Jakob Ingebrigtsen har kommet med i det som mange regner som selveste rosinen i pølsa, Bowerman Mile som avslutter lørdagsstevnet. Øvelsen er riktignok ikke Diamond League-øvelse, men nivået på feltet er skyhøyt, så her kan den norske 17-åringen virkelig få kjørt seg. Faktisk stiller han til start med nest dårligste pers av de 14 som har løpt distansen før. Løper nummer 15, Samuel Tefera fra Etiopia, er debutant, men likevel en av favorittene til å vinne. 

Enda større favoritter er de to kenyanerne, Elijah Manangoi og Timothy Cheruiyot. De ble nummer én og to på 1500 m i VM i London i fjor, foran en tredje bror Ingebrigtsen. Den kenyanske duoen vant også dobbelt i Samveldelekene nå i vår, så den gode formen ser ut til å være intakt. 

Men det er en rekke andre sterke løpere som gjerne vil være med lengst fremme. Regjerende olympisk mester, Matt Centrowitz, har vist stigende form i det siste og er nok i langt bedre form enn da han ble slått av Jakob Ingebrigtsen på 1500 meteren i Palo Alto i begynnelsen av mai. Da var den norske 17-åringen først i mål og slo også en av de andre som nå stiller på Bowerman Mile. 

Jakob Ingebrigtsen ble for alvor kjent i USA da han i under samme stevne i fjor ble tidenes yngste som løp 1 mile under 4 minutter. Forhåndsomtalen av mile-løpet i årets stevne på letsrun.com begynner faktisk på denne måten: 

"What a way to end the meet. Not only has Pre assembled the world’s best milers, but they’ve also grabbed several intriguing Americans and 17-year-old phenom Jakob Ingebrigtsen and thrown them all in the same race. It should be some spectacle."


Tøff motstand også for Henrik Ingebrigtsen

Spektakulært kan også 2 miles-løpet som går fredag kveld lokal tid, bli. Der samles mange av verdens beste 3000 og 5000 m-løpere, inkludert Henrik Ingebrigtsen som vant 5000 m i Palo Alto tidlig i mai på 13.16,97. Det var pers med 10 sekunder og den gang også årsbeste i verden.

Nå møter han et langt mer skarpskodd felt, men samtidig burde en noe kortere distanse passe Henrik Ingebrigtsen enda bedre. I feltet finner vi regjerende verdensmester på  5000 m, etiopiske Muktar Edris, og den nye unge etiopiske løpestjernen, Selemon Barega. Paul Chelimo, med bronse fra 5000 meteren i Rio-OL og sølv fra VM i fjor stiller. Det samme gjør Jacob Kiplimo, et fantastisk talent fra Uganda, og kenyanske Edward Cheserek som har dominert studentmesterskapene i USA - pluss en rekke andre løpere på meget høyt nivå. 

Et mål som Henrik bør ha god sjanse til å klare er å slå Knut Kvalheims uoffisielle norske rekord på distansen. Den er på 8.24,4 og skriver seg fra 1976. Verdens beste tid på distansen tilhører Daniel Komen og er på 7.58,61, satt i 1977. Det vil altså si - om en løper jevt - to drømmemiler etter hverandre uten pause. Det er nok stor sjanse for at den blir stående også etter at årets Prefontaine Classic er over. 

NRK sender fra Diamond League stevnet lørdag fra 22.00 til 00.15. Løpet til Henrik Ingebrigtsen skal starte 20.06 lokal tid fredag kveld. Med 9 timers tidsforskjell vil det si at det går klokka 05.06 lørdag morgen norsk tid. 

Den tredje løpebroren, Filip Ingebrigtsen, stiller ikke, men iføge VG skal han være bedre av skaden under fotbuen, og det er en viss mulighet for at han løper Bislett Games. 

Mosjonister kan trene etter mye av de samme prinsipper som eliteløperne, her representert ved Henrik Ingebrigtsen (foto: Bjørn Johannessen).
Henrik Ingebrigtsen starta sesongen veldig bra på 5000 m. Noe skal han i aksjon på den mer uvanlige distansen 2 miles. (Foto: Bjørn Johannessen)