Som vanlig er det forventa øst-afrikansk dominans på både kvinne- og herresida i VM halvmaraton. Bare noen få ikke-afrikanere er konkurransedyktig på globalt nivå på denne distansen.

Sondre Nordstad Moen viste med halvmaratonløpet sitt på 59.48 i Valencia i fjor høst at han er en av dem, men siden han ikke har fått forberedt seg slik han hadde håpa på, har han valgt å ikke stille når det blåses til start i nettopp Valencia på lørdag. Karoline Bjerkeli Grøvdal valgte å løpe New York Halvmarathon i stedet, der hun løp veldig bra og ble nummer tre. 

Dermed er Norge uten deltakere, men vi kan heie på svenske Mikal Ekvall som har et visst håp om å sette svensk rekord. Rekorden har han sjøl på 1.02.29, satt under VM halvmaraton i København i 2014. Danskene har to løpere med, Abdi Hakin Ulad og Jesper Faurschou. 

Den europeeren som det er forventa vil klare best å henge med afrikanerne, er imidlertid sveitsiske Julien Wanders. 22-åringen løp i februar Barcelona Halvmaraton på 1.00.09 og ble nummer to. Som Sondre Nordstad Moen bor og trener han store deler av året i Kenya, og han er kjent for sin offensive og uredde løping. 

Tredje strake for Kamworor?
Men det skal mye til at Wanders klarer å henge med den store favoritten, Geoffrey Kamworor, som har vunnet VM halvmaraton de to siste gangene det er blitt arrangert. I tillegg har Kamworor vunnet de to siste utgavene av VM terrengløp, og han vant i fjor høst New York Marathon. Da han tok VM-gullet på halvmaraton i Cardiff for to år siden, vant han på tross av et fall helt i starten. Han ble trampa ned av løperne som kom bak og tapte mange sekunder. Likevel tok han kjapt igjen teten, og mot slutten var han den klart sterkeste. Nå er han favoritt til å vinne på nytt. 

Løypa i Valencia er flat med få skarpe svinger, og verdensrekorder er ikke utelukka. Det er imidlertid meldt ganske frisk vind, og det kan nok legge en demper på både draviljen og farten. Ifølge Yr skal det blåse 8-9 meter per sekund lørdag ettermiddag. Temperaturen er forventa å ligge på ca. 17 grader med overskya vær. 

Verdensrekordholderen stiller
Kvinnene starter for seg sjøl klokka 17.05, 25 minutter før mennene. Også her er det en kenyansk storfavoritt, i verdensrekordholder Joyciline Jepkosgei. Hun satte verdensrekord i Valencia Halvmaraton sist høst, og åpner hun like hardt som hun har for vane, blir det neppe mange som henger på henne. 

Det kenyanske kvinnelaget er imidlertid kraftig svekka av at både Fancy Chemutai med pers på 1.04.52 og Mary Wacera med 1.06.29 har meldt forfall. Hvert land kan stille med fem løpere, og de tre beste teller i lagkonkurransen. Med bare tre kvinner på startstreken kan ikke noen av dem ha en dårlig dag dersom Kenya skal vinne laggullet.

Etiopia er den største utfordreren til Kenya, og Japan stiller som vanlig også med et solid lag. USA er derimot kraftig svekka etter at deres store stjerne, Jordan Hasay, har meldt forfall på grunn av en skade i fotbuen. Dermed spøker også Boston Marathon-starten for 26-åringen som løp Chicago Marathon på 2.20.57 sist høst.

Ingen europeiske kvinner er forventa å henge med i tetfeltet, men spanjolene kan heie på Trihas Gebre. Hun er opprinnelig fra Etiopia, men løper for Spania og har pers på 1.09.57. 

I tillegg til eliteløp for kvinner og menn er det også masseløp for mosjonistene. De starter i hælene på herrefeltet, men de vil nok ikke se så mye til Kamworor og co. underveis. I motsetning til i de to elitefeltet vil det befinne seg en god del norske løpere i det store mosjonsfeltet. 

Ingen norske TV-kanaler ser ut til å sende fra VM, men løpet går på dansk TV2 Sport fra klokka 17.15. 

Mikael_Ekvall_EM_Halvmaraton_foto_Runar_Gilberg_2016_4S7A2937.jpg
Mikael Ekvall fra Sverige har et lite håp om å forbedre sin egen svenske rekord på 1.02.29. Her ser vi han under EM halvmaraton i Amsterdam for to år siden. (Foto: Runar Gilberg) 


Alt om VM halvmaraton hos IAAF