Norge har gjerne pendla opp og ned mellom elite- og førstedivisjon, og et naturlig mål i år er derfor å rykke opp. Men det norske laget møter meget god motstand fra sterke friidrettsnasjoner som f.eks. Sverige, Sveits, Portugal og Tyrkia. Finland på heimebane klarer ganske sikkert også å mobilisere litt ekstra, og Danmark er i klar framgang. 

I lag-EM stiller hvert av de tolv landa med én utøver i hver øvelse. På mellom- og langdistanse ser det norske laget slik ut: 

Menn  
800 m  Andreas Roth, Ullensaker/Kisa IL
1500 m  Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL
3000 m  Per Svela, IL Gular
5000 m  Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
3000 m hinder  Tom Erling Kårbø, Stord IL
   
Kvinner  
800 m Hedda Hynne, Strindheim IL
1500 m Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve
3000 m Camilla Ziesler, Sandnes IL
5000 m Kristine Eikrem Engeset, IK Tjalve
3000 m hinder Maria Wågan, Namdal løpeklubb


Gledelig er det å se at Kristine Eikrem Engeset er tilbake på laget igjen, men hun får tøff motstand på 5000 m, ikke minst av svenske Sarah Lahti og sveitsiske Fabienna Schlumpf.

Litt bedre sjanser til en god plassering har nok Jakob Ingebrigtsen som er tatt ut på mennenes 5000 m. Blir det et lureløp kan 16-åringen med 1500 m-farten sin helt sikkert henge bra med mot slutten. Men også han møter meget kvalifisert motstand. Tyrikiske Ali Kaya har 13.00,31 som pers, og ytterligere seks mann har pers under 14 blank. 

På 3000 m løper Camilla Ziesler og Per Svela. 17 år gamle Ziesler er den klart yngste i feltet, og hun møter rutinerte og sterke løpere som svenske Meraf Bahta og portugisiske Sara Moreira som begge har perser langt nede på 8.40-tallet. Bak disse er det mer åpent, og forhåpentligvis kan Ziesler slå noen av de mange som har bedre pers enn henne. 

En av årets kometer i norsk friidrett er Per Svela, og med de avslutningsegenskapene han har vist, så kan han kjempe langt framme på mennenes 3000 m. Med sitt 7.54-løp fra Bislett har han den tredje beste persen i feltet, og bare Ali Kaya fra Tyrkia er langt foran. Helio Gomes fra Portugal kan også bli vanskelig å slå, men en tredjeplass kan absolutt være innen rekkevidde for Gular-løperen. 

På 3000 m hinder er Maria Sagnes Wågan Norges representant i kvinneklassen. Hun har hatt fin framgang i år, men er likevel nokså fersk på dette nivået. Hun møter en rekke sterke løpere som Fabienne Schlump fra Sveits, Charlotte Fougberg fra Sverige, Anna Møller fra Danmark og Ancuta Bobocel fra Romania, så her får Namdals-jenta bare prøve å løpe lurt og få i alle fall noen bak seg. 

Mer rutinert er Tom Erling Kårbø som nylig forbedra hinderpersen sin til 8.34,19. Det lover godt - og trengs - i møte med sterke karer som bulgarske Mitko Tsenov, danske Ole Hesselbjerg og tyrkiske Aras Kaya. Det kan ligge an til en veldig jevn og spennende 3000 m hinder. 

På 1500 m har Karoline Bjerkeli Grøvdal den tredje beste tida hittil i år. Vanligvis er Karoline også avslutningssterk, men siden hun har slitt med en lårskade i det siste, er det ikke sikkert hun er på sitt aller kvasseste. Meget jevnt og spennende ser det ut til å bli også her. 

På 1500 m for menn har Filip Ingebrigtsen best pers, men marginalt svakere årsbeste enn Emanuel Rolim fra Portugal og Peter Callahan fra Belgia. Noen norsk seier skal en på ingen måte ta for gitt, men feltet er vesentlig svakere enn det Filip løp i da han tok EM-gull på distansen i fjor. 

På 800 m stiller Norge med Hedda Hynne som til tross for pene 2.01,05 som årsbeste har et stykke opp til svenske Lovisa Lindh og sveitsiske Selina Büchel. Men en tredjeplass bør være innen rekkevidde for Strindheim-jenta. 

Tøffere blir det nok for Andreas Roth, som får en hard oppgave med bare med å være beste Andreas på mennenes 800 m. Både danske Andreas Bube og svenske Andreas Kramer har løpt klart fortere enn nordmannen i år, men minst like vanskelig vil det nok bli å slå irske Mark English og belgiske Ismael Debjani. 

NRK sender fra finaleøvelsene som går lørdag og søndag. 


Hele det norske laget

Tidsskjema

Startlister

1500-kv-Krvier-Engeset_50D0123.jpg
Kristine Eikrem Engeset er tilbake på det norske laget og løper 3000 m. (Foto: Bjørn Johannessen)