Eliteløpere og andre konkurranseløpere får bryne seg på den tøffeste løypa, som har hele 1600 høydemeter fordelt på knappe 11 kilometer. Mosjonister og familier kan bryne seg på en variant på omtrent 800 høydemeter fordelt på drøyt 4 kilometer, med start ved Svineroe. 

Løpets hjemmeside

Påmelding

Kondis 2016: Ny løyperekord og storeslem til familien Weng i Viking Challenge
Kondis 2015: Sveitsisk seier og deltakerrekord i Viking Challenge
Kondis 2014: Stor suksess for Viking Challenge allerede i debuten
 

Ny deltakerrekord allerede en måned før løpet.

I år arrangeres løpet for fjerde gang, med to løypevalg og start fra Svineroe eller Rjukan Stadion. Det er den norske fottøy-produsenten Viking Footwear i samarbeid med Rjukan IL som står bak Viking Challenge, og i følge arrangøren er det ingen andre motbakkeløp i landet som kan skilte med tilsvarende eksplosiv vekst i deltakerantallet

- Vi passerte 600 påmeldte tre uker før løpet, og kan derfor allerede nå fastslå at det blir suveren ny deltakerrekord. Det tyder på at formatet på arrangementet treffer godt, forteller løpsleder Endre Løvaas.

Han mener det er flere årsaker til suksessen, men fremhever at Rjukan og Gaustatoppen har en posisjon hos befolkningen som ikonisk og spektakulært. Dessuten har arrangøren bevisst valgt å fokusere på opplevelsesverdi for deltakerne, og har investert betydelig i å skape en genuin atmosfære.

- Tilbakemeldingene fra tidligere års deltakere er at dette er det flotteste og best arrangerte løpet i sitt slag her til lands, og mye må tilskrives både Rjukan IL, lokale næringslivsaktører og lokale ildsjeler som virkelig har skaperkraft og gjennomføringsevne. Den entusiasmen som løypevaktene og funksjonærene fra Rjukan IL formidler til deltakerne under løpet er rett og slett helt unik, sier Løvaas.


Bilde3.jpg
(Foto: Vegard Breie)
 

Jansrud og Falla stiller til start 
Alpinkongen Kjetil Jansrud stiller som alltid til start, men skal som i fjor ta seg opp den korte løypa fra Svineroe, og da som turkameraten til en heldig familie. Langrennsstjernen Maiken Caspersen Falla stiller til start i den lange løypa fra Rjukan Stadion, og vil sikkert knive i teten med de andre elite-deltakerene opp Såheimslia og inn Gausdalen. Flere utenlandske motbakkespesialister har også meldt sin ankomst til årets Viking Challenge. 

- I fjor klokket den svenske langrennsstjernen Martin Johansson inn på utrolige 1:31:13, og med gode forhold bør det være mulig å innkassere 10.000 kroner for ny løyperekord. Totalt skal nesten 70.000 kroner fordeles i eliteklassene, og Viking Challenge har således en attraktiv premiepott. Familien Weng tok storeslem på kvinneklassene i fjor, og vi satser på at det blir noen spennende dueller opp mot Tuddalstippen, sier Løvaas, som bedyrer at de setter mosjonisten først.

- Dette skal først og fremst være et hyggelig breddearrangement, hvor mestringsgraden ved å nå toppen er individuell. Noen bruker under to timer opp, andre klarer det på fem timer. Uansett er alle prestasjoner likeverdige. Nytt av året er også at alle deltakere har nedtransport med Gaustabanen innbakt i deltakeravgiften, i tillegg til finisher-trøye fra 2XU. 
 

Bilde2.jpg
Fornøyde deltagere tar selfie på toppen. (Foto: Vegard Breie)


Bilde4.jpg"Norge er ikke skapt for å sitte på ræva"  (Foto: Vegard Breie)