Det nye året starter godt for et av de første løpene som arrangeres i 2014. Mørketidsløpet, eller Polar Night Halfmarathon, i Tromsø arrangeres for 11. året på rad. Den store interessen for løp kombinert med interessen for det arktiske og nordlyset gjør at løpere fra 35 nasjoner kommer til Tromsø for å løpe på vinteren og i mørketiden. Startlista viser at 63 prosent av deltakerne på halvmaratondistansen er fra utlandet. Løpet ble utsolgt ti dager før arrangementsdagen.

Bildet til høyre: Jakten på nordlyset og den arktiske naturen lokker mange tilreisende til Tromsø om vinteren. Mange av disse kombinerer nordlysopplevelse med å delta i Polar Night Halfmarathon. (Foto: Bjørn Johannessen) Trykk på bildet for stor utgave.

Arrangementets hjemmeside

Reportasje fra løpet i fjor

Turistmagnet
Årets løp går førstkommende lørdag med start og mål i Tromsø sentrum. Mørketiden i nord er karakteristisk med det spesielle mørkeblå lyset i mot sør hvor solen fortsatt ligger langt under horisonten. Storgata i Tromsø er fortsatt pyntet med lysende julehjerter og levende lys i form av fakler langs hele de 21 kilometerne som deltakerne skal tilbakelegge. En fantastisk opplevelse som beskrives som ”helt magisk” av flere som har deltatt. Mange drømmer også om å se det magiske nordlyset som har blitt en stor turistmagnet i nord. Loneley Planet skrev nylig at Nordlyset er like populært som den Kinesiske mur som reisemål.

Vanskelig skovalg
Lørdag blir det store spørsmålet: Hva skal man kle på seg og (ikke minst) ha på beina.  Piggfritt eller vanlige løpsko er det mange som funderer på. Under de siste dagene har det vær svært mange løpere ute i gatene for å prøve seg fram med forskjellig sko, såler og pigg for å være best mulig forberedt til løpet på lørdag.  Været har vært relativt stabilt og vekslet mellom +1 og -1 grader, noe som gir utfordrende forhold. Det blir litt som i langrenn hvor man lurer på hva som er den beste smurningen under slike forhold. Mange av utlendingen som kommer har aldri løpt på snø før, så det er mange spørsmål som skal besvares.

Løypebeskrivelse
Løpet starter kl. 15:00 på ettermiddagen og går fra Stortorget i sentrum og sørover mot sydspissen av Tromsøya, forbi det ærverdige bygget til Sparebanken Nord-Norge, ØL-hallen til Mack, det arktiske opplevelsessenteret Polaria med Polarmiljøsenteret i bakgrunnen. Så går løpet videre ut av sentrum og følger gang- og sykkelvei over sydspissen av øya for så å følge gang- og sykkelvei langs Kvaløyveien nordover mot flyplassen hvor løperne snur ved Sandnessundbrua som går over til Kvaløya. Herfra følger løperne samme vei tilbake igjen inn til sentrum av Tromsø og i mål på Stortorget.  

Mørketidsløpet med over 1000 deltakere
Rekorden i antall deltakere er fra 2013 med 916 løpere. Dette tallet er allerede passert i antall påmeldte, og arrangøren regner med godt over tusen løpere som starter på en av de tre distansene på lørdag, som er 5 og 10 km pluss halvmaraton.  Kombinasjon av tre distanser gjør at arrangøren kan tilby løp for enhver som ønsker å komme seg i gang med trening etter jule- og nyttårsfeiringen. På de to korteste distansene er det mange bedrifter og institusjoner som stiller med ansatte. Det Arktiske Universitet, Regionsykehuset i Troms, NRK, Avisa Nordlys, Asplan Viak, Norsk Sjømatråd og Troms Kraft er noen av bedriftslagene som bruker vinterløpet på å motivere ansatt til å trene.

Idrettslagene stiller med mange deltakere og da spesielt løperklubbene i byen som TUIL, Tromsø Løpeklubb og BUL Tromsø. Verdt også å merke seg er facebook-gruppa som heter Northern Runners. Interessegruppa har vokst fram de to siste årene med en genuin interesse for løp og mosjon. Gruppa er blitt det største "laget" de to siste årene på Mørketidsløpet. På startlista for 2014 ligger de an til å gjenta bragden med å bli største lag. Til nå er det registrert ovr 90 løpere fra Northern Runners.

nr 1 og 2 på halvM.jpg
Martin Kjäll-Ohlsson (i tet) vant fjorårets utgave av Polar Night Halfmarathon og satte samtidig ny løyperekord på 1.12.59. (Foto: Stein Bjørnar Benjaminsen)

Hard konkurranse
Martin Kjäll-Ohlsson, SK Vidar satte i 2013 en solid løyperekord med tiden 1.12.59. Meget sterk tid med tanke på at løpet går på snø og isete vei med temperatur ned mot -5 grader. Blant damene var det Mari Brox som vant for ett år siden på tiden 1.27.27. 

Startlista for 2014 inneholder mange gode løper både på Mørketidsmila 10 km og Halvmaratondistansen. Her finner vi blant annet SkyRunning-spesialist Eirik D. Haugsnes (IL Pioner) og Glenn Thomas Martinsen (IL Hind) som vant adidas Mila under Midnight Sun Marathon for to år siden. Blant damene på halvmaraton er det utlendingene som dominerer blant de som oppgir best tid. Michaela Silvestri fra Italia, Amy Masner fra USA og Karen Ives fra UK stiller sterkt, men må regne med skarp konkurranse fra norske Renate Bugge fra Namdalen Løpeklubb og Maria Nordfjell fra Tromsø løpeklubb.

På 10 km er det kanskje enda skarpere konkurranse med Alexander Skeltved Broberg (Bergen Triatlon Club BTC). Alexander har hatt en enorm framgang som løper de siste årene etter at han sluttet som spesialsvømmer og satset på triatlon. Alexander har EM i triatlon som det store målet for 2014. Han regner med å gjøre unna mila på rundt 33 minutter. Utfordrerne står i kø, med fjordårets sølvvinner Ole Jørgen Ørjavik (Tromsø Løpeklubb), Fredrik Vaeng Røtnes, Ronny Jakobsen og Runar Hermo på startstreken er det helt åpent hvem som stikker av med seieren.
 
På damesiden er det også lokale løpere som kan hevde seg meget bra. Både Hilde Aders og Else Bøifot (Tromsø Løpeklubb) har ofte stått på pallen. Her kan det også være duket for en internasjonal vinner, med Simone Raatz fra Tyskland som sterk kandidat med tider rundt 37.00 på mila.

Fakta om løpet
Dato:             Lørdag 4. januar 2014
Start:             Tromsø sentrum
Mål:              Tromsø sentrum
Deltakere:                    ca. 1100
Antall nasjoner:       35
Distanser:                    5 km, 10 km og 21 km
Web:                             www.msm.no
Arrangør:                     Stiftelsen Midnight Sun Marathon

Løyperekorder:
Halvmaraton herrer:  Martin Kjall-Ohlsson, SK Vidar    1:12:59
Halvmaraton damer   Margaretha Baumann, SK Vidar      1:26:05
        
Mila herrer:                  Emil Lerdahl, IK Hind               33:06
Mila damer                   Ann-Kristin Haukøy Nygård           40:53

nordlys1_8CE0660.jpgSå er spørsmålet om deltagerne får sett nordlyset underveis... (Foto: Bjørn Johannessen)

nordlys2_8CE0706.jpg
(Foto: Bjørn Johannessen)