Siden 1980 har mye skjedd i løpingens verden. Det har vært bølge opp hvor det flommet med deltakere og det har vært dype daler. På det meste var det rundt 1990 tett på 4000 løpere som gikk i mål midt i sentrum på Beitostølen på maraton, halvmaraton, miniton pluss Fjelltassen for småbarna. Hver gjesteseng i mils omkrets var besatt.

Nå er det blitt mange flere gjestesenger og en del færre deltakere. Det er godt med plass til alle som vil delta selv om du først bestemmer deg nå. Til lørdagens løp er det nå 104 påmeldte til maraton og tett på 500 på halvmaraton. I tillegg er fortsatt miniton på 7 km med slak unnabakke en populær distanse og noen hundre ivrige småunder feier unna sin kilometer på asfalten.

Og helt tidsriktig er et 10 km terrengløp også kommet på programmet, -  Fjellbukken for de som vil konkurrere og Fjellgeita for de som er mest opptatt av turen. Starten er på bygdas kjente skistadion og mål er som for alle distanser i folkefesten, midt i sentrum.

I dag har vi så mye mer enn 80-tallets gate- og landeveisløp som da kun var supplert av noen skogs- og terrengløp. Nå er det så mange fantastiske løpstilbud med spektakulære motbakkeløp og nifse fjelløp som viser fram den ville norske naturen. Likevel er Fjellmaraton fortsatt imponerende og majestetisk.


Fjellheimen_maratonvinner_A20G4915.jpg
Inn i fjellheimen: Oppstigningen til Valdresflya begynner. Vi ser Paul Raistrik i tet blant maratonløperne i 2014. (Foto: Kjell Vigestad)


Vi må kanskje bruke hele navnet, Det Norske Fjellmaraton, for nå får vi opp hele seks løp når vi søker i Kondis-terminlista på ordet "fjellmaraton". Men det er bare ett Fjellmaraton i Norge, så her har det manglet litt fantasi hos arrangørene av de nye løpene. Og det ene er originalen - Det Norske Fjellmaraton. 


Startnummerutdelingen og maratonbutikken
 
Fra kl. 12 i dag, fredag, kan du melde deg på og hente startnummeret helt fram til kl. 22 i kveld. Og selv i morgen kan du rekke å skaffe deg et startnummer til maratondistansen før bussen går kl. 07.45 til starten for maraton i Sjoa kl. 09.00. Til de andre distansene har du litt mer tid på deg på lørdagsmorgenen.
 

Programmet for Fjellmaraton

kl. 09.00: Start maraton i Sjoa
kl. 11.15: Start halvmaraton på Valdresflya
kl. 11.45: Start 7 km - miniton nær Båtskaret
kl. 12.15: Start Fjellbukken fra Skistadion på Beitostølen. (Fjellgeita fritt starttidspunkt fra kl. 11.00)
kl. 13.15: Start Fjelltassen (barneløp) På Beitostølen.


Alle løp har målgang midt i sentrum av Beitostølen.


Les den store reportasjen fra Fjellmaraton 2014 med 98 solskinnsbilder fra start til mål

Samleside med tidligere års reportasjer fra Det Norske Fjellmaraton


Geir_Endre_Rogn_over_toppen2_vid_A20G6110.jpg
Sommer og snø: Dette er bilder som fascinerer i det store utlandet. Høye brøytekanter kombinert med sol og sommer er ikke hverdagskost. Det er halvmaratonvinneren i 2014, Geir Endre Rogn, som suser ned fra Valdresflya. (Foto: Kjell Vigestad)