Løypa som skal løpes i år er såkalt mellomlang siden VM terrengultra går vekselvis på 60, 80 og 100 km. I ultraløp er mellomlang svært langt likevel; løypa i Penyagolosa er 85,4 km lang med totalt 4900 høydemeter.

Starten er lørdag morgen kl 06:00, og løperne ankom Valencia onsdag kveld. Det er rundt 20 grader ved kysten, men lørdag vil løperne møte 8-12 grader og kanskje noe regn i konkurransen - noe som bør passe bra for de norske løperne.

Lagleder er Ragnar Nygård fra ultraløpsutvalget.

Våre deltagere:

• Tom Erik Halvorsen, GTI Stavanger
  • Hans Kristian Smedsrød, Romerike Ultraløperklubb
  • Erik Sebastian Krogvik, Bergen Løpeklubb

Veteranen i troppen er Tom Erik Halvorsen, både i faktisk alder og VM-erfaring. Den 38-årige psykologen fra Stavanger begynte å løpe for ca. 10 år iden etter en livsomlegging og vektreduksjon på 20 kilo. Siden har han ikke snudd seg, bare løpt mer og mer.

Han var i VM-troppen både i 2016 og 2017 og kan skilte med 26. plass og 18. plass fra disse mesterskapene. Det er gode plasseringer, men han håper å forbedre seg ytterligere i år.

En veldig glad Tom Erik Halvorsen har gått i mål til 18. plass. (Foto: John Nicolaysen)
Så fornøyd var Tom Erik etter målgang i fjorårets VM i italienske Badia (Bolognadistriktet).
(Foto: John Nicolaysen)

- Feltet i år virker om mulig enda sterkere med blant annet et meget godt britisk lag. Samtidig er nesten samtlige av de beste fra i fjor med. Målet er allikevel å forbedre fjorårets 18. plass da treningen langt på vei hadde gått på skinner, og jeg håper og tror at løypeprofilen med mye klatring mot slutten av løpet vil passe meg bra, sier Tom Erik på vei i minibuss fra flyplassen til Castellón der løperne skal bo.

- De andre karene på laget virker også sterke, særlig Sebastian som ble nr 3 i fjorårets Lavaredo Ultratrail, hvor han blant annet slo Didrik Hermansen. Vi er klare til å bite godt fra oss og skal være en faktor i lørdagens løp, sier en optimistisk og kampklar løper.

Krogvik har kommet i mål til en veldig imponerende 3. plass. (Foto: Arrangøren)

Bergenseren og kiropraktoren Erik Sebastian Krogvik overrasket alle da han løp inn til en sterk 3. plass i fjorårets Lavaredo Ultra Trail 120 km. Det sikret han uttak til VM-troppen i Penyagolosa - og nå er han snart klar for sin mesterskapsdebut. (Foto: Laverodo Ultra Trail)

Erik var veldig nær VM-uttak også i 2016, da han imponerte med et sterkt løp og bronse i tidenes første NM terrengultra som var lagt inn i Hornindal Rundt.

Hans Kristian Smedsrød løper inn til 2. plass etter en sterk avslutning der han nesten tok igjen vinneren. (Foto: Onda Loja Radio)
Hans Kristian Smedsrød løper inn til 2. plass i Abades Stone Race i november. (Foto: Onda Loja Radio)

En tidligere skøytesprinter med pers på 27:17 er tredjemann i den norske troppen. Tromsøværingen Hans Kristian Smedsrød, som nå bor i Oslo og løper for Romerike Ultraløperklubb, har hatt en rask karriere som ultraløper. En foreløpig topp nådde han i det spanske fjellultraløpet Abades Stone Race for et halv år siden der han etter en sterk avslutning nesten tok igjen vinneren.

29-åringer er troppens yngste løper, men en kar vi forventer mye av i de tøffeste terrengultraløpene framover. Mens han sitter i buss på vei til hotellet oppnår vi kontakt og spør om forventningene til mesterskapsdebuten.

- Målet mitt er å stille frisk og rask på startstreken, så tar jeg det derfra. Jeg vet at jeg har kapasitet til å hamle opp med de beste, men er fortsatt såpass fersk i gamet at jeg ikke kan (og vil) spå noen plassering. Det er digg å stille som underdog, sier Hans Kristian.

Hans Kristian innlosjert i Castellón de la Plana onsdag kveld. Bakenfor ser vi fjellene det skal løpes i.

2016: To norske tolvteplasser i VM terrengultra
2017: Tom Erik Halvorsen på 18. plass i VM terrengultra