Denne trenden starta da København var arrangør av VM halvmaraton i 2014. Da fylte over 27 000 deltakerne gatene, og hele 273 av dem var fra Norge. To år seinere var VM halvmaraton lagt til Cardiff, og også her var det masseløp med drøye 12 000 deltakere. 17 av dem var norske. 

Trolig vil det være minst like mange norske når VM halvmaraton går i Valencia 24. mars i år. Det er lørdagen før palmesøndag, og flere vil nok kombinere "VM-deltakelse" med påskeferie i varmere strøk i Spania. Fremdeles er det mulig å melde seg på. 

Sett med norske øyne vil løpet være ekstra interessant siden Sondre Nordstad Moen har dette løpet som et av sine hovedmål for sesongen. Han satte persen og den norske halvmaratonrekorden på 59.48 i nettopp Valencia sist høst, og kan han løpe like fort eller fortere, vil han få en meget god plassering. VM-løypa skal være flat og om mulig enda raskere enn den som brukes i Valencia Halvmaraton som buker å gå om høsten. 

Det blir neppe så mange flere norske eliteløpere enn Nordstad Moen som deltar. Friidrettsforbundet har vedtatt at det ikke skal sendes lag, og de individuelle krava er på 1.12.00 for kvinner og 1.03.30 for menn. Karoline Bjerkeli Grøvdal har helt klart kravet inne, men antakelig prioriterer hun kortere/andre løp. Marius Vedvik  har som et uttalt mål å delta, men han må perse med 44 sekunder for å klare VM-kravet. 

Heimeside for VM halvmaraton i Valencia

Loypeprofil_VM_halvmaraton.jpg
VM-løypa i Valencia vil være temmelig flat og uten alt for mange krappe svinger. 

Spektakulært: Oppløpet går langs et blått podium bygd for anledningen over vannbassengene rundt de imponerende kulturbyggene. (Foto: Kjell Vigestad)
VM halvmaraton i Valencia kommer til å være spektakulær, akkurat som det Valencia Marathon bruker å være. (Foto: Kjell Vigestad)