Vi mistenker maratonkarusellen i Bergen er en vesentlig faktor for at antall løpere har gått kraftig tilbake på den fulle distansen de senere år.

For på 90-tallet var det maratonmannen selv, Hans Jakob Berntsen, som fylte "skuta" opp med løpere fra Bergen da han ordnet transport sjøveien til vakre Florø. Stemningen ombord var alltid på topp både til og fra Florø. 

Rett Vest var løpet som markerte sesongåpningen for de "kondisjonerte", og da skulle det sjekkes om all den gode vintertreningen hadde gitt resultater. Og noe vakrere sted i Norge å løpe våren i møte på enn i Florø finnes vel ikke? 

Når skjerper Rett Vest maratonprofilen og har tatt navnet Forø Maraton rett vest. Vi håper at det bidrar til at flere  maratonløpere finner veien til Florø lørdag 21. april og fremtidige arrangementer. Per 16. april er 251 påmeldte på fem distanser: maraton, halvmaraton, 10 km, 5 km og 2 km. Og det er ventet mange flere påmeldinger. Deltakerrekorden er fra 1991 med 803 løpere i mål. Men den gang kom det en fullastet hurtigbåt med bergensere som startet tidlig lørdag morgen fra Bergen og returnerte til Bergen straks etter at siste maratonløper var i mål.

Arrangementet Rett Vest tok Jens Wollebæk inititativ til i 1982. I følgje boka som ble gitt ut i sammenheng  med 100-årsjubileet til Florø Turn og Idrettsforening starta det hele slik:  

På slutten av 70-talet vart Jens ”joggefrelst”. På heimvegen etter Oslo Maraton i 1981 kom han til Ramsdalsheia (fjellpartiet som vegen gjekk over før tunnelen til Naustdal vart opna). Der var det strålande ver med klår sikt like ut til vesterhavet. Han fekk då den geniale ideen at dette måtte vere ei fantastisk maratonløype, rett vestover og distansen viste å vere nøyaktig 42195 meter frå Trollstova til Florø. Men det viste seg at starten frå Heia vart for krevjande. Difor flytte ein i 1984 starten til Krogstadvatnet. Då brua over Nordalsfjorden var ferdig i 1987 vart starten lagt til Grøndalen. Dermed hadde løypa funne sin faste trasé. I 1987 etablerte vi samarbeid med Nordalsfjord IL, som har hatt ansvaret for første delen av maratonløypa sidan. Jens Wollebæk var sjef for Rett Vest-arrangementet i åra 1982-1995 før han bestemde seg for å flytte til meir ”heimlege” trakter på Ås. Leif-Martin Reknes har hatt denne rolla frå 1996 heilt fram til i dag

Følgende er forhåndspåmeldte så langt.


Totalvinnerene på de 3 korteste distansene samlet på ett brett.


Helge Hafsås ca 700 m fra mål i 2012. Siden 1999 da Helge begynte å løpe maraton i Florø er det bare i 2006 han ikke har vunnet. Det året var han invitert til London Marahon og misset såleds Rett Vest.

Tidsskjema Rett Vest 2013.

12:00 Maraton Frå Grøndalen rett vest over 17 år
13:30 Halvmaraton Frå Tonheimstranda rett vest over 17 år
14:30 SFE-mila - 10 km Frå Klavelandet rett vest over 12 år
14:00 GDF SUEZ - 5 km Frå Solheim rett vest over 12 år
12:30 Kongleløpet (ca. 1,5 km) Frå Stadion rundt Lisjeåsen under 12 år

 Hjemmeside Florø Maraton Rett Vest