Sjelden har vel en av Bergens største turistattraksjoner blitt fylt med så mange gjørmete folk som lørdag 9. september. Denne septemberlørdagen ble nemlig Trolljegerprøven for andre gang arrangert på Fløyen i Bergen. Rekordmange spreke deltagere – 746 i tallet – hadde funnet veien opp for å delta på gjørmefesten.

Og veien opp var enkel å finne; for deltagere på Trolljegerprøven ble det gitt 50 % rabatt på turen med Fløibanen. Dette var et tilbud mange tilsynelatende benyttet seg av. Fra Fløibanens øvre stasjon var det godt skiltet til start- og målområdet. Her var det – i tillegg til forskrekkede turister – registrering for de som ikke hadde benyttet seg av muligheten til å få unnagjort dette tidligere i uken hos Stadion Sport i Bergen sentrum, bag drop, matservering, salg av Trolljegereffekter, Herbalife stands og naprapat. Det var mye folk og god stemning!

nesten_borte_i_soela_640.jpg
Nesten borte i søla   Foto: Trone Nesset Wichmann

Selv om løpsdagen fortonte seg tilnærmet regnfritt, hadde værgudene i forkant gjort sitt for å sørge for en våt og gjørmete løype, som ifølge arrangøren var vel 8 km og 400 høydemeter. Som i fjor var løypen av den harde sorten; mye bakker, mye terreng, og mye glatt. En løype som krevde full oppmerksomhet og konsentrasjon med andre ord!

Laginnsats_over_hinderet_640.jpg
Foto: Privat 

Lagånd og samhold var to gjennomgående stikkord på deltagerne i løypen. Her backet man hverandre opp, og ingen skal si det står på innsatsviljen når lagvenninnene brølte "Ikke kjenn etter!" da en av deltagerne i et i jaktlag tråkket over så hun så både stjerner og planeter.

Dessverre var merkingen litt mangelfull enkelte steder, og med litt flere vakter rundt i løypen kunne nok dette ha fortont seg annerledes. Med det sagt skal det også nevnes at Trolljegerprøven er et løp hvor en av utfordringene er å kunne ta seg frem i merkede løyper i varierende natur. Som arrangøren påpeker, ble det i informasjonsbrev opplyst om å følge godt med og eventuelt snu dersom ingen merker ble sett på maks. 50 meter på oversiktlige beine strekk, ellers tettere. Det var også merket med piler i løpsretning ved f. eks. krappe svinger.

Vakter manglet også ved flere hindre i løypen, og enkelte steder kunne man ta seg videre uten å forsere hindrene. Arrangør har i etterkant beklaget mangel på hindervakter og forklart at dette skydtes frivillige som ikke stilte opp, og at det ble forsøkt rettet opp i så snart arrangøren ble klar over problemet.

Underveis var det to drikkestasjoner med vann og sportsdrikke fra Herbalife. Drikke fra Herbalife ble også utdelt i målområdet, i likhet med varmende lapskaus. Dessverre gikk det tomt for lapskaus før alle deltagerne var i mål.

Etter noen heftige kilometer med bakker,gjørme, vann og litt hinder i terrenget rundt Fløyen var det i målområdet klart for flere utfordringer; glatt skråvegg, sternum checker og Trollveggen for å nevne noen. Med en engasjert speaker som fikk deltagerne til å gi alt på slutten, var det mange glade og stolte deltagere som krysset mållinjen og mottok en fin og velfortjent medalje etter endt kraftanstrengelse.

seierspall_menn_640.jpg
Seierspall menn  Foto: Trine Nessler Wichmann

I herreklassen stakk – ikke uventet – Johan Ingemarsson av med seieren. Bak ble det kamp om andreplassen mellom Klas Færøvik og Øystein Larsen, hvor Færøvik til slutt trakk det lengste strået. I dameklassen tok Sara-Rebekka Færø Linde en suveren seier. På de neste plassene fulgte Pia Eidenbom og Jeanette Langhelle. Resultatlisten ble til manges skuffelse ikke offentliggjort før to dager etter løpet. Når status var oppgjort viste uansett listen at Das Sorlandos Hermanos tok seieren for lite jaktlag (inntil 3 personer), mens Skanska 1 viste seg som det sterkeste av de store jaktlagene (4-9 personer).  

Det var i forkant opplyst at det ikke var dusjmuligheter på området. Selv om en slange var tilgjengelig ved toalettene etter løpet, var det etterhvert tilnærmet manglende trykk og dermed lite hjelp i denne. Til neste gang hadde det nok vært mange takknemlige deltagere om et sånt tilbud kom på plass.

Klatrestativ_soele_640.jpg
Foto  Nanco F.S.Hoogstad

Litt utfordringer for arrangementet til tross; de fleste var enige om at dette var et kjempekjekt arrangement som fristet til gjentagelse! Det er utrolig hvor mye glede voksne mennesker kan finne i å bli våte, kalde, slitne og ikke minst skitne!

Opp_av_vannet_640.jpg
Foto  Nanco F.S.Hoogstad

HINDEROVERSIKT

Dekknett
Liten gjerdeklyver
Stor gjerdeklyver 
Medium gjerdeklyver
Over stokk
Over/under gule bøyler
Dekknett
Monkeybar
Under stor gjerdeklyver
Under/over gule bøyler
Over stokk
Under kamonettet i vann
Trollstolen
Opp og ned bakken med dekk
Under gitter i vann
Over eller under sorte flottører i vann
Over gult klatre nett 
Trang fødsel i gjørma
Dekknett i gjørma
Under kamonett i gjørma
Liten gjerdeklyver

OPPLØP:
Trekke dekk
Glatt vegg med tau
Under nett
Over stokk
Gjennom dekk
Over dekk
Over Trollveggen 2,5m

Mål

 

Avslutningsvis vil vi også fremheve søndagens juniorløp. Løpet gikk i delvis samme trasé som lørdagens løp, og målte ca. tre kilometer. Et kraftig regnvær gjorde sitt til at løypen var enda våtere, glattere og mer gjørmete enn under lørdagens løp, og tilbakemeldingene var at den kanskje var i overkant utfordrende for de aller minste. Vi vil likevel peke på det positive ved løpet, og særlig det faktum at en del av startkontingenten går til barneavdelingen ved Haukeland universitetssykehus for å spre litt glede til dem som ikke er så heldige å kunne delta i løp som dette.