Få løpere og få løp har fått så mye omtale som Roger Bannister og hans mileløp på 3.59,4. Ingen hadde før den tid sett 3-tallet på 1 mile, og sjøl om han seinere ble både europamester og samveldemester på 1500 m, var det dette løpet som gjorde han til en legende.

- Dette er en dag av stor sorg, både for oss som nasjon og for alle i friidretten. Det var ikke en eneste utøver i min generasjon som ikke var inspirert av Roger og det han oppnådde både på og utenfor banen, uttalte IAAF-president Sebastian Coe til BBC. Coe hadde i likhet med Bannister gleden av å sette verdensrekord på 1 mile. 

Roger Bannister var medisinstudent og ble en fremtredende nevrolog. Sjøl så han alltid på sin medisinske karriere som langt viktigere enn det han oppnådde på løpebanen. Men han fortsatte å holde seg i form også etter at han la piggskoene på hylla. I 2011 ble han imidlertid diagnostert med Parkinsons sykdom, og sju år seinere "sovna han fredfullt inn, omgitt av sin familie som han elska like høyt som det de elska han", som det heter i en uttalelse fra familien. 


Her er en video om Roger Bannister og rekordløpet hans:  Roger_Bannister_sub4-loepet.jpg
Roger Bannister hadde med seg to fartsholdere, Chris Brasher (44) og Chris Chataway (42) under rekordløpet.