Kraftprovet går for 32. gang fredag ettermiddag den 21. juli med start kl. 16.10 i Trollhättan. Foranledningen er byens store sommerfest: Fallens Dagar. Fra fredag til søndag er det fullt kjør og hele byen er på beina med et stort antall konserter og mange andre arrangementer. Det er stort marked og mange aktiviteter både for barn og voksne.

Fra den store scenen på Drottningetorget er det gratiskonserter hver kveld med Sveriges mest populære artister og et veldig stort publikum.


Start_elite_A20G0118.jpg
Stort startfelt: Med over 1300 løper på 11,6 km-distansen blir det trangt om plassen bakover i startfeltet. Vi ser Okubamichael Fissehatsion i Tjalve-drakt nesten helt i tet. Okubamichael (tv) ble nr. 2 i 2015 mens Senay Fissehatsion ble nr. 2 i fjor. (Foto: Kjell Vigestad)


Det hele åpner med Kraftprovet, et 11,6 km langt løp som går opp og ned mellom slusene og kanalene rundt fossefallet, som er grunnlaget for at byen vokste fram med Sveriges første vannkraftverk. Göta kanal, som går fra Göteborg til Stockholm, har sitt mest spennende parti nettopp der løypa for Kraftprovet går. Fossefallet ble tørrlagt da det ble bygd kraftverk, men under Fallens Dagar åpnes fossen flere ganger hver dag og er Fallens Dagars aller største attraksjon.

Den 11,6 km lange løypa går dels på asfalt og dels i terreng og er storkupert. I tillegg til langløypa er det også et kortere alternativ, Slussprovet, som går i de siste 6 kilometerne av langløypa. Det er også løp for barn og unge i alle aldersklasser. Knatteprovet for 6 til 8-åringer, Miniprovet for de fra 8 til 15 år pluss at det er klasse for 16-17-åringer i Slussprovet.

Rett ved start- og målområdet er det mange spennende aktiviteter for barna.

I fjor var det 2023 løpere som fullførte de forskjellige distansene. Rekorden er fra 2015, da det var 30-årsjubileum med 2281 løpere i mål. Det er med andre ord et stort løp. Og et løp med imponerende mange tilskuere. I 2016 ble Kraftprovet kåret som Sveriges beste løp av bladet Springs lesere.

 

Løpsprogram for Kraftprovet fredag 21. juli 

Løp Distanse Klasser Start
Knatteprovet    0,8 km Jenter/gutter 2 - 8 år  13.00
Miniprovet    1,8 km Jenter/gutter 8-9 og 10-11 år  13.30
Miniprovet     2,6 km Jenter/gutter 12-13 og 14-15 år  14.00
Slussprovet     6,0 km Jenter og gutter 16-17 år og mosjonsklasse   14.40
Kraftprovet   11,6 km Menn/kvinner og menn/kvinner 50+  16.10



Fossefallet_A20G0070.jpg
Fossefallet: Det er denne fossen som feires i Fallens Dagar. Det er bygd sluser og kanaler rundt fossen, som har stor båttrafikk langs kanalen mellom Göteborg og Stockholm. Selve fossen er temmet og lagt i rør, men under Fallens Dagar får man se fossen nesten slik den en gang var. Det blir sluppet ut 300.000 liter vann i sekundet i noen minutter flere ganger under Fallens Dagar. (Foto: Kjell Vigestad)
 

Norges nære nabo i syd
Trollhättan ligger ikke langt unna Uddevalla og er en av byene i Sverige som ligger nærmest norskegrensa. Selv om det er en god del norske som deltar og Norge har tatt mange seire i Kraftprovet, så er det egentlig altfor få norske som har oppdaget dette flotte løpet i den svenske bilbyen hvor både SAAB og Volvo ble/blir produsert. Og hvor ett av verdens største energiselskaper, Vattenfall, har sine røtter. De er også hovedsponsor for Fallens Dagar.

Det er mulig å melde seg på via nettet hele tirsdag og det er etteranmelding inntil en time før start på fredag. 11,6 km-løpet starter kl. 16.10. Mer info på Kraftprovets nettside. Det er garantert plass til alle som etteranmelder seg fredag minst timen før løpet. Regn med litt kø, for det er mange som etteranmelder seg.

Trollhättan ligger bare knappe 25 mil fra Oslo. Det er to timers kjøring fra Fredrikstad og knappe tre fra Oslo, Det er motorvei hele veien. Kjør E6 i retning av Göteborg. Kjør over den flotte broa syd for Torp og ta av fra E6 på første avkjøring. Så er det drøye 3 mil igjen til Trollhättan. Det er også enkelt og billig å ta toget fra Oslo S. Det stopper midt i Trollhättan.

Mange norske seire
Kraftprovet har gjennom drøye 30 år vært preget av mange av Norges aller beste løpere. Grete Kirkeberg Mørk hadde løyperekorden i 24 år inntil den ble slått i fjor av en sterk etiopisk løper. Grete har vunnet 3 ganger og har i dag rekorden for klasse 50 +. I tillegg har også Grete Waitz vunnet løpet pluss Sissel Grottenberg (2 ganger) Anita Håkenstad Evertsen (3 ganger), Kristin Størmer Steira, Kirsten Marathon Melkevik (3 ganger), Hilde Aasheim og Veronika Blom, Det blir totalt 15 norske seire i dameklassen mot 8 svenske seire.


Grte_Kirkeberg_Etalemahu_Zeleke Habtewold_A20G8809.jpg
Mistet rekorden: I 1992 vant Grete Kirkeberg (Mørk) på 39.28 som var løyperekord. Det tok 24 år før noen klarte å slå den. Det var Etalemahu Zeleke Habtewold (th) fra Etiopia som i fjor løp på 39.16 og overtok rekorden. Til gjengjeld har Grete Kirkeberg Mørk sikret seg rekorden i klasse 50 + med 44.13 etter suverene klasseseire både i 2015 og 2016. (Foto: Kjell Vigestad)


Herresiden har det dominert av afrikanske løpere, flere av dem i verdensklasse. Blant annet vant Yobes Ondieki i 1988. Han var den første i verden som løp 10 000 m under 27 minutter. Det har blitt to norske seire, til Jarl Gaute Aase og Urige Buta. Sverige står med en seier, til Mustafa Mohamed. I fjor ble Tjalves Senay Fissehatsion nr. 2.

Også i år er norske eliteløpere på plass. Runa Skrove Falch som topper norgesstatistikken både på halvmaraton og maraton deltar. Det samme gjør de firedoble NM-vinneren på maraton, Marthe Katrine Myhre. På herresiden stiller BULs Weldu Negash Gebretsadik, som har løpt fortere på maraton enn noen andre i Norden (2.09.14), og de to Tjalve-løperne Awet Nftalem Kibrab som i fjor løp 5000 m på 13.22,90 og Okubamichael Fissehatsion som ble nr. 2 i Kraftprovet i 2015 og har 29.10 på 10.000 m som sin beste pers.

Dermed blir det trolig noen gode norske plasseringer også i år.

Les kondis.no-reportasjer fra Kraftprovet på vår "samleside". 
Program for Fallens Dagar 


Kraft_Marthe_K_Myhre_kanal_A20G5341.jpg
Tilbake til Trollhättan: Marthe Katrine Myhre deltar i Kraftprovet også i år. Her løper hun i 2013 da det ble tredjeplass. (Foto: Kjell Vigestad)

Aase_Klinkenberg_bakfra_opploep_A20G0978.jpg
Oppløpet: 300 meter igjen til mål og tett med publikum hele veien. Det er ryggen til Åse Klinkenberg vi ser i Hytteplan-drakt. Hun stiller i Kraftprovet også i år. (Foto: Kjell Vigestad)

Senay_Fissehatsion_kirka_A20G0436.jpg
På tredjeplass: Tjalves Senay Fissehatsion passerer kirka i Trollhättan etter ca. 6 km i 2015. (Foto: Kjell Vigestad)