Årest norske mesterskap er innlagt i 3-Sjøersløpet som går i Stavanger lørdag 3. november. Den idylliske løypa slynger seg etter turveiene rundt de tre vatna - Stokkavatnet, Hålandsvatnet og Mosvatnet.

Ca. tre fjerdedeler av løpet går på grus, mens noen kortere transportstrekninger til, fra og mellom vatna går på asfalt. Løypa er såpass kupert at sjøl de beste må regne med plusse på et minutt eller to sammenligna med ei flat løype. Løyperekordene til Ørjan Grønnevig  og Susanne Wigene er likevel så sterke som 1.05.02 og 1.15.44. 

NM menn senior
Ørjan Grønnevig er en medaljekandidat i NM, men han møter meget kvalifisert motstand. Okubamichael Fissehatsion, som nylig løp Hytteplanmila på 29.12, er nok den største gullkandidaten. Der løp Grønnevig til sammenligning på på 30.02 mens Senay Fissehatsion, som også er påmeldt NM halvmaraton, noterte 29.44. Kristian Tjørnhom viste også god form i Hytteplanmila og ble nummer ti der med 30.09. NM-feltet i Stavanger er ikke fullt så godt som Hytteplanfeltet, så det er gode sjanser for å klare en bedre plassering nå. 

Fjorårsvinner Zerei Kbrom Mezngi må også nevnes blant favorittene sjøl om han ikke har hatt en like god sesong i år som i fjor. Men er Skjalg-løperen skadefri, blir han helt klart å regne med. Det gjelder også Sandnes-løperen Frew Zenebe Brkineh som har vært i god form i høst.

Ellers kan det nevnes at motbakke- og fjelløpsspesialist Stian Angermund-Vik stiller, og sjøl om løypa er for flat og teknisk lett til at han kommer til sin rett, så blir det spennende å se hvor godt han vil hevde seg. I fjorårets 3-Sjøersløp ble han nummer sju med 1.11.31. 

Kondis' medaljetips
1. Okubamicheal Fissehatsion, Tjalve IK
2. Senay Fissehatsion, Tjalve IK
3. Frew Zenebe Brkineh, Sandnes IL

Startliste NM senior

20181020-S7D_6035_Okubmichael_Fissehatsion.jpg
Okubamichael Fissehatsion, som her spurter mot mål til tredjeplass i Hytteplanmila, er kanskje den største gullfavoritten i NM halvmaraton. (Foto: Sylvain Cavatz) 

NM menn junior og veteran
Det er også innlagt NM for veteraner og juniorer, og i herreklassene er det store og sterke felt også der. Løperne under 23 år må velge om de vil stille i senior- eller juniormesterskapet, mens veteranene fra 35 år og oppover kan kjempe om både senior- og veteranmedaljene. 

U23-feltet for menn teller 28 løpere, og her er nok Lars Lunde den største favoritten. For veteranene er det fyldige felt i alle klasser helt opp til 75-79 år der det er med tre deltakere. Klasse 45-49 år har flest deltakere med 30 mann påmeldt. 

Startliste NM U23
Starliste veteraner

NM kvinner senior
49 løpere er påmeldt i NM-klassen for kvinner, inkludert veteranene. Karoline Bjerkeli Grøvdal mangler, men ellers stiller en hel del av landets beste langdistanseløpere. Runa Falch som tidligere i høst vant halvmaratonløpet i Oslo Maraton, er en gullkandidat, men hun kan få tøffe motstand fra fjorårsvinner og heimefavoritt Vienna Søyland Dahle. Ida Bergsløkken er den tredje som skiller seg ut, men også fremadstormende Sara Aarseth er ei å holde et øye med. 

Kondis' medaljetips
1. Vienna Søyland Dahle, Skjalg IL
2. Runa Falch, SK Vidar
3. Ida Bergsløkken, Royal Sport

Startliste NM senior

Vienna_Dahle.jpgVienna Søyland Dahle vant 3-Sjøersløpet i fjor på pene 1.16.09. Løper hun like bra i år, blir det ganske sikkert NM-medalje. (Foto: arrangøren) 

NM kvinner junior og veteran
U23-feltet for kvinner inneholder 14 løpere, og det er relativt høyt nivå på de beste. To østfoldinger, Tessa Frenay fra Halden og Julie Larsen fra Sarpsborg, er sammen med Hanne Mjøen Maridal fra Lillehammer de største favorittene, men se også opp for Helene Støle Melsom fra Vidar. 

Veteranklassene på damesida er heller tynne, med f.eks. bare tre NM-påmeldte i klasse 45-49 år. I tilsvarende herreklasse var det som nevnt ti ganger så mange påmeldt. I de to yngste klassene er påmeldingen bedre, og ei dame som Ann Kristin Mosbron kan fort komme høyt også på totallista. Bare ei kvinne over 60 år er påmeldt NM. 

Startliste NM U23
Starliste veteraner


Publikum_1.jpg3-Sjøersløpet er imidlertid mye mer enn NM. Det er en løpsfest med mye folk både i og langs den idylliske løypa. (Foto: arrangøren) 

Forhåndsomtale
Nesten 2100 er påmeldt 4 uker før 3-Sjøersløpet og NM Halvmaraton i Stavanger
8 måneder til NM halvmaraton i 3-sjøersløpet, over 400 er påmeldt

2017: Dobbelt Skjalg i 3-sjøersløpet hvor nesten 2000 fullførte
2016: 2346 løp 3-sjøersløpet - Marthe K Myhre og Senay Fissehatsion vant

Mange bilder fra fjorårets løp