32 år gamle Sumgong har hatt en lang karriere, men det er særlig de siste to-tre åra hun virkelig har markert seg. Hun ble stor stjerne i heimlandet da hun var den første kenyanske kvinne som tok OL-gull på maraton. I tillegg har hun vunnet Rotterdam Marathon og London Marathon og blitt nummer to i både Chicago og New York Marathon. Bestetida hennes på maraton er 2.20.48, og hun har i år løpt halvmaraton på sterke 1.06.43.

Jemima Sumgong har avlagt positiv dopingprøve en gang tidligere. I 2012 testa hun positivt for prednisolone, men ble frikjent etter anke. Nå avga hun positiv prøve i en ikke-anmeldt test i en treningsperiode, utført av World Marathon Major. Sumgong skulle egentlig løpt London Marathon 23. april, men London Marathon forteller i en pressemelding at hun ikke vil bli å finne på startstreken.   

Det gjenstår imidlertid å se om også B-prøven hennes er positiv. Er den det, går det sannsynligvis mot fire års utestengelse, noe som kan være slutten på karrieren for 32-åringen. 

Rita Jeptoo, som testa positivt for EPO høsten 2014, tilhørte samme treningsgruppe som Jemima Sumgong. De har begge italieneren Frederico Rosa som manager. 

Nyheten om Sumgongs positive prøve kom ikke mange dager etter at den tyske gravejournalisten Hejo Seppelt avslørte at IOC og WADA har forsøkt å hemmeligholde en rekke positive tester da dopingprøver fra OL i 2008 ble retesta i 2016.