Tekst: Arne Leknes



Påmelding
På nettsiden må du fylle ut din profil med diverse opplysninger, blant annet bestetid, som er utgangspunktet for tildeling av startnummer. For å få meldt deg på Roma Maraton, må du ha en gyldig legeerklæring. Skjemaet lastes ned på nettsiden til Roma Maraton. Der må bestille du en forsikring som koster hundrelappen, et såkalt Runcard. Denne lastes automatisk inn på profilen, når den er betalt. Når du har fått legeerklæringen, må denne også lastes opp i profilen din på nettsiden.

Det kan ta tid før den blir godkjent. Ta for sikkerhets skyld med deg originalen når du henter starnummeret ditt på sportsmessen på John F Kennedy Piazza, 10 minutters spasertur fra metrostasjonen. Om ikke før, får du godkjent legeerklæringer der. For å finne fram, bør du ha med deg et kart eller laste ned et på mobilen. Fra sekretariatet får du med deg en ryggsekk med startnummer og diverse vareprøver.

Praktisk på løpsdagen
Den nærmeste metrostasjonen, Colosse, er stengt selve maratondagen, og du må gå av på Circo Massimo. Herfra er det 15 minutter å gå til lastebilene som står på rekke og hvor du kan få levert sekken med tøyskift og utstyr du trenger etter løpet. Løpet starter kl 8.35 med handicappede først ut, deretter felt A kl 8.40, felt B kl 8.45 og felt C kl 8.50.

Det majestetiske Colosseum er bakgrunnsteppet for alle startende i løpet og hvert felt har sin farge som stemmer med startnummeret. Du ser mot Capitol, Forum Romanum og hovedgaten Via dei Fiori. Den digitale brikken er festet til startnummeret. Det er godt med toaletter før start og underveis. Så vidt jeg kunne se, var det ikke servering av drikke før løpet. For alle tre startfelt vises tid underveis. God stemning før løpet, men ikke på høyde med de største maratonløpene i verden.
 

Arne_Leknes_IMG_8359.jpgArne Leknes bakerst i bildet med blått skulderparti og startnummer 10262

Flatt med brostein, majestetiske bygninger og ruiner
Alle inntrykkene fra majestetiske bygninger og ruiner i første del av løpet tar formelig pusten fra deg. Det er tett med løpere og du må også passe på avstanden til nærmeste løpere de første fem kilometerne. Lange partier, særlig i første og siste del, er med brostein som underlag. Det gikk over all forventning, og selv om det med nedbør ble glatt, så jeg ingen som var i fare for å skli.

Det er så mye å se at løpet føles kortere enn det er. Løpet er flatt, med noen få stigninger som knapt merkes. Kilometer-passeringene er meget godt merket. Fra 5 km og inn er det drikkestasjoner hver femte kilometer, fra 15 kilometer er det to ulike sorter sportsdrikker i tillegg til vann, supplert med appelsin, banan og eplebiter. Det var lett å komme til på drikkestasjonene og god service. Siste drikkestasjon er på 40 kilometer.

Etter mållinjen, som ligger i en kort og slak oppoverbakke, får du raskt medaljen, deretter et plastteppe og et bærenett med diverse frukt, vann, sportsdrikke og en slags sportsgel. Derfra må du gå i ca. 5 minutter før du raskt får tak i sekken din. Herfra er det 15 minutter til nærmeste metro og hvis det regner, må du belage deg på å vente med skift til du kommer ned i metroen. Metroen er for øvrig gratis for alle maratondeltakere denne dagen.

Roma var en stor opplevelse, faktisk i overkant av hva jeg hadde forventet. Været dagene før var utrolig bra, og temperaturen om morgenen ligger på 14-15 grader med temperatur på like over 20 ved middagstider. Vi var uheldige og fikk to kraftige regnbyger, en i begynnelsen og en på slutten, men den gode temperaturen hjalp på. Roma er absolutt et løp jeg kan anbefale. Ikke forvent deg store tilskuermasser og heiarop, men til gjengjeld er løpet så interessant at det veier opp. Mot slutten av løpet, i gater med historisk sus, vil det være godt med tilskuere.
 

LES OGSÅ:
56 NORSKE LØP REGNTUNGT ROMA MARATHON