Ut fra plasseringer i et bredt utvalg av stevner vil utøverne samle poeng som de rangeres ut fra. Rankingen skal etter planen oppdateres ukentlig, og målet er å stimulere utøverne til å stille i konkurranser. 

– Dette er et revolusjonerende steg for å markedsføre idretten vår. Målet er at hver gang utøverne konkurrerer, så skal det ha en klar betydning og være et steg på vegen mot mesterskapet, uttalte president i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, i en pressemelding

Ved å få utøverne til å konkurrere mer jevnlig, håper en også at det skal bli vanskeligere å dope seg. Bare stevner med dopingkontroll vil telle som kvalifiseringsstevner. 

- Hovedmålet er å skape mer og mer troverdige stjerner i idretten vår, uttalte Hansen. 

Utøverne skal kunne samle opp poeng i løpet av et helt år. De som ligger høyest på rankingen, vil være kvalifisert til å delta i EM, men fremdeles vil det være slik at bare tre utøvere fra hver nasjon vil kunne stille i en øvelse. 

En utfordring med det nye rankingsystemet kan bli å få de aller beste utøverne til å stille i nok kvalifiseringsstevner. En mulighet som er drøfta, er å ha en åpning for å dele ut "wild card", men om det vil skje, er ennå uvisst. 

Les mer om innholdet i rankingssystemet hos friidrett.no

1500-maalgang_50D5019.jpgFor konkurranseglade karer som Filip og Henrik Ingebrigtsen bør det nye kvalifiseringssystemet passe bra. (Foto: Bjørn Johannessen)