Road Klubb 3:33:23.6
2   Sunniva Dring Sagene IF Sykkel / Team  Milslukern  3:48:18.7
3   Martine Stenbro IF Frøy / Team  Milslukern 3:50:56.7
4   Andrea Patricia Coucheron Bærum OCK / JHS Trefelling 4:13:33.1
5   Cathrine Andersen Odal SK 4:42:19.5


270 startende totalt
I tillegg til senior-NM der herrene syklet 91 km og kvinnene 63 km, var det NM master med 63 km for veteranherrene og 49 km for kvinnet veteran. 79 av 92 startende fullførte Masterklassene. I tillegg var  var også tur/trim-  og ungdomsklasser med totalt 149 deltagere 144 fullførte.

RESULTATER alle løyper og klasser