Marianne Røhme (53) er daglig leder i Kondis og ansvarlig redaktør for bladet  og nettsiden. Hun er utdannet sivilagronom fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet og journalist fra Høgskolen i Oslo. I tillegg har hun bygd på med økonomi og medielederutdannelse. Hun kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør for to tidsskrifter i Tun Media. Marianne er en ivrig kondisjonsutøver. Liker best løping, men er også å finne i skiløypa på vinteren eller på sykkelen om sommeren.


Vignett-kondiskommentaren.jpg

«Idretten skal ikke handle
om kanapeer og champagne»​


Det var 24 søkere til stillingen som generalsekretær i Norges Idrettsforbund. Av disse var 17 menn og sju kvinner – blant dem daglig leder i SK Vidar og Oslo Maraton, Karen Kvalevåg, som til slutt ble ansatt. Hun tiltrer 1. oktober – 14 dager etter at hun har fått Oslo Maraton i havn.

Det er Karen Kvalevåg som skal lede skuta til Norges Idrettsforbund videre, men hvilken skute kommer hun egentlig til?

Selv sa hun til NRK etter ansettelsen at hun opplevde at norsk idrett har mange utfordringer, men at de mest av alt har mange fantastiske muligheter og er en folkebevegelse med et stort engasjement. 

Det er selvfølgelig viktig å være positiv når en sitter på pressekonferanse og skal presenteres for allmennheten og organisasjonens medlemmer for første gang. Nå er det mange ører som lytter og hvert ord vil bli veid og vurdert. En ny toppleder vil innebære nye veivalg, og alle er opptatt av hvordan dette vil ramme hver enkelt.

Vi som sitter på utsida vil også lure på hvor mye av tippemidlene og det offentliges midler som vil bli sløst bort på kanapeer og champagne med denne lederen, eller hvor mye mer som vil bli spyttet inn i egenutviklede IT-programmer i en IT-avdeling med stadig voksende driftskostnader.

I mars i år skrev VG om IT-satsingen i Norges Idrettsforbund som hadde kostet dem flere hundre millioner kroner de siste årene. En intern rapport utarbeidet av et utvalg i NIF, ledet av Anne Berit Figenschau, styremedlem i Norges Idrettsforbund og skattedirektør i Tromsø til daglig, gav forbundets IT-satsing hard kritikk.  Ifølge utvalget hadde Idrettsforbundet ingen digital strategi, IT-løsningene NIF laget hadde så godt som ikke noe fokus på kundene, og finansieringsmodellen for IT-løsningen var ikke bærekraftig.

Ifølge VG sine undersøkelser har driftskostnadene i NIFs IT-avdeling økt fra 58 millioner kroner i året i 2011 til 84 millioner i 2016. I samme periode har driftsresultatet i samme avdeling blitt redusert fra pluss åtte millioner i 2011 til minus ni millioner i 2016 med et bunnivå på minus ti millioner i 2015.

Karen Kvalevåg kommer til en organisasjon som har vokst kraftig i antall ansatte de siste åra. Fra 2005 til 2015 har antall ansatte i sentraladministrasjonen økt fra 108 til 208. Av denne økningen representerer rundt 20 ansatte i paralympiske idretter som gikk inn i NIF fra 2008.

Hun kommer til en organisasjon med stor indre misnøye og der mange ikke tørr ytre seg annet enn i lukkede Facebook-grupper, ifølge en masteroppgave om åpenhet i Norges Idrettsforbund. Hun vil møte en presse som i lengre tid har fulgt organisasjonens nedturer og som nå forventer endringer, og en kulturminister som er mer synlig og klar enn på lenge.

Karen Kvalevåg vil ha mer enn nok av oppgaver å ta tak i internt i Norges Idrettsforbund samtidig som hun må forholde seg til de eksterne forventningene. Når vi andre har noen måneder der vi kan ta oss tid til opplæring og tilpasning når vi begynner i en ny stilling, vil Karen Kvalevåg bli møtt av store forventninger fra første dag. Ja, noen vil til og med forvente perfeksjonisme av den nye lederen allerede før hun tiltrer stillingen, og dersom en rådgiver i Idrettsforbundet ønsker å gi henne råd i en intervjusituasjon før tiltredelse, kan vi være sikre på at nyhetsmediet sender dette på riksdekkende TV i beste sendetid.

Jeg gleder meg til å følge med på hva Karen Kvalevåg klarer å utrette i Norges Idrettsforbund. Mine forventninger er store. Samtidig ser jeg at det ikke er gjort i en håndvending å endre en negativ kultur som har fått fotfeste. I et intervju med NRK etter ansettelsen sa hun imidlertid at idretten skal handle om noe annet enn kanapeer og champagne, og det er iallfall et skritt i riktig retning.