Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år. 10 fra 2012
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)


Som langdistanseløper skal en løpe fort for å kunne leve av det. Robert Nieuwland – fra Nederland – er så glad i å løpe i fjella at han forsøker å gjøre det til levebrød.

Av Runar Gilberg

Til tross for en 20. plass i VM terrengultra på cv-en er Robert Nieuwland et stykke unna å være profesjonell løper. Bare de aller beste ultraløperne i verden klarer å leve av det. Robert vil likevel gjerne løpe på heltid, og han har funnet sin måte å realisere drømmen på: Han driver profesjonelt som løpeguide i fjellheimen rundt bostedet i Madrid. I alle fall er det det som er målet – å bygge opp bisnissen slik at han kan leve av den.

- Det beste jeg vet er å dra ut på løpetur i fjellet, og kan jeg formidle denne gleden videre til andre og samtidig leve av det, ville jeg vært svært fornøyd, forteller Robert når Kondis møter han et par dager før han skal gi seg i kast med det 166 km lange fjelløpet Ultra-trail Mont Blanc. Med 9500 høydemeter å forsere er det lite som minner om forholdene i det landet han vokste opp i, men forlot.

- Nei, det er ikke mye som ligner på Nederland når jeg sitter her i Chamonix og ser opp på selveste Mont Blanc. Jeg gleder meg virkelig til å løpe rundt det mektige massivet, sier 28-åringen som tidligere drev mest med klatring og paragliding, men som er blitt mer og mer hekta på fjelløping de siste tre-fire åra.

 

Det hjalp godt på den interessen at han flytta fra flate Nederland til innlandsbyen Madrid med massevis av fjell omkring.

Mer enn idrett

- For meg er fjelløping mer enn en idrett. Det er en livsstil og en måte å komme i kontakt med både naturen og meg sjøl på. Å løpe i fjellet klarner opp i tankene, og ute i naturen oppleves livet på det reneste og enkleste. Inntrykka er varige og djupe, og for meg er fjelløpinga vel verdt å leve både for og av, sier Robert som sammen med andre ivrige løpere er i ferd med å bygge opp både Madrid Sight Running og Madrid Trail Running.

- Guida turer for turister og forretningsfolk er blitt ganske vanlig i mange storbyer verden over. Men guida løpeturer i fjellet er det ikke så mange som tilbyr. Her i Spania er det slike tilbud i Pyreneene og i Sierra Nevada – i tillegg til vårt i Madrid-området.

- Som VM-deltaker med topp 20-plassering og tilhørende høye ambisjoner – går det greit å kombinere egen trening og guiding for andre?

- Ja, det går fint. Som ultraløper er det en fordel med mye mengdetrening, og da gjør det ikke noe om det blir en god del rolige turer med innlagte stans for å betrakte utsikten. Siden vi er flere løpere som samarbeider om prosjektet, kan jeg også styre unna lange turer hvis jeg for eksempel er inne i en oppladningsperiode.

- Hva om det kommer noen som vil løpe så fort at du får trøbbel med å henge med?

- Akkurat det har ikke vært noe problem hittil. En av kollegene mine er dessuten raskere enn meg, så jeg vil påstå at vi kan takle ethvert nivå. De fleste kundene er uansett opplevelsesløpere som ikke drar ut i naturen for ei drepende hardøkt. De vil ikke løpe fortere enn at de kan se og oppleve mens de løper, forteller Robert som har høyere pratefart enn de aller fleste. Og han snakker engelsk, spansk og nederlandsk flytende og gjør seg også greit forstått på tysk og fransk.

Mens guidebisnissen tar seg opp, jobber han deltid som frilansjournalist, og også her er løping et av de temaene han bruker språkferdighetene sine til.

 

Rundt Mont Blanc

Når vi møter han, er det imidlertid det lange løpet gjennom Frankrike, Italia og Sveits, rundt hele Mont Blanc-massivet, som opptar han mest.

- Føler du deg forberedt?

- Ja, jeg har både trent bra og lada opp godt nå på slutten, sier Robert som vanligvis løper mellom 80 og 130 km i uka. Ca. en tredjepart av det er bratt fjelløping, mens resten foregår i flatere traseer.

Det lengste han har løpt sammenhengende fra før, er et fjelløp på 101 km i Spania. Da holdt han på i 11 og en halv time. Nå må han budsjettere med godt over det dobbelte.

- Jeg håper å komme i mål på mindre enn 30 timer, og drømmemålet er under 25 timer, sier Robert. Skulle han klare det siste, vil det i et normalår gi han en plassering blant de 10-15 beste.

Normalår er imidlertid ikke det normale i Ultra-Trail Mont Blanc, som i år hadde 2369 løpere på startstreken. Starten ble utsatt og løypa lagt om og forlenga på grunn av uvær i fjellet. 52 prosent av deltakerne kom aldri til mål, enten fordi de ble tatt av maksimaltida eller fordi de brøt. Robert tilhørte siste kategori.

- Jeg kom ikke lenger enn til Champex Lac, det vil si 124 km, forteller Robert når vi snakkes igjen etter løpet.

- Den ene ankelen hovna opp, og jeg fikk også vondt i overgangen mellom foten og leggen på begge bein. For ikke risikere noe langvarig skadeavbrudd, fant jeg det sikrest å stå av. Jeg følte dessuten at jeg allerede hadde fått opplevd det meste – den fantastiske naturen, stemningen langs løypa og samholdet mellom løperne, sier Robert som hele veien avanserte, fra 235. plass ved første passering til 80. plass der han gav seg. Men så ble det altså brått slutt på avansementet.

- I tillegg til smertene i beina tror jeg nok også at utsettelsen av starten, som gjorde at jeg måtte løpe inn i natt to mye tidligere enn antatt, var medvirkende til at jeg gav meg. Alt så med ett mørkt ut, vedgår en likevel glad fjelløper.

- Alt i alt hadde jeg en flott opplevelse, og jeg håper å komme tilbake. Til neste år stiller jeg kanskje i kortløypa, smiler han. Kortløypa, CCC, er krevende nok med sine 98 km og 5500 høydemeter.

- Hva vil du si er din ultimate løpedrøm?

- Ved siden av å gjøre løpinga til levebrød, er målet å være en glad og sunn løper livet gjennom, til jeg blir gammel. For meg er ikke det å oppnå gode plasseringer og resultater drivkrafta. Gode resultater er flott, men det som driver meg er å se nye plasser, treffe mennesker og kjenne tilhørighet i naturen. Det gjør jeg når jeg løper i fjellet, avslutter Robert Nieuwland og er klar for å ta med andre løpere inn i den fjellverdenen han sjøl er så fascinert av.

 

Robert Nieuwland

Alder: 28 år

Bosted: Madrid

Yrke: Journalist, translatør/tolk, løpeguide

Sivil status: Gift

Idrett: Løping, paragliding, klatring

Perser: 2.43 på maraton (kupert løype i Madrid)

Meritter: 20. plass i VM ultratrail, Irland 2011

Aktuell med: Etablerer seg som fjelløpingsguide (Madrid Trailrunnning) 

 

Guida løpeturer verden over

Robert Nieuwland er ikke den eneste som tilbyr guida løpeturer mot betaling. I mange av verdens byer finnes lignende tilbud, og guida løpeturer i fjellet blir også mer og mer vanlig. Her er et lite utvalg:

 

Storbyturer

  • London Sightseeing Run er et av mange eksempler. ”Explore, Exercise, Enjoy” er deres slagord. Mer info finnes på: http://www.londonsightseeingruns.com

  • I Berlin har vi Mike’s SightRunning som har spesialisert seg på guida turer der en kombinerer løping og besøk av kulturelle severdigheter. Se: www.mikes-sightrunning.de

  • City Running Tours i USA tilbyr guida løpeturer i en rekke amerikanske byer, bl.a. New York, Chicago, Boston, San Francisco, Washington og Minneapolis. Nettadresse: http://www.cityrunningtours.com

  • Check Running Tours tilbyr guida turer for løpere og gående i Praha. Her er det mulighet til å bivåne severdigheter og til og med ta seg en øl underveis: www.czechrunningtours.com

  • I Roma tilbyr Sight Jogging guiding på en rekke ulike ruter i den evige stad. Farten tilpasses kundene, og om ønskelig kan løperne få lånt pulsklokke. Se: www.sightjogging.it

  • Global Running Tours (www.globalrunningtours.com) er et oversiktsnettsted som peker til guida løpeturmuligheter i en rekke storbyer i alle verdensdeler.

 

Fjellturer

  • Madrid Trail Running tilbyr guida løpeturer i nasjonalparken Guadarrama med flere fjelltopper på mer enn 2500 m meter. Turene kan skreddersys etter eget ønske. Se: www.madridsightrunning.com

  • Sierra Mountain Guides har både én- og flerdagers turer på programmet, både i Sierra Nevada og i fjellområder i andre deler av verden. De fleste turene er mer tradisjonelle fotturer enn løpeturer, men de har også guida løpetur i løypa til Ultra-Trail Mont Blanc på programmet. Der fordeles de 166 kilometerne på seks dager. Nettadresse: www.sierramtnguides.com

  • Traiectur Trail Running Tours designer tre- til femdagers løpeturer etter kjøpernes behov i Pyreneene og Costa Brava i Spania. Traiectur sørger for både bagasjefrakt og guiding, men vil en løpe uten guide, er også det mulig. Se: www.traiectus.com

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år. 10 fra 2012
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)