Stian Andersen fra Bergen Løpeklubb vant 12 timers løpet under ultraløpsarrangementet "24 Timer ved havet" i Sæby på Jylland 2. juni. Andersen løp 129,529 kilometer på de 12 timene han hadde til rådighet.

24 Timer ved havet er et stort arrangement med et utall av individuelle og stafettdistanser. Maraton, dobbelmaraton, trippemaraton, 6-timers, 12-timers og 24-timers. I tillegg er det lagt inn dansk mesterskab på 24-timers løb.

Stian Andersen, som i fjor løp 182,275 kilometer på 24-timers, hadde i år valgt å løpe 12-timers. Det ble en fin seier til bergenseren som begunte å løpe så sent som i 2016.
 

Mænd 12 timers 15 deltagere
  1. Stian Andersen BFG Bergen Løpeklubb 129,529 05:33 min/km  
  2. Martin Holbæk Thomsen Klub 100 Marathon Danmark 126,955 05:40 min/km  
  3. Lars Keld Søndersø løberne 116,039 06:12 min/km  


En annen bergenser, Per Audun Heskestad, hadde ikke helt dagen - og valgte å gi seg etter etter drøyt 19 timer og 121 kilometer. Så sent som i 2016 vant han løpet som 61-åring med 208,828 km


Sian_og_Per-Audun.JPG
Stian og Per-Audun venter på start. (Privat foto)


Vi tok kontakt med Stian for å høre om han var fornøyd med løpet.

- Ja, jeg er godt fornøyd med å klare 129,529km i bokstavelig talt en heksegryte. Ved løpets start klokken 12 var det 24 grader. På ettermiddagen viste gradestokken 28, før den sank stille og rolig utover kvelden. Siste timen fram mot midnatt var det ca. 20 grader.

- Jeg løp mitt første 24-timers her i fjor og ble nummer to med 182,8 kilometer. Nå har jeg fått en del mer erfaring og er en del kilo lettere, så opplevelsen ble en helt annen i år. Med positivt fortegn, sier Stian Han reiste til Danmark for å løpe 130 kilometer og klarte det… nesten…

- Man kan skylde på det ene og det andre, men forholdene var like for alle og jeg taklet dem nok best av 12-timers løperne. 


IMG_1133.JPG
Stian underveis i løpet. (Privat foto)
 

Fra fjorårets løp: Stian Andersen løp 183 km i "24 timer ved Havet" (Sæby)


Hvordan utviklet løpet seg ville vi vite...

- Jeg løp med et godt overskudd hele veien. Begynte å innta væske allerede etter 1 kilometer og drakk en munnfull eller to hver kilometer løpet igjennom. Flere av løperne gjorde den klassiske feilen med å vente, for man føler seg jo alltid pigg de første timene. Det at jeg fulgte denne planen til punkt og prikke, var kanskje med på å avgjøre det. Min bror, Preben på 17 år, var med som support alene for første gang og gjorde en fantastisk jobb. Jeg bestilte det jeg ønsket v/ hver passering og neste runde sto han klar med det. 

- Etter 4,5 timer roet jeg farten ørlite, for å ikke brenne kruttet. Følte meg fortsatt pigg, men jeg bestemte meg for å spare litt krefter til solen avga litt mindre varme. De fire første timene lå jeg som nummer to, men var ikke særlig bekymret over det. Jeg løp mitt løp, sier en strålende fornøyd bergenser.


8. beste norske resultat
Resultatet førte Stian opp på 8. plass på den norske Adelskalenderen på 12-timers. Den plassen overtok han fra Per Audun Heskestad (128.799 i 2011). Nosk ultraløperstatistikk

Har du noen råd til andre som vil prøve det samme, det vil si timesløp i forhold til A-B ultraløp?

- Timesløp kan være veldig gøy, hvis man klarer å ta en time av gangen. Start med å komme igjennom time 1, deretter time 2 og sett delmål underveis. Jeg hadde et kilometermål pr. time og klarte å følge den nesten notorisk. Når man har klart målet for time 1, starter man jo umiddelbart på neste mål som er antatt km i time to - og sånn går det i 6-12- eller 24 timer. 12 timer for min del denne gang. 

Litt grublende legger Stian til:
- A-B løp er kanskje lettere å motivere seg til, for der har man en målstrek. Det har man ikke i timesløp, hvor man selv kan velge hvor den skal være og det er jo litt av sjarmen med det. 
 

Bra arrangement
Stian beskriver arrangementet som blandt de bedre han har deltatt i. Løypen er 1,987 km lang, noe han syntes er akkurat passe. - Stemningen er der. Musikken er der. Smilene sitter løst. Arrangørene er hyggelige. God bevertning... oppsummerer Stian.

Løpets hjemmeside
24 Timer ved havet på facebook
Alle resultater
 

Nye utfordringer
Stian skal løpe Oslotrippelen i midten av september. - Det gleder jeg meg til. Kanskje blir det deltakelse på Møkster, enten maraton eller ultra 63,3km. i starten på august også. Hva som skjer videre er jeg ikke sikker på. 
 

Men, det er mange ultraløp å velge blant, også i Norge:

ANDRE NORSKE ULTRALØP:
Se: Om norske ultraløp 2018
Påmeldingsstatus, linker til påmelding og omtale
Linker til ultrarelaterte saker finner du i toppen på: www.kondis.no/ultraStian_i_natten_foto_Thomas_Kristensen.jpg
Stian mot slutten av løpet. (Foto: Arrangøren/Thomas Kristensen) 

Se bildekarusell med flere bilder i toppen.